Kultúra Politika Sport Életmód
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GYEREK
Lámpamesék rossz alvóknak
 
Rufusz Rafael alig négyéves, de már a tréfák és a furmányok nagy mestere, sőt varázsolni is remekül tud, például életre kelti éjjeli szekrényén ücsörgő lámpáját, hogy a sötét éjszakákon meséljen neki. A búra-kalapos Lámpalány ugyanis nagy dolgok tudója. 

 
   
GYEREK
Esőfestők és divatdámák
 
Neveletleneknek és jólnevelteknek, kitűnő tanulóknak és bukottaknak, iskolásoknak és nagyobbaknak, dumakirályoknak és buliszakértőknek, atompasiknak és bombanőknek szól Michael Ende A kis firkások című könyve, melyet magyarul Tandori Dezső fordításában élvezhetünk. 

 
   
GYEREK
Odanézz, törökméz!
 
Ha azt mondod bábszínház, azt mondom, Vojtina. A nagymúltú társulat immár hagyományos, Idesüss a figurásra! című évadnyitó rendezvényén ízelítőt kaphattunk a most induló Vojtina-évadból. A forgatagban Kinizsi Pál és Major Anna „táncba vitt” mindenkit. 

 
DEOL > Gyerek
  Cicakalandok
 
R. Szabó Zsuzsa | 2008. szeptember 29., 13:32
 
Három aprócska, babzsákhoz hasonló, gyöngyfarkú cicus Berg Judit legújabb mesekönyvének főhőse. A Cipelő cicák a városban címmel megjelent könyv macskái gazdáik ruháiba bújva járják végig a homokozót, az állatkertet, a vásári forgatagot és a családi összejöveteleket is. Hol zoknifákat növesztenek, hol a busz kapaszkodóin táncolnak, és van, hogy síró gyerekeket vigasztalnak. Agócs Írisz illusztrációi alapján a Cipelő cicákat bármelyik ügyes kezű szülő vagy nagyszülő elkészítheti, hogy a kicsiknek saját csodacicusai legyenek.
 
A mostanság születő magyar mesék világában úgy látszik a nagyvárosi kalandokba bonyolódó főhősöké lett a főszerep. Berg Judit aprócska babzsákszerű cicái lakótelepi homokozókban és a tömegközlekedési eszközökön randalíroznak, épp úgy, ahogy Czigány Zoltán Csoda és Kósza című meséjének lovacskái, de nagyvárosi lépcsőházak csodái közt cseperedik fel Nádori Lídia Jancsija is. A mostanában születő mesék figurái nagyvárosi zajok közé, zsúfolt utcák tárgyai mellé, fővárosi metrók és villamosok fedélzetére csöppennek. Kedves kalandjaik a rohanó világ legújabb technikai találmányai között zajlanak. Mégis megtartanak valamit a legfontosabból: a gyermeklélek harmóniájából, hiszen minden zajos körülmény ellenére az otthont jelentő biztonságot és a feltétel nélküli szeretetet képviselik.
 
Berg Judit a Rumini sikere után újabb történetbe fogott. Cipelő cicák a városban címmel megjelent mesekönyve három aprócska gyöngyfarkú cicáról szól, akik széthajigálják gazdáik játékait, észrevétlenül megrágcsálják a gyerekek uzsonnáit, zoknifákat növesztenek, életre keltik a zebrákat, és az állatkerti oroszlánt is elvarázsolják. A tarka, varázsfarkú cicákat a felnőttek egyszerű játékoknak látják, csak a gyerekek veszik észre, hogy különleges lényekről van szó, akik megédesítik a hétköznapokat. Marci, Lili és Dóra tudják, hogy a játéknak tűnő mütyürök bizony mozgékony macskák. Ciró, Pepe és Lőri bekéredzkednek a gazdáik zsebeibe, ezért is hívják őket nevük kezdőbetűinek összevonásával Cipelő cicáknak. Zsebben utazva részesei lehetnek a nagyvárosi eseményeknek, ott lesznek még a kirakodó vásárban is, ahol hancúrozás helyett pityergő gyereket vigasztalnak. A Pagony Kiadó már egy sor Berg Judit-mesekönyv kiadásában segédkezett, például a Mesék a Tejúton túlról, Tündér a biciklin vagy a Tündérváros is a kiadó gondozásában jelent meg, s mert az írónő történetei kelendőek a szülők körében, így a Cipelő cicák is a kedvező fogadtatásban bíznak.
 
Berg Judit Cipelő cicáit egyébként bárki életre keltheti. Ciró, Pepe és Lőri bármelyik ügyes anyuka, vagy nagymama keze által elkészíthető. Agócs Írisz rajzain ugyanis a kis csibészek szándékosan úgy néznek ki, mintha filcből, vagy kimaradt anyagból tákolták volna őket össze.
 
Otthon pedig bárki elkészítheti a hozzájuk hasonló kabalafigurákat, hogy a kicsik maguk is betehessék zsebükbe a saját cicáikat.
 
(Berg Judit: Cipelő cicák a városban, Pagony Kiadó, 2008)
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó link:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0035560131072998 másodpercig tartott.