Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film > DVD
  Újra itt a mambóláz
 
Héty Péter | 2007. április 27., 12:52
 
A mambó királyai (The Mambo Kings) egy zenekar, vagyis tulajdonképpen egy kubai testvérpár története. Az élet napos és árnyoldalait egyaránt megmutatja úgy, hogy ellágyítja a női szíveket, és megkeményíti a férfiakét, mindössze két óra leforgása alatt. A kiváló alakítások mellett leginkább a kubai zene adja meg a hangulatot az Oscar Hijuelos Pulitzer-díjas regényéből készült filmadaptációhoz.
 
Havanna, Kuba 1952, a Tropicana színpada, egy évvel Castro első támadása előtt. Cesar (Armand Assante egyik legkiválóbb alakítása) a mulatozó latin forgatagban alapos verést kap, mert öccsének menyasszonyát rajtakapja a hely tulajdonosával, tulajdonképpeni főnökükkel. A zenész testvérpár New York-ba veszi az irányt, de Nestor (Antonio Banderas első angol nyelvű szerepe) nem tudja feledni a hűtlen kedvest, Mariát. A Castillo testvérek még nem a kommunizmus elől menekülnek a lehetőségek hazájába, hanem a siker reményében, latinos temperamentummal és muzsikával átitatva.
 
Már első este a latin zene fellegvárába, a Palladiumba veszik az irányt, ahol Tito Puente (alakítója Tito Puente, kissé fiatalabbra sminkelve) zenekara játszik, és egyikük be is ugrik hozzájuk. Cesar azonnal meghódítja a hallgatóságot és a dohányárus szőke bombázót. Miközben hentesként keresik a betevőjüket, megszervezik a Mambo Kings zenakart. A feketék és olaszok uralta szórakoztató- és zeneiparban lépésről lépésre érvényesülnek. Miközben a romantikus Nestor, a kiváló dalszerző egy könyvből próbálja elsajátítani a sikert, a bátyja gyakorlatias lépésekkel, önjelölt menedzserként halad előre. Míg ő a zenekar sikeréért hajt, az álmodozó öcskös egy saját klubot szeretne, ahol Mariához írt szerelmes dalait énekelhetné. Azonban az új világban is megtalálja párját, s Dolores (Maruschka Detmers) lesz gyermeke anyja. A vívódó tehetséges dalszerzőben atyáskodó bátyja tartja a lelket, időnként felrázva álomvilágából. Az atyai, tüzes kisugárzást első pillanattól kezdve fogja az új ara is, s az idősebb testvér szinte a család teljes jogú tagjává válik.
 
Egy befutott „kubánó” showman felfedezi őket, összebarátkoznak, tévéműsorba kerülnek. A Maria, szívem szép szerelme, mint szívfacsaró bolero szép sikert arat. Hanglemez, némi pénz, de nehézkes az előre jutás. Nestor azonban lelki válsága közepette, türelmetlenségében megkerülve tapasztalt bátyját eladja magát a korábban elutasított menedzsernek, s így hirtelen a Palladium színpadán találják magukat. Cesar a titkos megállapodásról mit sem sejt. A felkavaró drámában az amerikai álom csak álom marad, ám a nehézségeken átsegít a zene, s a szeretet.
 
Az akciófilmek alapszabálya, hogy az őselemek közül legalább a tűz és a víz jelenjen meg a képen, de ez még egy hatásvadász klipnél is követelmény. Ebben a filmben ilyen direkt képi hatások nincsenek (leszámítva néhány, a zene alatt látható montázst), de a két testvérről szó szerint ki is mondatik a történetben, hogy ezt a két elemet testesítik meg jellemükben. Mindezt, az egyik leghíresebb latin énekesnő, Celia Cruz szájából halljuk, aki a Mátrix orákulumának egy lehetséges elődjét alakítja a filmben. Míg a báty a tüzes salsa, az öcs a lágy bolero. A két kiváló színész remek összjátékban formálja meg ezeket a jellemeket. Mindehhez a vért a kubai zene szállítja, ami ebben a filmben is legalább olyan elementáris erővel hat, mint a későbbi, Wenders-féle Buena Vista Social Club-ban.
 
A mambó királyai (The Mambo Kings) – amerikai-francia dráma/zenés, 1992
Eredeti történet: Oscar Hijuelos
Forgatókönyv: Cynthia Cidre
Rendezte: Arne Glimcher
Szereplők: Antonio Banderas, Armand Assante, Cathy Moriarty, Maruschka Detmers, Pablo Calogero, Scott Cohen, Scott Cohen, Mario Grillo
Operatőr: Michael Ballhaus
Zene: Carlos Franzetti, Robert Kraft
Játékidő: 99 perc
A DVD adatai:
Extrák:
Audiokommentár Arne Glimcher rendező közreműködésével
A mambó királyai – a színfalak mögött
Dolby Digital 5.1-ben újrakevert eredeti hang és magyar szinkron
Előzetes
Hangok: magyar (1.0), angol (5.1), olasz (2.0), lengyel (5.1)
Feliratok: magyar, angol, izlandi, olasz, lengyel, román
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.00
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.013230085372925 másodpercig tartott.