Kultúra Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Archívum
   
VÁLASZTÁS
Fidesz
A Fidesz Magyar Polgári Pártot 1988-ban alapították. A szabadon választott parlamentbe mind az öt ciklusban bekerültek. 1998-ban Orbán Viktor pártelnök vezetésével ők alakíthattak kormányt. Jelenleg 141 képviselőjük van az Országgyűlésben, Hajdú-Biharból 11. A Kereszténydemokrata Néppárttal pártszövetséget alkotnak. 

 
   
VÁLASZTÁS
Jobbik
A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2003-ban alakult párttá. A MIÉP háttérbe szorulásával a magyar radikális jobboldal legmarkánsabb alakulatává vált. 2006-ban a MIÉP-pel közösen indult, de nem érték el a parlamenti küszöböt. Tavaly tavasszal azonban az Európai Parlamenti választáson harmadik lett, Hajdú-Biharban pedig második. 

 
   
VÁLASZTÁS
MSZP
A Magyar Szocialista Pártot 1989-ben alapították jogelődje, a Magyar Szocialista Munkáspárt XIV. Kongresszusán. Mind az öt ciklusban tagjai voltak a Parlamentnek. Kétszer ellenzékben, háromszor pedig – így legutóbb, 2006-ban is – ők alakíthattak kormányt. Jelenleg 190 képviselőjük van az Országgyűlésben, Hajdú-Biharból 6.  

 
   
VÁLASZTÁS
MDF
A Magyar Demokrata Fórum 1987-ben alakult, és három évvel később Antall József vezetésével már kormányt is alakíthatott. A további négy ciklusban is tagja volt az Országgyűlésnek. 1998-ban a Fidesszel és a kisgazdákkal közösen ismét kormánytényező lehetett. 2006-ban 11-en jutottak be, de kizárások, kilépések miatt a frakció feloszlott. 

 
   
VÁLASZTÁS
LMP
A Lehet Más a Politika 2009. február 26-án alakult párttá és néhány hónappal később, az Európai Parlamenti választásokon már 2,61 százalékot ért el. (Hajdú-Biharban  2815-en szavaztak rá.) Céljuk a társadalom és a politikai elit közti távolság csökkentése. Az EP-választáson az Európai Zöldek támogatását élvezték. 

 
   
POLITIKA
Munkáspárt
A Magyar Kommunista Munkáspárt 1989-ben alakult, amikor az MSZP kivált az MSZMP-ből. Az elődpárt eszmei örökösének tartja magát. Minden választáson elindult, de csak 1998-ban (4 százalék) került a bejutási küszöb közelébe. 2006-ban már az 1 százalékot sem érte el. Tavaly Hajdú-Biharban 1342-en szavaztak rá az EP-választáson. 

 
   
POLITIKA
MIÉP
A Magyar Igazság és Élet Pártja 1993-ban vált ki az MDF-ből. 1998-ban bekerült az Országgyűlésbe, az ellenzék soraiba. Azóta nem érte el a parlamenti küszöböt. Legutóbb a Jobbikkal közösen Harmadik út néven képviselték a radikális jobb oldalt, de mivel nem jártak sikerrel, így a két pártnak azóta szétváltak útjai. 

 
   
POLITIKA
Civil Mozgalom
A Civil Mozgalom Seres Mária sikeres országos népszavazási kezdeményezésének hatására létrejött, alulról építkező politikai tömörülés. Valódi népképviseletet, demokratikusan működő államot akarnak. Egy évvel ezelőtt a képviselők költségtérítésével kapcsolatos népszavazás kezdeményezéséért 605 ezer aláírást gyűjtöttek össze. 

 
   
PÁRTOK
Torgyán-Kisgazda Koalció
 
Torgyán József régi-új pártjával indul a 2010-es parlamenti választáson. A Független Kisgazdapárt 1990-ben és 1998-ban tagja volt a kormánykoalíciónak, és 1994-ben is a parlamenti ellenzékhez tartozott. Ám 2002-ben és 2006-ban nem tudta átlépni a küszöböt. Hajdú-Biharban ekkor 1,26, illetve legutóbb 0,12 százalékot ért el.
 

 
   
POLITIKA
MCF
Az MCF Roma Összefogás Pártot 2005-ben alapították annak reményében, hogy a romák érdekei az országos politikai színtéren is érvényesüljenek. Az etnikai alapon szerveződő párt azonban 2006-ban mindössze 0,13 százalékot ért el. A 2009-es EP-választásokon Hajdú-Biharban 566 szavazatot kapott, országosan pedig 0,46 százaléka lett. 

 
A főoldalra
  PARLAMENT
  A kormányoldal

Az újonnan összeülő országgyűlésben a Fidesznek és a KDNP-nek 263 képviselője lesz. Itt olvasható a névsor. 
 
 
  PARLAMENT
  Az ellenzék

Az újonnan összeülő országgyűlésben a Fidesz-KDNP koalíciónak jobb- és baloldali ellenzéke egyaránt lesz. Itt olvasható a névsor.
 
 
 
  VÁLASZTÁS
  Negyvenkilenc képviselőjelölt Hajdú-Biharban

 
 
Itt soroljuk fel azok nevét, akik kopogtatóikat összegyűjtve hivatalosan is képviselőjelöltek lettek. A választások 1. fordulójában indulóknak jobb oldali hasábunkban a választókerületek listáján közreadjuk rövid életrajzát is. A 49 képviselőjelölt közül 3-tól még nem kaptuk meg az életrajzát. A pártlistákat is áttanulmányozhatják hasábjainkon. 
 
 
  VÁLASZTÁS
  Cél: lejáratni a polgármestert

 
Kósa Lajos ellen – mint 2002 óta minden választási kampányban – újra lejáratási kampány folyik. Az interneten egy férfi vesztegetéssel vádolta meg Debrecen polgármesterét és a Debreceni Vagyonkezelőt.  
 
  VÁLASZTÁS
  Az összes listán szereplők

 
 
Listaparádé: 
 
   
  VÁLASZTÁS
  Kétharmados Fidesz

 
 
Több mint kétharmados lett a Fidesz-KDNP választási győzelme a vasárnapi második forduló után.
 
 
 
  PÁRTOK
  Presbiter polgármester-jelölt

 
Újabb lakossági fórumot tartott, ismét az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban a Jobbik. 
 
  VÁLASZTÁS
  Választás a számok tükrében

 
Hajdú-Biharban 8 párt(szövetség) 49 képviselőjelöltje indul, területi listát nyolcan, országosat hatan állíthatnak. 
 
   
  VÉLEMÉNY
  Orbán ante portas

Orbán Viktor szerint a magyar nép a kapuk előtt áll. A Fidesz elnöke ünnepi beszédében az 1848-as várakozásokhoz hasonlította a választást megelőző hangulatot, ellenfele, Mesterházy Attila viszont jobbára csak Orbánnal foglalkozott felszólalásában.
 
 
 
  VÁLASZTÁS
  Minden körzetben

 
Mind a kilenc Hajdú-Bihar megyei egyéni választókörzetben tudott országgyűlési képviselőjelöltet állítani az MDF. 
 
  MEGYE
  Molnár Csaba víziója

 
Maga a kancelláriaminiszter akarta segíteni a debreceni szocialisták kampányát egy lakossági fórumon. 
 
   
  HITÉLET
  Választás: kötelesség

Közleményben biztat a választásokon való részvételre a katolikus, a református és az evangélikus egyház. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház a 2010. évi parlamenti választásokon való részvételre hív fel minden jóakaratú embert. 
 
 
  VÁLASZTÁS
  Öt képviselőjelölttel

 
Tényleg jól hajrázott az LMP. Bíró Tamás (fotó), Gosztonyi Tibor és Bozsányi László is összegyűjtötte kopogtatóit.
 
 
  POLITIKA
  Civil jelöltek

 
A Civil Mozgalom ma délután a Megyeháza előtt mutatta két debreceni képviselőjelöltjét. 
 
   
   
Választás 2010
 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,010870933532715 másodpercig tartott.