Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Rockmusical 1956-ról
 
R. Szabó Zsuzsa | 2007. április 20., 12:42
 
Az 56 csepp vér magyar rockmusical 1956-ról, hazaszeretettel, hűséggel, szerelemmel és erkölcsi tartással. A musical fiatalokhoz szól, nekik dalol a múltértés céljával és a nemzeti identitás megerősítésének szándékával. Bokor Attila rendezésében, Mihály Tamás zenéjével már látható a mozikban a másfél órás musical, Kaszás Attila utolsó filmje.
 
Az 1956-os események ötvenedik évfordulójának tiszteletére sorra születtek és születnek az akkori eseményeket feldolgozó könyvek és dokumentumfilmek, melyeknek elsődleges célja a múlt rekonstruálása és az adott korszak politikai szituációinak interpretálása. A másik cél, hogy a hosszú évtizedekig a fennálló hatalmi rend befolyása és érdeke szerint történt múltértés tabuit ledöntsék. A „tabudöntő” műalkotások, könyvek, kiállítások mellett a fiatalokat megérintő filmek is a történelmi tudatban való rendrakás vágyával születnek. Az iskolában a tanulók még ma sem kapnak kielégítő képet az ’56-os forradalomról és annak utólagos megítéléséről, épp ezért szeretnék a filmalkotók ’56 szellemiségét és jelentőségét a szerelem érzésével összekötni.
 
A fiatalabb generáció megszólításának szándékával született meg a Goda Krisztina és Andrew G. Vajna Szabadság, szerelem című produkciója is, melyet több százezer fiatal nézett végig, gyakran iskolák kötelező programjaként. Most Bokor Attila 56 csepp vér című rockmusicale számít nézőcsúcsokra.
 
A Grantfilm produkciója a nemrég váratlanul elhunyt Kaszás Attila utolsó nagy filmes szerepének megörökítője, melyben a színész a lelkiismeretével megbékélni vágyó papot alakítja. Az 56 csepp vér című rockmusical a múltértés céljával, és a nemzeti identitás megerősítésének szándékával született meg. A musical játékfilm alapvetően a fiatalokhoz szól, nekik dalol, és miattuk kapott színpadi és filmes közeget. A film mottói is a fiatalabb korosztály moziba csalogatásának receptje szerint íródtak: „Az ellenséged a szerelmed.” „A történelem a végzeted.”
 
Bokor Attila rendező szándékosan szerepelteti a jazzénekesnőként alkotó Veres Mónikát, illetve a Megasztárból ismert arcokat, Palcsó Tamást, Hoffmann Mónikát, Puskás Pétert, és direkt kevert szerelmi bájitalt az ötvenes évek terrorjának kegyetlen hangulatú sztorijába. Az erkölcsi tartás próbatételének rockmusicalében az újonnan felfedezett magyar énekesek, és a színház világában már régóta otthonosan mozgó színészek (Miller Zoltán, Keresztes Ildikó) együtt éneklik a megindító gondolatokat.
 
A film debreceni, Kölcsey Központban megrendezett premier vetítésén itt voltak az alkotók és a szereplők is. Az est elején rövid bejátszás erejéig Kaszás Attilára emlékezhettünk. Ahogy Kaszás Attila a bejátszásban mondta: az 56 csepp vér történetéhez nem historikusan, hanem érzelmileg kell közeledni. Sajnos, vagy érthető módon, nem lehetséges egyetlen történettel rávilágítani mindenre, sőt az 56 csepp vér sztorija nem is alkalmas az összefüggések láttatására. Inkább a lélekben dúló, egymásnak feszülő érzelmek megélésére fekteti a hangsúlyt. Kaszás Attila a film elején Lőrinc papként imádkozik, és lelkiismeretével (Alföldi Róbert) beszélget. Az Istennel perlekedő dal elementárisabb erővel hat, mint az Egy képzelt riport egy amerikai popfesztiválról-ból ismert „Tedd, oh, istenem, tedd meg, tedd”- sorok
 
A Mihály Tamás zeneszerző (az Omega együttes basszusgitáros-zeneszerzője) dallamaira lüktető musical az akkori hatalmi és erőviszonyokra, az érzelmi és testi kiszolgáltatottságra, és legfőképpen a hűségre és a hazaszeretetre fókuszál.
 
Az 56 csepp vér sztorija vállaltan és sokszor hangoztatva: fikció. A határ menti faluban rendszeresek az összetűzések a helyi ávósok és a fiatal kitelepítettek között. A helyi plébános, Lőrinc hitét követve próbálja kikerülni a konfliktusoknak, de hiába. Az ÁVÓ a helyi orosz parancsnok lányának születésnapjára bált rendez. A bálban Júlia, a helyi ávós parancsnok lánya és Robi, a fővárosból kitelepített színész fia, egymásba szeret. A magyar ’56-os Rómeó, azaz Robi (Palcsó Tamás) és Júlia, azaz Juli (Veres Mónika) szerelmén keresztül fogalmazódnak meg a forradalmi szív kínjai.
 
Olvashattunk már olyan kritikát is, melyben a dalok szövegeit „kínrímek sorozata”-ként definiálták. Valóban, az István, a király felállított egy mércét, melyhez az 56 csepp vért ne is próbáljuk hasonlítani, már csak azért sem, mert a film szereplőgárdájának láttán is tudhatjuk: sztármusicalről van szó. Bokor Attila filmje diákcsalogató zenés történelem óra.
 
A fiatal megasztárosok bár a legtöbbet hozták ki magukból, és igyekeztek felnőni a feladathoz, ám nehéz nem észrevenni, hogy Palcsó Tamás nem a színház deszkáira született. Seress Zoltán igyekszik meggyőző orosz tisztként viselkedni, de Keresztes Ildikó fájdalmas dala, és Kaszás egy-egy fohásza tud erőt vinni a produkcióba. Sajnos a történet és a zene nem tűnik annyira monumentálisnak, hogy musicalként kívánjon létezni. Hogy miért definiálják mégis úgy, hogy a magyar rocktörténet legnagyobb vállalkozása? Mert nem mindennapi körülmények között készült. Azért, mert eredetileg a Sportarénában mutatkozott be a közönségnek színpadi közegben. Mindössze két előadás szolgált a film anyagának alapjául. Nem volt mód és lehetőség többször felvenni ugyanazt a jelenetet, nincs hangalájátszás, és utólagos korrigálás. Az ott és akkor döntött a filmről.
 
Ahogy a film producerétől, Nagy Endrétől megtudtuk, tizennyolc kamerával vették fel a jeleneteket, feszített tempóban és kellő feltételek nélkül. A filmet követő ankéton a szereplők elmondták, hogy büszkék a musicalre, és arra is, hogy Kaszás Attilával dolgozhattak. A fiatal megasztárosok szerényen nyilatkoztak szereplésükről, a legboldogabb pedig Bokor Attila volt, akinek egy nagy álma teljesült azzal, hogy az 56 csepp vért édesanyja is láthatta.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó link:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,018304824829102 másodpercig tartott.