Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
EGÉSZSÉG
A méret a lényeg?
 
A tavasz nemcsak a gyógyszerek árának változását hozta – a receptek mérete is más májustól. Mi ennek az oka, mennyiben más az új vény? – kérdeztük dr. Sárkány Csaba háziorvost.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Patikák veszélyben
A liberalizáció következtében több kistelepülésen is megszűnhet a gyógyszerellátás a patikák bezárása miatt.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Egészségház Nagykerekiben
Felújított orvosi rendelő átadási ünnepségét tartották ma Nagykerekiben.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Díjazott gyógyítók
Debreceni onkológus, szekszárdi sebész és győri belgyógyász kapta a legtöbb szavazatot a betegeitől.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Béremelés visszamenőleg
A Kenézy Kórházzal már lezárta a bértárgyalásokat az EDDSZ. 
 
   
EGÉSZSÉG
Feloldott tilalom
Mától újra lehet látogatni a Kenézy-kórházban.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Korszerűbb betegellátás
Fejlesztési terveit mutatja be a DEOEC az V. Kapcsolat Napján.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Véradó hősök
A bűnüldözők mellett a Tankcsapda frontembere is részt vett a debreceni kapitányságon az ORFK I. Országos Véradó Napján. 

 
   
EGÉSZSÉG
Betegek napja
A Kenézy-kórházban lelkészi foglalkozásokon emlékeznek meg a jeles napról. 

 
   
EGÉSZSÉG
Szűrés a TBC ellen
December végéig minden debreceni lakosnak részt kell vennie tüdőszűrésen. 

 
DEOL > Életmód > Egészség
  Fehér bőr az egészségért
 
Dávid Orsolya | 2007. május 11., 13:05
 
Sajnos manapság egyre kevésbé hódolhatnak szenvedélyüknek büntetlenül a napimádók. A kutatások ugyanis egyértelműen kimutatták, hogy a káros ultraibolya sugárzás az egyik fő oka a bőrrák kialakulásának. A debreceni bőrklinika a lakosság tájékoztatása érdekében csatlakozott az országos melenóma nap programjához, így május 5-én az intézményben ingyenes anyajegy-tanácsadást tartottak. A szakrendelésen kígyózó sorok egyértelműen bizonyították, hogy nem áldozták feleslegesen szombatjukat a felvilágosításra a szakemberek.  
 
Hazánkban évente mintegy 15 ezer esetben diagnosztizálnak bőrrákot, ebből körülbelül kétezren szenvednek a legveszélyesebb kórban, a melanómában, amely a pigmentsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. A betegség azért különösen alattomos, mert nagyon gyorsan nő, hamar ad áttéteket, és az orvostudomány jelenleg nem rendelkezik ellene megfelelően hatékony sugár- vagy citosztatikus kezeléssel. A betegség pedig sokszor a fiatalabb korosztályt érinti. Természetesen ma a bőrklinikán is alkalmazott nemzetközileg elfogadott kezelési módok növelhetik a túlélést – összegezte a melanóma jellemzőit dr. Remenyik Éva a bőrklinika egyetemi docense. A szakember azzal indokolta a tanácsadás és a felvilágosító kampány szükségességét, hogy ha egészen kezdeti stádiumban ismerik fel a melanómát, akkor teljes mértékben gyógyítható a daganat sebészeti eltávolításával. 
 
A melanómát sokszor az anyajegyekkel hozzák kapcsolatba, hiszen klinikai megjelenése ezekhez hasonló, és sokszor magából az anyajegyből alakul ki. A kórós elváltozás mögött a tudomány mai állása szerint a genetikai tényezőkön kívül egyértelműen az ultraibolya fény daganatkeltő hatása is áll. Az orvosok ezért propagálják egyre inkább, hogy a direkt napsugárzást – főként nyáron 11 és 15 óra között – kerülni kell. Ezért ha kint kell tartózkodnunk, akkor védjük bőrünket megfelelő öltözékkel, például sűrű szövésű, de jól szellőző ruhával, kalappal és fényvédő krémmel. Azt sem árt tudni, hogy ha hosszú ideig a tűző napon fekszünk, a fényvédőszer önmagában nem jelent védelmet. A hatóanyagai ugyanis nagyobb mértékben az UV-B tartományból érkező sugarakat szűrik ki, míg a melanóma kialakulásáért többnyire az UV-A sugárzás okolható. A modern, széles spektrumú fényvédők ez ellen is védenek, de kisebb hatékonysággal. Ha kertben dolgozunk, akkor se vetkőzzünk neki, és a fokozatosság elvét tartsuk szem előtt – tanácsolta a szakember.
– A bőrgyógyászok álláspontja azonban az, hogy egészséges barna bőr csak az, ami genetikailag adott. Ennek divatja egyébként Coco Chaneltől ered. A híres divattervező utazott egyszer haza a francia Riviéráról, és felfigyelt arra, hogy mennyivel tetszetősebb a bőr a napbarnított részeken. Így ugyanis az apró hibák észrevétlenné válnak, és a szaruréteg is kicsit megvastagodik. Azt pedig, hogy mindenhol szép és egyenletes barna legyen a bőre, csak az tehette meg, aki nem a napon kapálva szerezte meg színét. Innentől kezdve a barnaság a sportos életmóddal, és a jóléttel, gazdagsággal párosult, ezért lett divatos – mesélte érdekességként a doktornő.
 
A napsugárzás káros hatásai mellett azonban hangsúlyozni kell, hogy a napfény az élet forrása, és az emberi szervezetnek is szüksége van rá egyebek mellett a D-vitamin szintézis miatt. Tehát a bőrgyógyászok nem azt az álláspontot képviselik, hogy nem szabad napra menni, hanem azt, hogy csak és kizárólag a barnább bőr érdekében napozni, nem tanácsos. Ugyanez vonatkozik a szoláriumra is, hiszen a „műnap” UV-A sugarakat bocsát ki, és nagymértékben öregíti a bőrt.
 
A melanóma kezeléséről szólva a doktornő elmondta, hogy ha nem terjed a daganat a hámtól számítva túlságosan mélyre, akkor sebészileg eltávolítva teljes gyógyulás várható. Ellenkező esetben a gyors növekedés és ellenálló tulajdonsága miatt különösen veszélyes.
 
– Reményeink szerint a világszerte folyó kutatásokkal sikerül az eddiginél hatékonyabb gyógymódot találni, annak érdekében, hogy kezelhető legyen az előrehaladottabb stádiumban lévő melanóma is – tette hozzá Remenyik Éva.
 
A melenóma megelőzésének olcsó és hatékony módszere, ha az ember önmaga figyeli bőrének elváltozásait. Ha szokatlan helyen jelentkezik egy pigmentfolt, más a színe, viszket, vagy esetleg növekszik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A bőrgyógyász ilyenkor nagyítóval nézi meg a kérdéses foltot, tehát a vizsgálat fájdalommentes – hangsúlyozta doktornő.   
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,026196002960205 másodpercig tartott.