Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
A főoldalra
  KULTÚRA
  Lélekúton

 
Tolvaly Ferenc író, Kocsis István Tamás orvos-fényképész és Csordás Ica író zarándokok. A keresztények harmadik legnépszerűbb zarándokútjáról feltöltődve tértek haza. A debreceni Libri Könyváruház vendégeiként minket is beavattak a nagy rejtélybe, a Camino titkába.
 
 
  KULTÚRA
  Let’s Play!

 
Tizedik alkalommal rendezte meg a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete az Egyetemi és Főiskolai Színjátszók Angol Nyelvű Fesztiválját. Az előzmények 1997-ig nyúlnak vissza, az egyetemi angol nyelvű színház-specializáció indulásáig.
 
 
   
  KULTÚRA
  Királynők

 
Az amatőr Zoltay Ildikó első tárlata, mely a mesés Keletet tárja elénk, a Turmalin Házban nyílt meg Zanubia címmel. A festőművész több mint tíz évig élt Szíriában; a közel-keleti ország hangulata, lakóinak gondolat- és érzésvilága mélyen beleivódott a lelkébe.
 
 
  KULTÚRA
  A csárdástól a hastáncig

 
Talán meglepő, de tény: az egyiptomi fővárosban is akadnak néhányan, akik jól ismerik az Estella Hastánc Stúdióban folyó munkát. A vezető, Borsosné Edit lesz az első magyar oktató, aki zsűritagként vesz részt az idei kairói hastánc világbajnokságon.
 
 
   
  KULTÚRA
  A vizuális művészet tere

 
A Nagyon Rövid Filmek Fesztiváljának alkotásait láthatják május 7–9. között a Baltazár Dezső térre látogatók. Ez az esemény is része a Modem új programsorozatának, amelyben hétvégéről hétvégére a filmművészeté és a videoművészeté lesz a főszerep.
 
 
  KULTÚRA
  A „kikerülhetetlen város”

 
Az orvosi és irodalomtörténészi szakmát sok közös szál nem fűzi össze. Kivételt jelent Jeney Endre és Hankiss János, mivel azon kívül, hogy mindketten hozzájárultak az egyetemi oktatás felvirágoztatásához, családi kötelékeik is szorossá váltak.
 
 
   
  KULTÚRA
  Címeradományok

 
„Armales Transylvanorum” – Válogatás az erdélyi fejedelmek címeradományaiból elnevezéssel nemzetközi vándorkiállítást mutatnak be április 28-ig a Debreceni Egyetemen. A tárlat hat intézmény anyagából válogat, s a XVI. századi megnemesítésekre koncentrál.
 
 
  KULTÚRA
  Színház helyett tollforgatás

 
Gyermekkori álma vált valóra R. Simor Katalinnak, amikor elkezdte újságírói pályáját. Most, túl a sajtódíjon újabb kihívásokkal néz szembe: gyermekeiről készült cikksorozatát készül hamarosan kiadni, hogy tanulsággal szolgáljon mások számára. 
 
   
  KULTÚRA
  Bevezetés a decens rajongásba

 
Pontosabban egy decens docens, Madarász Imre rajongásáról van szó, aki emblematikusan hordozta a költészeti fesztiválon is azt a jóravaló filiszteri attitűdöt, amelyben a nagyság és a nagyság iránti hódolat oltalomra és hevületre talál.
 
 
  KULTÚRA
  Együtt, egymásért

 
Az alkotás nem csupán művészi élményt nyújthat, hanem általa egy közösség tagjává válhatunk. A jubileumukat ünneplő Újkerti Csipkevarró Kör tagjait már 25 éve tartja össze baráti kötelék. Együtt ápolják a csipkevarrás hagyományát, egymás munkáját támogatva.
 
 
   
  KULTÚRA
  A mester és munkái

 
A Tímárházban kiállító kalapos mester, Mihalkó Gyula apja és nagyapja is kalapkészítéssel foglalkozott. A család a XX. század elején települt át Zemplén megyéből Balmazújvárosba. Mihalkó Gyula 12 évesen készítette el első kalapját édesapja segítségével.
 
 
  KULTÚRA
  Ugyanaz és mégis más

 
A Frankofónia ünnepét március 20-a, a Frankofónia nemzetközi napjának környékén tartják meg hazánkban. A cívisváros azzal tűnt ki az idén, hogy a máshol egy-két hetes fieszta nálunk egy hónaposra bővült a debreceni Alliance Francaise igazgatója felvetésére.
 
 
   
  KULTÚRA
  Két malom

 
Néphagyományunkkal foglalkozni rendkívül érdekes, örömteli dolog, hiszen segít abban, hogy feltárjuk, értelmezzük és megértsük azt az archaikus örökséget, amibe egy nemzet lelkülete ivódott bele – fogalmazott Joób Árpád főiskolai tanár Kalevala napja alkalmából.
 
 
  KULTÚRA
  Egy másik világ

 
Ma mindenki sikeres akar lenni: szerepelni a lapokban, könyvet írni, s bár fiatalon nem rossz cél ez sem, elsorvadnak a gyors siker mögül a készségek – vélekedett Podmaniczky Szilárd író, aki a DESZKA hetében a Benedek Elek Könyvtár vendége volt.
 
 
   
  KULTÚRA
  „Mindannyian zarándokok vagyunk”

 
Mi a zarándoklat lényege? Mivel jár a vállalása? Fényképeivel illusztrált előadásán adott választ Kocsis István Tamás ezekre a kérdésekre, miután tavaly végig járta a Francia utat, a Camino Santiago kilencszázhetven kilométeres szakaszát.
 
 
  KULTÚRA
  A hősök nyughelye

 
Több mint négyezer katona nyughelyéül szolgál a Honvédtemető, ahol mások mellett az 1849. augusztus 2-i debreceni csatában elhunyt 112 magyar honvéd fekszik tömegsírba hantolva. Március idusán iskolások és civil szervezetek látogatnak el az emlékhelyre.
 
 
   
  KULTÚRA
  Nemzeti ünnep két síkon

 
Március 15. megkülönböztetett ünnepünk. Megítélése, megélése azonban több síkon zajló, változó folyamat. Van-e, lesz-e valaha lehetőségünk arra az alapra visszatérni, mely a helyes irányba vezet? Gyöngy Péter közművelődési szakembert kérdeztük.
 
 
  KULTÚRA
  Nyelvi sokszínűség

 
Rakovszky Zsuzsa után Bosnyák Viktóriát bízták meg a Twilight (Alkonyat) című, Stephenie Meyer regénysorozat negyedik kötetének fordításával, amivel a műfordító – mint mondja – nagy kockázatot vállalt. Bosnyák Viktória a Debreceni Nyelvi Napon vendégeskedett.
 
 
   
   
Programok

 
   
Kitekintő
 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,093312978744507 másodpercig tartott.