Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
A főoldalra A rovatoldalra
| DVD |
  DVD
  Hélium holdbázis

 
Az első filmes Duncan Jones Hold című filmje egy vérbeli sci-fi, mégpedig a régimódi fajtából. Nem a látványos űrcsaták teszik ugyanis érdekessé, hanem sokkal inkább a film forgatókönyvét mozgató kérdések és problémák, melyek számos aktuális témát boncolgatnak.
 
 
  FILM
  Enni vagy nem enni?

 
1981-ben Bobby Sands az Ír Nemzeti Felszabadítási Hadsereg tagja, az Ír Köztársasági Hadsereg több katonájával egyetemben az éhségsztrájkot választva hívta fel a figyelmet arra, hogy a brit kormány nem hajlandó őket politikai fogolyként kezelni.
 
 
   
  FILM
  Éretlenek

 
Gandhi és az ókori görög mitológia istenei jelentenek fogódzót a sebzett lelkű lázadó, Tyler Hawkins (Robert Pattinson) számára, aki a gyengék védelmezőjeként lép fel Allen Coulter (Hollywoodland) legújabb munkájában, az Emlékezz rám című romantikus drámában.
 
 
  DVD
  A hangok szárnyán

 
Kirsten Sheridan színészként az apja által rendezett A bal lábam című ír filmdrámában szerepelt, majd az Amerikában című film forgatókönyvében volt érintett. Három évvel ezelőtt saját filmmel jelentkezett, mely nálunk csak DVD-n került forgalomba.
 
 
   
  DVD
  A vadon királya

 
Az Ahol a vadak várnak Spike Jonze egy újabb kirándulása a képzelet és a tudatalatti birodalmába. Ezúttal egy szorongó kisfiú lelkébe kukkanthatunk bele, aki életének egyik nehéz szakaszát próbálja átvészelni azáltal, hogy fantázia országban próbál szerencsét.
 
 
  FILM
  Zúzós ráadás

 
A Marvel-képregények oldalairól a mozi univerzumába betörő Vasember, akinek mostanság kevés kihívója akad, ismét látható szélesvásznon. Jon Favreau sztorija a szuperfegyverzet megszerzése és lemásolása körül forog, miközben Vasember a show-biznisz elemévé válik.
 
 
   
  FILM
  Kultúra kontra civilizáció

 
Szomorú, de amikor filmről van szó, a szakmának általában eszébe sem jut az animáció. Holott a magyar film nemzetközi szerepléseit tekintve, 95%-ban az animáció hozott elismerést, és csak 5%-ot hoz a többi – mondta Jankovics Marcell Debrecenben.
 
 
  DVD
  Egy nő ezer arca

 
Orosz Dénes bemutatkozó filmje jó nevű magyar sztárokat vonultat fel egy romantikus komédiában, mely a sokat mondó Poligamy címet kapta. A film egy leendő apuka félelmei tükrében felmerülő vágyálmokról szól, melyben minden nap más bombanő mellett ébred.
 
 
   
  FILM
  Nyárra ősz

 
A leginkább rockzenei videóklippes múltjáról ismert amerikai rendező, Marc Webb népszerű, de annál veszélyesebb műfajt választott nagyjátékfilmes bemutatkozásához, amikor romantikus vígjátékot forgatott. Az 500 nap nyár egy igen tipikus sztori szerelemről.  
 
  FILM
  Párterápia fejvadász módra

 
Jól bevált sémák boldog partiját láthatjuk a filmen, ahol semmi sem akadályozza a nem is annyira bonyolult kalamajka megbízhatóan jóleső megoldását. Andy Tennant filmrendező hamisítatlan popcorn-mozija, az Exférj újratöltve sokat tud rólunk.
 
 
   
  DVD
  Küldetés és kihívás

 
A nézők és kritikusok többnyire értetlenül álltak Jim Jarmusch filmrendező legutóbbi alkotása előtt, mivel lassú tempója, szinte dialógus nélküli jelenetei, szimbolikus alakokkal, színekkel és tárgyakkal teli képei az értelmezés határait feszegetik.
 
 
  DVD
  Megtört életek

 
A kritika általában nem szerette Pedro Almodóvar (Volver, Beszélj hozzá!, Mindent anyámról) legutóbbi, Megtört ölelések című filmjét, mert hiába keresték benne azt, ami a spanyol Almodóvarban olyannyira elragadó: az extremitást, a különcséget.
 
 
   
  FILM
  Bujkáló filmek

 
Új filmet vitt közönsége elé a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklub, mely péntekenként délután fél 3-kor tartja alkalmait az Apolló moziban. Jeles András A kis Valentino (1979) című munkája a rendszerváltás előtti évtizedben elnyerte a filmkritikusok díját is.
 
 
  DVD
  Szabad, de …

 
A bevándorlók helyzetével, jogaikkal és lehetőségeikkel foglalkozik Ken Loach (Barátom, Eric) Szabad világ című filmjében, mely a 64. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeként sokak figyelmét felhívta a visszaélésekre és azok következményeire.
 
 
   
  FILM
  Nézőcsalogató trükkök

 
Sas Tamás legújabb filmjének címe, a Szinglik éjszakája bár a Bridget Jones-féle pasihajkurászós történeteket idézi, szó sincs ilyesmiről. Sas Tamás akciódús története egy elrabolt családi ereklye és egy váratlan esküvő köré szerveződik.
 
 
  DVD
  Változások színjátéka

 
Aktuális problémákat tesz szóvá rendszerint az amerikai Thomas McCarthy, aki Oscar-jelöléssel is büszkélkedhet. A látogató az Egyesült Államok jelenlegi bevándorlás-politikáját bírálja, mégpedig finom eszközökkel, mégis elszántan és hatásosan.
 
 
   
  FILM
  Az élet súlya

 
Jason Reitman Egek ura című filmje az egyre elszemélytelenedő, az embert pótolható gépezetként kezelő, hamis munkafilozófiával dolgozó cégek és a gépekkel kiváltható emberi kapcsolatok lehangoló világának bizonytalanságokkal teli atmoszférájában játszódik.
 
 
  DVD
  Ölni vagy meghalni

 
E két lehetőség közül választhatnak azok, akik beneveznek a bérgyilkosok viadalára. Hét évente gyűlik össze a világ bérgyilkosainak krémje Scott Mann akciófilmjében, akik életüket kockáztatva vívnak meg a kitüntető Legjobb bérgyilkos címért.
 
 
   
  FILM
  Elcserélt fejek panoptikuma

 
Jancsó Miklósnál a megtalált vagy választott forma mindig gondolkodásforma is, ezért eleven minden filmje, így az Oda az igazság! is. Nem előzetes elgondolásait igyekszik a film közegében megvalósítani, hanem már eleve a film nyelvén gondolkodik.
 
 
  FILM
  „A halál gyászdala”

 
A mitikus farkasembert viszonylag későn, a XX. század harmincas éveiben fedezte fel magának a filmvilág. A Universal ’41-es Farkasembere egy csapásra klasszikussá vált. Joe Johnston filmrendező „teremti” újra 2010-ben a szörnyet, Benicio del Toro nyomására.
 
 
   
   
Olvassa el!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,055958032608032 másodpercig tartott.