Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Korszerű is, meg nem is
 
Héty Péter | 2007. május 04., 14:25
 
Akik a híres filmzeneszerző, Maurice Jarre fiát, Jean Michel Jarre-t csak korábbi, kimagaslóan jó munkái kapcsán ismerték, azok talán fanyalogva fogadják új lemezét. Akik viszont kedvelik extravagáns húzásait, azok biztosan érdeklődéssel várták Téo & Téa címmel most megjelent albumát.
 
A koncepció banálisan egyszerű: egy virtuális lélek pár (melyeknek még neve is csak egy betűben tér el egymástól) egymásra találása valahol technokráciában. Ezt hivatott a 3D-s rajzfilm is illusztrálni, mely – korszerű termékről lévén szó – a DVD változaton megtalálható HD minőségben, az album 5.1 és DTS-hangokkal kevert változata mellett. Ez is jelzi, hogy az ifjabbak felé nyit az anyaggal. Azonban a hagyományos „Jarre-hangzást” is felfedezhetjük itt-ott. Azt is mondhatnánk, hogy Jarre megpróbálja összefoglalni az albumon az elektronikus poptörténetet, amitől igencsak sok(k)színű az anyag.
 
A bevezető Fresh News és még inkább a címadó szám a techno-dance hatása alatt áll, de a bevezetőben és a későbbiekben már a nyolcvanas évek szinti pop világa is erőteljesen megjelenik, olykor a Kraftwerk, Yazoo és más, korabeli zenék stílusjegyeivel. Saját hangzása is a címadó promo darab után kezd előjönni, és igazából ez, az album közepéig terjedő rész a legsikerültebb. Az erotikus felhangokat is tartalmazó Beautiful Agony talán a legkarakterisztikusabb szám, míg a Touch to Remember a klasszikus „Jarre-hangzást” leginkább idéző. Az OK, Do It First már a modernebb számokba vezet át űrbéli hangzásával és fokozódó tempójával. Közepén ismét a táncosabb, kattogósabb stílusok felé kacsint a szerző-előadó. A Partners In Crime két tétele már ismét a mai kor zenéit idézi tempójával, effektjeivel. A Chatterbox a leggépiesebb, kattogósabb és nem kerülhető meg a párhuzam a Kraftwerk egykori Electric Cafe albumának hangzásvilágával. Ezután néhány szám erejéig a kellemesebb, ambient muzsika kerül előtérbe. Az In the Mood for You és a valamivel sötétebb tónusú Gossip az olyan elmélyültebb Jarre-albumokhoz állnak közel, mint a Session 2000. Ezek után ismét a nyolcvanas évek szinti popját (pl. Ultravox) idéző, tempós Vintage következik, mai elektronikus muzsikával beoltva. A Melancholic Rodeo már kevésbé temperamentumos ugyan, de a címében szereplő melankóliát nem nagyon idézi meg. Zárásnak ismét az alaptéma, a Téo & Téa (4:00 AM) egy hosszabb techno-disco átiratát hallhatjuk a keretes szerkezet kedvéért.
 
A franciák szintetizátor-mágusa, elektronikus popsztárja ezúttal sem szárnyalta túl a kezdetekben igen magasra helyezett saját mércéjét. Akik kedvelik és megszokták az utóbbi évtizedekben tett különböző kitérőit, most egy lemezen mindezeket összemixelve megkapják Jean Michel-től. Az is lehet, hogy pont e miatt a kissé „összekuszált” hangzásvilág miatt nem fogják szeretni egyesek az anyagot. Korszerű akar lenni, de korszerűtlen eszközökhöz is sűrűn nyúl és minduntalan ez a kettősség jön elő, ha valamit mondani akar róla az ember. Szóval, minden bizonnyal minden hallgatójában vegyes érzelmeket kelt majd ez az album, de az is valószínű, hogy azért mindenki talál magának rajta egy-két számára hallgatható, kedvelhető darabot. Ifjabb nemzedékeknek pedig itt az alkalom, hogy fölfedezzék a diszkók egyik nagypapáját.
 
(Jean Michel Jarre: Téo & Téa, Wea International, 2007)
A dalok listája:
Disc: 1
1. Fresh News 2. Téo & Téa 3. Beautiful Agony 4. Touch to Remember 5. OK, Do It First 6. Partners in Crime 1 7. Partners in Crime 2 8. Chatterbox 9. In the Mood for You 10. Gossip11. Vintage 12. Melancholic Rodeo 13. Téo & Téa (4: 00 Am)
Disc: 2
1. Téo & Téa (High DeFinition) (Multimedia Track) 2. Téo & Téa (Multimedia Track)


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.60
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015691041946411 másodpercig tartott.