Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Mesés ünnepsoroló
 
R. Szabó Zsuzsa | 2008. november 25., 15:26
 
Berg Judit tolla nem akar kiszáradni, ontja magából a meséket. A Cipelő cicák után most újra Tündérékhez csábítja olvasóit, akik már nagyon készülnek a karácsonyra. A sokgyermekes író Tündérnaptár című mesekönyvében trapéznadrágos manólányok, egy 99 éves sárkány, bötécske és egy varázslásban még járatlan tündérlány jelenléte teszi változatossá az erdei népség ünnepsorozatának eseményeit. Farsangtól karácsonyig tart az ünnepségek sora, félreszervezésekkel, váratlan vendégekkel és fordulatokkal. A könyvet Pásztohy Panka illusztrálta, akinek rajzain minijelenetek sora bújik meg, az aprócska, eldugott figurák bájos életképeire csak az igazán figyelmes gyerekszemek lelnek rá.
 
Berg Judit négy gyermek anyukájaként, számos könyvvel a háta mögött mostanra már egészen biztos abban, hogy a meseírás az ő igazi terepe. Három kislánya, Lilla, Bori, Dalma és kisfia, Vilmos ihleti a gyöngyfarkú Cipelő cicákat, a Pankás és Csiribís meséket. Nekik köszönheti, hogy megérezte a meseírás igazi csodáját. Gyermekei olykor történetet és szereplőket is rendelnek tőle. Mesélt már a Tejúton túlról, és Tündéréknél is látogatást tehettünk vele (Tündér a biciklin, Tündérváros); most itt a legfrissebb tündérmanós mese, amelynek bájos történései az ünnepek köré szerveződnek. A Tündérnaptár arról mesél, hogy telnek a különféle ünnepek tündérhonban. Miként rendeznek álarcosbált az erdei manóseregek, hogyan ünnepelnek sárkány-szülinapot, miért ejtik csapdába a bársonyos fülű húsvéti nyuszit, a szüreti bálra miért siet ki a virágmentő gyorsszolgálat, és ami most a legaktuálisabb: hogyan készülődnek tündérföldön a karácsonyra.
 
Csiribí, az erdei tündérfiú és barátnője Panka szeretik a nagy összejöveteleket, a közös hancúrozásokat, az erdei bulikat, a hangos és zsongó ünnepnapokat. Épp ezért az év minden nagyobb ünnepén igyekeznek a legemlékezetesebb mulatságokat megszervezni. De a legtöbb izgalmas kaland váratlanul éri őket. A farsangon például a sok jelmezes vendég közé bekeveredik egy igazi sárkány és egy távolról jött tündérlány is, húsvétkor a szorgos kis húsvéti nyuszi csapdába pottyan, a szüreti bálon is történik egy baki, és a karácsonyfa díszítés közben is becsúszik pár félrevarázslás.
 
Bár a Tündérnaptár a Panka és Csiribí-könyvek legújabb része, önmagában is megállja a helyét, az előző részek ismerete nélkül is olvasható. Így karácsony előtt, a készülődés és ünnepvárás közben különösen aktuális a karácsonyi fejezet, melyben sok galiba történik ugyan, de a fenyőfa végül ünnepi díszbe öltözik. Pásztohy Panka rajzain minden apró színpamacs külön kis történetet, jelenetet mesél el, miniéletképein pillangók ringatják hernyógyermekeiket, és ha alaposabban szemügyre vesszük a főtörténet elmeséléséhez gyártott rajzokat, meglátjuk, hogy minden rajz egy önálló vizuális mese. Mert a fák törzsén apró postaládák lapulnak, a fűben, s a fák ágain is zajlanak ám az események.
 
(Berg Judit: Tündérnaptár, Pozsonyi Pagony Kft., 2008)
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0068678855895996 másodpercig tartott.