Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat > Folyóirat
Morbid mulatságok  
 
R. Szabó Zsuzsa | 2010. március 25., 13:55
 
  A Színház folyóirat márciusi száma többek közt arra keresi a választ, hogy miként értelmezhető újra Shakespeare Hamletje, hogyan lehet egy ókori drámát mai, modern közegbe helyezni, és miként lehet klasszikusokkal aktualitásokra reflektálni.
 
 
 
Álomszínház és rock  
 
bigtom | 2009. június 15., 12:09
 
  Színház az egész világ – e klasszikus sorok mindig is illettek a rockzenében felbukkanó előadók tevékenységére. A júniusi Rockinform hasábjain olvashatunk Péterfy Boriról éppúgy, mint a progresszív metál nagyágyújának, a Dream... 
 
 
 
Újdonságok zeneközelben  
 
bigtom | 2009. március 12., 12:12
 
  A megújult Rockinform semmit sem bíz a véletlenre: már hó elején megtalálható az újságos standokon. Az aktuális számban sorra kerül az új lemezzel jelentkező U2, a csöppet sem öreges Bruce Springsteen, valamint Ölveti László, a debreceni... 
 
 
 
A szocializmus utolsó nyara  
 
Deol | 2009. február 11., 12:14
 
  Nem az örökkévalóságnak íródott Oplatka András kötete, hisz következtetései a jövőben még változhatnak. A Neue Zürcher Zeitung korábbi közép-európai tudósítója a tényeket tiszteletben tartva meséli el az 1989. szeptember 11-i határnyitás... 
 
 
 
Kunsztolás, ejtőzés: „Felesleg” az időben?  
 
Kele Csilla | 2008. július 21., 12:43
 
  A Forrás folyóirat utóbbi lapszámában Molnár Csaba kérdezget ismert művészeket: Ők vajon hogyan, mivel múlatják a perceket? Vallomások, meglepő fordulatok nyitnak rá életükre, s lepik meg őket a teremtő lustaságban: zenészek, buddhisták és... 
 
 
 
Festőművész-géniuszok nyomában  
 
R. Szabó Zsuzsa | 2008. január 21., 13:30
 
  Dr. Czeizel Endrét régóta foglalkoztatja a kivételes tehetségek genetikai állománya. Legújabb, Festők-gének-szégyenek című könyvében húsz magyar festőművész genetikusan, valamint szellemi összetevők által meghatározott géniuszát vizsgálja.
 
 
 
Bűnbeesések, magántörténelmek  
 
Kele Csilla | 2006. november 15., 15:45
 
Különleges lapszámmal lepi meg olvasóit a Debreceni Disputa. Noha az ’56-os forradalom az emlékezésben exponáltan, évfordulóhoz méltó pátosszal tör előre a közéletben, a múltba kövesedett, vagy éppen kritikus szólamok betolakszanak a... 
 
 
 
A tornácon üldögélve  
 
bigtom | 2006. október 12., 13:08
 
Azt, hogy a közelmúltban elhunyt Faludy Györgyöt hová helyezik a magyar irodalomtörténetben, eldöntik majd az okos kritikusok. Az 1910-ben született író az olvasóközönség szemében régen a legnépszerűbbek között foglal helyet, prózája élvezetes és... 
 
 
 
„Ha nem vagy biztos a dolgodban, sáncolj!”  
 
Kele Csilla | 2006. június 12., 11:45
 
„Azt akartam, hogy minden értelmes legyen itten, és hogy boldogan éljünk, ne mint a sitten. Hazudtam hát nyugodtan, és minden pászolt nyomban, így élünk a bús világ helyett Pa-ra-di-csomban.”- írja Kurt Vonnegut új kötetében.
 
 
 
A Beregből elhurcoltak  
 
Takács Péter Levente | 2005. november 11., 11:51
 
A könyvvel nem irodalmi babérokra kíván törni, csupán egy kötetnyi halhatatlanságot szeretne a történetnek áldozni – vallja Mátyás Szabolcs, aki első dokumentumregényét Beregi sorstalanság címmel jelentette meg a közelmúltban.
 
 
 
| Az első tíz | Az előző tíz | 1-10 | A következő tíz | Az utolsó tíz |

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.019986152648926 másodpercig tartott.