Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
A főoldalra A rovatoldalra
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Mire képes az ifjúság?

Azoknak, akik a hetvenes-nyolcvanas években voltak tinédzserek, talán mond valamit a Képes Ifjúság neve. A vajdasági fiatalok magyar nyelvű hetilapja a hazai újságosoknál is megvásárolható volt ugyanúgy, mint a magyarországi Világ Ifjúsága, vagy az Ifjúsági Magazin
 
 
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Műkincsrablás

 
A művészettörténet egyik legtitokzatosabb és legtalányosabb nőalakja, Mona Lisa 1911-ben egy különös és titokzatos bűnügy áldozatává vált. Rita A. Scotti az évszázados rejtély nyomában járva igyekezett minél több összefüggésnek, körülménynek utánajárni.
 
 
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Trükkös terítékek

 
Kreatív tálaláshoz nyújt rafinált és művészi megoldásokat az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Hajtogatott szalvéták című könyv. A színes fotókkal gazdagon illusztrált könyv segítségével dekoratív és bohókás formákat hajtogathatunk az ünnepi asztalra. 
 
   
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Históriás regények

 
E címen indított történelmi sorozatot 2009-ben a Főnix Könyvműhely. A sorozat első darabjai Fehér Tibor előtt tisztelegnek, akit kiváló történelmi regények szerzőjeként ismerhetünk: az öt históriás regény közül négy az ő nevéhez fűződik.
 
 
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Énekesek, gitárosok, dobosok

 
A Rockinform aktuális, májusi számában értékes információkat találunk a Stone Temple Pilots-ról, megtudhatjuk, kik lépnek fel a 18. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon, de olvashatunk Palya Bea valamint a Trottel friss lemezanyagairól is.
 
 
   
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  A Fleet Street démona

 
Nagy-Britanniában igen széles körű és kétes hírnévnek örvend Lynn Barber, a Démon Barberként is emlegetett újságíró, akit leginkább agresszív újságírói stílusáról ismernek. Egy lányról (An Education) című könyvéből film is forgott.
 
 
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  „Amikor az ember nincs es ezen a világon”

 
Csíkszentdomonkos néprajzát kutatta szinte egész életében Balázs Lajos, aki elsőként a lakodalmi szokásokat szedte sorba, majd az emberi élet sorsfordulóit. Később érdeklődése a szerelem és szexualitás lélektana felé fordult.
 
 
   
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Színházdivat

 
Hogy hangzik William Shakespeare drámáinak szövege szlengesített és modernizált változatban, illetve hova fokozható még a nagy drámaíró műveinek kifacsarása és újraértése? Többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ a Színház folyóirat májusi száma.
 
 
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Szalvétavarázs

 
A szalvétatechnika, vagy más szóval a dekupázs olcsó és szórakoztató praktika a megunt tárgyak felöltöztetéséhez. A szalvétatechnika művészetébe vezeti be az olvasót az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent, Dekupázs című kreatív könyv.
 
 
   
  KULTÚRA
  Könyvművészet

 
A könyv napja alkalmából a Debreceni Irodalmi Múzeum meseillusztrálásos játékokkal, papírmerítéssel, linómetszéssel, pecsétkészítéssel várta a családokat a Medgyessy-emlékmúzeum udvarán. A könyves napon középiskolás diákok is kiállíthatták fantázia-könyveiket.
 
 
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Emese varázsa

 
Kortárs magyar fényképért még sosem fizettek annyit, mint Tóth György Emese című fotójáért. Az 1,8 millió forintért elkelt fotográfia sorsáról szóló könyvben a fotóművészet helyzetéről és a portrékészítés izgalmas technikáiról és eljárásairól is olvashatunk.
 
 
   
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Együtt sikerülhet

 
A szárazföldek, a tengerek, az óceánok mind-mind közös tulajdonunk, mégis néha elfeledkezünk arról, hogy milyen sérülékeny kincs van a kezünkben. Egy gazdaságilag fejlett világban szinte minden percben apró sebeket ejtünk a Földön.
 
 
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Csillagital és holdkörte

 
A székelyudvarhelyi Balázs Imre József legfrissebb verseskötetében a világ dolgaira rácsodálkozó gyermek szemszögéből fürkészi a világot. Hanna-hinta című könyvében a gyermekmondókák halandzsanyelvéből és Weöres Sándor versformáiból merít.
 
 
   
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Könnyen emészthető élmények

 
A Színház folyóirat áprilisi száma többek közt arra keresi a választ, milyen nézői igényeknek kell ma megfelelnie egy színházi előadásnak, kell-e az újfajta ingerekhez, a média által sugallt üzenetekhez alkalmazkodnia egy darabnak.
 
 
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Csodafiúk

 
Ha eddig nem lett volna elég ok rá, az utókor ismét Jimi Hendrix-ről beszél. A seattle-i születésű gitárfenomén, aki úgy élte minden napját, mintha az lenne az utolsó, produktivitásban is maga mögé utasította sok kortársát. Életműve valójában még ma sem teljes.
 
 
   
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Számadás

 
Minden dala egy ökölcsapás, minden sora abszolút szórakozás – jellemezte tizenöt évvel ezelőtt a Volt magazin a bikanyakú Henry Rollins-t, a WAN2 legfrissebb számában punk-jógiként aposztrofált előadót, akinek a zene éppúgy közege, mint a rádió vagy a tévé.
 
 
  FOLYÓIRAT
  Morbid mulatságok

 
A Színház folyóirat márciusi száma többek közt arra keresi a választ, hogy miként értelmezhető újra Shakespeare Hamletje, hogyan lehet egy ókori drámát mai, modern közegbe helyezni, és miként lehet klasszikusokkal aktualitásokra reflektálni.
 
 
   
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Forradalmi Napló

 
A Magyar Napló márciusi számában természetesen olvashatunk az 1848-49-es forradalmi-tematikájú, vagy általában véve a nemzeti érzelmekről szóló írásokat, de a megemlékezéstől független szövegek is érdekes írásnak ígérkeznek. Az egyveleg így lesz teljes.
 
 
  KÖNYV, FOLYÓIRAT
  Föld hívja Adélkát!

 
Az erdélyi származású, Magyarországon élő Lovász Krisztina Adélka szerint című kötete tizenhat novellát foglal magába, melyeknek főhőse korunk egyik nőtípusa, egy igazi naiva, akinek az élete nem unalomig hangoztatott és számtalanszor megírt klisékből áll.
 
 
   
   
Olvassa el!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.037425994873047 másodpercig tartott.