Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  A fagyok után most a kánikula teszi próbára a tüntetőket
 
DEOL | 2007. június 13., 16:27
 
A téli fagyok is megpróbálták a debreceni Kossuth téri tüntetőket, akik most a kánikulát is kiállva demonstrálnak immár több mint 270 napja. Bár erejük, azaz létszámuk időnként fogyatkozik, s olykor türelmük is – amint azt a „Kendermagos demonstráció” kapcsán is látható volt – de elszántságuk nem. Az utóbbi két hónapban szinte még a korábbiaknál is ritkábban hallhattunk a csoportról, talán ezért is volt, hogy a kétszáznegyvenedik napon a DTV előtt adtak hangot tiltakozásuknak a jelenlegi politikai helyzet és a média hallgatása miatt.
 
Az áprilisi hónapban viszont a „törzshelyüktől” távolabb, a Nagytemplom fűvész-kerti oldalába szorultak ki a Kossuth szobor környékéről, mert a Tiszántúli Természetvédők Társasága jelentett be a térre demonstrációt. Az akció nyilvánvalóan ellenük irányult, mert abból állt, hogy ketten-hárman üldögéltek egy padon a szobor közelében, őrizték a teret a „zajártalomtól”, a lakosoktól kapott panaszokra hivatkozva. A tüntetők véleménye szerint elszólásaikból kiderült, hogy bár pártoktól függetlennek mondták magukat, az SzDSz-től mindenképp kaptak támogatást és segítséget ehhez a „rendezvényükhöz”.
 
Április 22-e, a Föld Napja közeli napokban madárcsicsergés hangszórós bejátszásával egészítették ki „ellen-demonstrációjukat”. Az új helyszín új emberekkel is kapcsolatba hozta a tüntetőket, legalábbis ezzel vigasztalódtak. Más alkalmakkor is el kellett hagyniuk a teret, melyet a Kölcsey Központ munkatársa korrekt módon egyeztetett velük, de kevésbé volt szívélyes például május elején az autókereskedők képviselője, Orbán András. Erre az időszakra, április 5-re esett a tüntetéssorozat 200. napja is, amikor délután sajtótájékoztatót tartottak, de csak a helyi napilap számolt be róla.
 
Május 17-én a debreceni Petőfi téren a DTV előtt szerveztek „Igaz kormányt! Igaz médiát” címmel demonstrációt. Mint Nagy János vezérszónok elmondta: „nem azért vonultak a stúdió elé, hogy a debreceni televízió ellen tüntessenek. Első számú céljuk továbbra is az, hogy távozásra bírják a kormányt, annak vezetőjét, és a mögöttük álló politikai erőket, melyek a hazugságban egy olyan kritikus határt léptek át, hogy ezzel színvallásra kényszerítenek minden magyar állampolgárt. Miközben nyilvánvaló, hogy az országban zajló folyamatokért, a válság elmélyüléséért a mindenkori kormánynak kell viselnie a felelősséget, azt is látni kell, hogy nem tudták volna a választók ilyen tömegeit félrevezetni, ha ebben nincs segítségükre a mai magyar média túlnyomó része. Mely a valóság tényeit csupán nyersanyagnak tekinti olyan műsorok készítéséhez, amelyekkel közönségét befolyásolni tudja saját, illetve támogatói érdekeit szem előtt tartva.
 
A támogatók és a tulajdonosok pedig a jelenlegi kormánykoalíció holdudvarából kerülnek ki. A túlerő kényszere gyakran a sajtó tisztességesebb részét is hasonlóan egyoldalú véleményformálásra csábítja. Így a kiegyensúlyozottság jegyében is gyakran csak a politikai párt elitek képviselői kapnak szót, a különböző nézetek tényleges képviselői nem. Ez akadályozza, hogy számos, a gazdasági-társadalmi folyamatokat jó irányban elmozdítani képes eszme, gondolat, vagy ezekkel kapcsolatos hír valójában eljusson a közönséghez”. Petíció átadására is sor került Tóth Ildikó ügyeletes szerkesztő számára. Az igazgató távollétében nem vállalták a petíció beolvasását az esti adásban, és erre azóta sem került sor.
 
Az ezelőtti napokban, 13-án Kecskeméten találkoztak az ország különböző helyein tüntetéseket szervezők, akik időközben a „Szövetség az Igaz Országért” Polgárjogi Mozgalomnak nevezték el magukat. Az egész napos tanácskozáson hosszabb távú stratégiai tervezés mellett a május 19-i országos félpályás útlezárást is véglegesítették, melyen az egészségügy átalakításának visszásságait állították középpontba.
 
Később az erről tartott fővárosi sajtótájékoztató résztvevőit a kivonult rendőrség felszólította a "demonstráció" abbahagyására, és mivel ez nem történt meg, eljárást indítottak ellenük "gyülekezési joggal való visszaélés" címén. A hétvégi akcióhoz a 4-es út Ebeshez közeli szakaszán 14 autóval csatlakoztak a helyiek.
 
A demonstráció napján szóvivőjük Nagy János, Nagy Gyula kíséretében az MVSZ fővárosi székházában képviselte őket a határon túliak állampolgárságáról szóló tanácskozáson. Az eseménydús nap estéjén a szcientológia egyház tíz méter átmérőjű sátrat vert fel a főtér közepén. Miután kiderült, hogy valójában az Unió Áruház elé szól az engedélyük, felszólították őket, hogy oda költözzenek, de erre csak a rendőrség hatására voltak hajlandóak.
 
A jelekből arra következtettek, hogy a Városháza és a Rendőrség között a kommunikáció a közterület foglalásról nem igazán megoldott. Rendezvényüket így 9 óra körül tudták elkezdeni és ez sem volt zavartalan, mert néhány, az elmondás szerint „dülöngélő” társaival megjelent a korábbi, drogpárti tüntetések szervezője. Állítása szerint példát akart mutatni, hogy ő meghallgatja az ellenük tüntetőket. Kisebb szóváltás után folytatódott a demonstráció, majd a részvevők szerint „érdekes” magán beszélgetést folytattak a fiatalemberrel.
 
A demonstráló csoport csatlakozott az "Árpád vérei" című rendezvénysorozathoz, mely Árpád vezér halálának 1100. évfordulójához kapcsolódóan Pécsett indult április 18-án, s folytatódott Szekszárdon május 10-én, majd június 2-án Békéscsabán. Debrecenben a 6. állomás lesz szeptember 8-án. Ennek kapcsán még több alkalommal is szeretnék az Árpád évet kihasználni a nagy magyar vezér és az Árpád-sávos zászló népszerűsítésére, jobb megismertetésére és ezen keresztül a magyarságtudatunk erősítésére.
 
Külső hivatkozások:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0070061683654785 másodpercig tartott.