Kultúra Politika Sport Életmód Gyerek
Vas Választás Archívum
   
JEGYZETEK
Jegyzetek, 2003.
A hét jegyzetei 2003-ból, időrendben 

 
   
AGÓRA
Ámokfutás
 
Vannak helyzetek, amikor érdemes feltenni a kérdést: vajon nem lett volna célszerű, logikus, nyilvánvalóan szükséges figyelni már korábban is arra, amiről egy tragédia bekövetkezése után gondoljuk úgy, hogy a jövőben figyelni kell rá?
 

 
   
AGÓRA
Az utca ereje
 
A magyar forradalom néhány óra alatt túllépett a kommunista diktatúra viszonyain. Elszántságból és szabadságszeretetből példát mutatott az egész világnak. Csak a világ legnagyobb szárazföldi hadseregét és a nagyhatalmak cinizmusát nem tudta legyőzni.
 

 
   
AGÓRA
Nehogy késő legyen
 
Nemrégiben, 80. születésnapja alkalmából a Nobel-díjas Kertész Imre interjút adott a Die Welt című német napilapnak. Az interjúban foglaltak mihamar botrányt kavartak Magyarországon, számosan kifogásolták az író véleményét, míg mások védelmére keltek.
 

 
   
AGÓRA
Bűn, vagy hiba?
 
Nem áll szándékomban Mádi Lászlóból Raszkolnyikovot csinálni, bűnén és bűnhődésén a kelleténél többet meditálni, de az kétségtelen tény, hogy hibájáért az elmúlt időszaktól eltérő radikalizmussal iktatta ki pártja a közéletből. Vajon mire e hirtelen határozottság?
 

 
A főoldalra
  AGÓRA
  Látvány( és )politika

 
Nem gondolom, hogy Pintér Sándor kijelölt belügyminiszternek sok újat mondtak ott – sőt, tovább megyek: el is szomorítana, ha feltételezném, hogy a közbiztonság javításához egy ilyen médiaeseményen kell ötleteket gyűjtenie...
 
 
  AGÓRA
  Felülírni December Ötödikét

 
A Fidesz törvényjavaslata, mely lehetővé teszi a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság kedvezményes megszerzését a szülőföld elhagyása nélkül, nagy eséllyel feledtetheti a 2004. december 5-i népszavazás okozta traumát.
 
 
   
  AGÓRA
  Magyarország viszont megcsinálta

 
„Köszönjük, Fletó! Ha te nem vagy, valószínűleg nincs a kétharmad sem.” Azon sem csodálkoztam volna, ha 2010. április 25-én este ilyen és ehhez hasonló transzparensek emelkednek magasba a fővárosi Vörösmarty téren, és hazánk megannyi pontján.
 
 
  AGÓRA
  Erős felhatalmazás, szűk mozgástér

 
A görög krízis, valamint a nyomában járó deficit-tömeg Magyarország mozgásterét is szűkíti, mert kedvezőtlenül befolyásolja a hiányszám nyilvánvaló emelkedésével együtt járó adócsökkentési, gazdaságélénkítési tervek megvalósíthatóságát.
 
 
   
  AGÓRA
  Büntettek a választók

 
Fidesz-győzelmet és a politikai paletta teljes átrendeződését hozta a választások első fordulója. A szocialisták súlyos vereséget szenvedtek, s a választók kiejtették a parlamentből a két rendszerváltó pártot, az MDF-et és a vele szövetséges SZDSZ-t.
 
 
  AGÓRA
  Mit remélsz?

 
Lehet azt komolyan gondolni, hogy azok az emberek, akik áldatlan körülmények között álltak hosszú, fogyni nem akaró sorokban akár több órán át, közben egyre csak azt várták, hogy végre valaki mondja már meg nekik, pontosan kire is kellene szavazniuk?
 
 
   
  AGÓRA
  A korrekció reménye

 
Vasárnaptól több szempontból új időszámítás kezdődik hazánkban. A várhatóan kiemelkedően erős felhatalmazást kapó Fidesznek rettenetesen nehéz dolga lesz, mert hatalmas elvárások övezik kormányra lépését, többek közt a közbizalom helyreállítása tekintetében.
 
 
  AGÓRA
  A „Maunika-só” vége

 
A választási kampányról egy ősrégi megállapítás jutott eszembe, miszerint a róka és a holló meséje arról szól, hogy a húsevő róka és a rovarevő holló veszekszenek egy tejterméken, amit mind a ketten utálnak. Csakhogy belépett a képbe egy harmadik élőlény is.
 
 
   
  AGÓRA
  Dávid Ibolya (fél)igazsága

 
Szomorú látni, hogy miközben a két meghatározó rendszerváltoztató erő vezetői folyton hangoztatták, milyen fontos a kispártok parlamenti jelenléte – önmaguk tettek a legtöbbet azért, hogy kitöröljék magukat a politikai palettáról.
 
 
  AGÓRA
  Hagyó, a felhajtó

 
A szombati Magyar Nemzetben Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója másfél oldalon taglalja Hagyó Miklós viselt dolgait. Ha nem volna olyan hihetetlenül magasan az ingerküszöb, akkor azt mondanánk: ilyen nincs, azt a rézfán fütyülő rézangyalát neki!
 
 
   
  AGÓRA
  Makaó, kakaó

 
A makaó nevű kártyajátékot nem lehet erőből játszani. Szerencse és kifinomultság kell a taktikai lapfogyasztó kártyajátékhoz. A Földön ezt úgy 6,5 milliárd ember tudja, egyet kivéve. Veres Jánosnak hívják. Ő erőből játszik. Mint és még mindig.  
 
  AGÓRA
  Jogi populizmus – avagy mire jó a mentelmi jog?

 
A Jobbik a „szebb jövő” érdekében Nemzeti Igazságtételi Központot hozna létre, s megszüntetné a képviselők mentelmi jogát, mert a párt szerint ez a feltétele a „politikusbűnözés” feltárásának és számon kérésének. 
 
   
  AGÓRA
  Kijózanodás

 
Talán a legnagyobb ellenzéki pártnak már nem a választások megnyerésén kellene görcsölnie, hanem azon, hogy olyanokat ígérjen, amiket be tud tartani. Nem kell idehazudni a Kánaánt, mert ha nem valósul meg, akkor a most orbánviktorozók fogják követelni, hogy „mongggyonle”.
 
 
  AGÓRA
  Ötödike

 
Vannak számok, amelyek önálló életre kelnek tudatalattinkban. A 15-ről például óhatatlanul beugrik 1848 márciusának idusa. Öt éve az ötödikével vagyok így. Fogalom lett: egy szocialista miniszterelnök első, meggondolatlan, de véglegesen nemzetellenes tette.
 
 
   
   
Olvassa el!
 

 

 

 

 
 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,13333988189697 másodpercig tartott.