Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
POLITIKA
El kell adni
Eredménytelennek nyilvánította a debreceni közgyűlés az egykori kollégiumépületei eladására meghirdetett pályázatait. 

 
   
POLITIKA
Esküt tett
Új képviselője van – belépés, illetve lemondás miatt – a debreceni városi közgyűlésben a Fidesznek és az MSZP-nek is. 

 
   
MEGYE
Hajrázik az LMP

Az LMP nagy hajrába kezdett, s az MDF is (főleg országosan) tartogat meglepetéseket az utolsó két napra. 

 
   
POLITIKA
Csak a foci
A leendő labdarúgó-akadémia létrehozását segíti a debreceni önkormányzat a DVSC Futballszervező Zrt. osztalékából ráeső pénzzel. 

 
DEOL > Politika
  Pártelnöki vizit spontán forgalomkieséssel
 
Héty Péter | 2007. május 09., 21:28
 
Nagy visszhangot váltott ki nemrégiben az a miniszterelnöki látogatás Debrecenben, melyet tüntetés fogadott a városháza előtt. Bizonyára sokan emlékeznek még a hírekből a hangos fogadtatásra, a bekiabálásokra, mit gondoltak a debreceniek a kormányfőről Őszöd után A biztonsági emberek még a villamost is megállították, hogy azzal – és a rajta ülőkkel – óvják testi épségét. Május első péntek délutánján nem miniszterelnökként, hanem pártelnökként érkezett az Aranybika Bartók termébe Gyurcsány Ferenc. (Ezúttal bejelentett tüntetés nem volt.) Nem is várták a helyszínre csak a párttagságot, valamint a szocialista szimpatizánsokat – még a sajtó munkatársait sem. Ehhez képest még a korábbinál is jóval nagyobb számú rendőri biztosítás volt a környéken. Amivel viszont sokakat korlátoztak a szabad mozgásban.
 
A hírről előző délután értesülve, pénteken fél négyre spontán tiltakozásra tett közzé felhívást az interneten Ágoston Tibor polgárjogi aktivista, aki korábban a Kossuth téri tüntetéseken vált ismertté. (E mozgalom éléről március 15. után visszavonult.) Mint elmondta alig egy félóra múlva mobilján a rendőrségtől felhívták és arra kérték, vonja vissza felhívását, mivel az törvénytelen. Ágoston válaszában közölte, hogy spontán vélemény kinyilvánításra az Európai Unió minden tagjának joga van, míg egyéb, valóban köztörvényes cselekedetek elkövetésére nincs, így talán az ilyesmit kellene inkább számon kérni azokon, akiken kell.
 
Mivel péntek délután alig egy-két tucat ember kószált csak a környéken, így spontán tüntetésre nem került sor. Azonban előre be nem jelentett spontán forgalomkorlátozásra és kordonépítésre a rendőrség által igen. Az Aranybika új szárnya körül több száz egyenruhás, rohamsisakos, valamint kontrollálhatatlan számú, de feltűnően ténykedő civil munkatársuk jelent meg. Négy óra körül egy IFA érkezett rácsokkal az Unió áruház elé, ahol úgy építettek kordont, hogy a füves parkon keresztül a tér közepére terelték a járókelőket, holott az odavezető járdaszakasz alig pár lépésre volt. A fűre lépni nemhogy szabad, de kötelező volt, pedig senki nem haladt el a lezárt területen, akit az amúgy sem gyülekező állampolgároktól védeni kellett volna. A rendezvényre meghívottak is csak kerülővel tudtak bejutni.
 
Mindezek mellett a rendőrség emberei és számos civil ruhás személy gőzerővel filmezett mindenkit, aki arra járt, vagy megállt a nagy felhajtás miatt bámészkodni. A sajtó kamerákkal várakozó munkatársait, akik később az Unió oldalán lévő bár teraszán ültek, szintén közvetlen közelről örökítette meg videókamerájával egy egyenruhás. Később ezt a teraszt is kiürítették, és a sajtósokat is elküldték. Mint megtudtuk, a Byblos bár számára ez bevételkiesést okozott. Egy itteni törzsvendég, az eddig nem politizáló P.  Mihály elmondta: még korábban, amikor ide tartott a Víg mozi átjáróján keresztül, zsebre dugott kezeit váratlanul egy civil ember úgy fogta le hátulról, hogy ne tudja kivenni, majd igazoltatta. Mint kiderült ez a fogó és társai is rendőrök voltak. Később a bárteraszról német vendégeivel együtt távozásra szólították fel a Nemzetvédelmi Szakszolgálat emberei. Ezen nemcsak a helyiek, de a külföldiek is nagyon felháborodtak. Számos más személyt is igazoltattak és felírtak civil és egyenruhás rendőrök a környéken.
 
A szálló hátsó parkolóján keresztül megközelíthető Retro 69 bárba egész délután nem érkezhetett egy vendég sem. (Rossz időben volt rossz helyen e bár?) A rendőrök által lezárt téren keresztül még néhány dolgozójuk sem tudott bejutni. A közel egy órás kordon miatt a Bika új szárnya alatti üzletekhez sem lehetett odamenni. Az üzletvezetőket megkérdeztük és kiderült, semmilyen hivatalos felvilágosítást nem kaptak a spontán forgalomkiesésről. A Rossman fővárosi illetékesei is csak a dolgozóktól értesültek róla, hogy váratlanul kiürült a bolt. Ebben az időszakban a főtér és a Hatvan utca felől az ott lakók sem tudtak bejutni a Bika mögötti területre. A később feloldott kordont akkor zárták le újra, amikor a pártrendezvényt kezdték elhagyni az oda elsősorban vidékről, nagy számban érkezett vendégek. Az üzletekhez ekkor viszont már a Bika bejárat felől odaengedték, aki kérte és lakcím kártya ellenében a Hatvan utca felől a környéken lakók is hazamehettek.
 
A Kossuth téren 17 órától engedéllyel rendelkeztek az ezen a napon már 229. napja tüntetők. A kis számban még mindig kitartó csapat az egyébként 19 órai kezdést előrehozva, a hangszórókból az őszödi beszéddel és időnként „hazaárulók” skandálással, bekiabálásokkal „köszöntötte” a pártrendezvényről irányukban távozó több száz, zömében nyugdíjas korú résztvevőt. Ha már a díszvendéget senki sem láthatta, beérték azzal is, hogy híveivel közölték véleményüket. Szerencsére komolyabb szóváltásra, összeütközésre nem került sor. Ezekben a legforróbb hangulatú percekben a rendőr csapatok a kordon által bezárva álltak a „senkiföldjén”. (Vagy műveleti területen?).
 
Egy hölgy később elmondta, hogy lánya nemcsak az Aranybika parkolóba nem tudott ezen a délutánon bejutni érte, de órákkal később az agráregyetemről sem tudott kihajtani,  mivel a pártrendezvény – melyet  több száz, közpénzből finanszírozott polgártársunk biztosított… – ott folytatódott.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0058910846710205 másodpercig tartott.