Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Égimesék
 
R. Szabó Zsuzsa | 2009. január 30., 11:23
 
Ahol a felhő csiklandós, és ahol a nap sértődékeny, ahol a természeti jelenségek különös rendben mutatkoznak, ahol a tölgyfákat emeletekre osztották, s az emeletek közt csigalépcsőkön közlekednek a virágszirmokat viselő tündérkék, ott játszódik Berg Judit tündérmeséje. A Micsoda idő! című mesekönyv a négygyermekes írónő sokadik könyve, melyben a különös emberi tulajdonságokkal felruházott eső, szél, köd és nap a főszereplő.
 
Berg Judit sok-sok bájos mesefigura megálmodója, ő keltette életre a repülni nem tudó tündérlányt, Pankát és barátját, a bütykölni szerető Csiribít. A Pankával és Csiribível történt mulatságos esetek egy teljes sorozatot követeltek maguknak. A Micsoda idő! című égitestekkel és természeti jelenségekkel telezsúfolt mese ennek a sorozatnak egy része, melyet  az előzmények ismerete nélkül is élvezhetnek a kicsik. A Micsoda idő! történeteiben a tündérkék furulyával vigasztalják az eget, megsértik a napocskát, megcsiklandozzák az esőfelhőt. Beszámoltunk már Berg Judit Cipelő cicáinak városi kalandjairól, ezúttal pedig a tündéres mesék sorába tartozó kötetét lapozgattuk, melyet a nagy sikerre való tekintettel a Pagony Kiadó újra kiadott és a könyvesboltok polcaira tett.
 
A Micsoda idő! az égboltot, az égitesteket kívánja gyereknyelven felfedezni. Csiribível, aki szeret tákolni, például egy hókotrót bármikor előállít fakéregből, huzalokból és csavarokból, de nem rest liftet építeni sem, mókuséknak a fenyőfára. Mindenhez azonban ő sem ért, sőt vannak dolgok, amikben menthetetlenül ügyefogyott, például nem tud sütni, de még főzni sem. Olyannyira nem, hogy még a napot is megsérti, mikor nem sikerül az ablakpárkányra kirakott meleg vizet felforralni. A napocska meg is sértődik, duzzogásából nehéz kiengesztelni, persze Csiribí semmire sem menne Panka nélkül, aki ugyan sokszor hebrencs és kótyagos, de a békítéshez nagyon ért!
 
A napos-felhős-ködös mesében felbukkan a repüléskor mindig lepottyanó, kalandvágyó fióka, Benedek, a folyton zsörtölődő Szarvasbogár bácsi és a teafőzésben utánozhatatlan Nyest, na meg a szemüveges Vakond. A mindenféle izgalmas mütyürrel teli szobákban élő tündérkék imádják a furulyát, a hegedűt, remek érzékkel csalogatják elő a nagyszerűbbnél nagyszerűbb hangokat a hangszereikből, csak néha nagyon mély érzelmeket generálnak. Például egy alkalommal Panka hegedűjátékától a felhő olyannyira sírva fakad, hogy az erdő teljes lakossága nyakig érő vízben állva könyörög a tündérlánynak, hogy hagyja abba szívszorító melódiáját. Máskor meg a napot kell furulyaszóval kiengesztelni. Ilyen és ehhez hasonló kalandokba keverednek Berg Judit kedves, bábfigurának is elkészíthető főhősei. Azért említem a bábfigurákat, mert az írónő a Cipelő cicák meséjének cicusait és a két tündérkét is elkészítette filcből és mindenféle anyagból. Ha ellátogatunk Berg Judit honlapjára, könnyen nekifoghatunk mi magunk is e figurák összetákolásához.
 
A Pásztohy Pankával való közös munka nem először váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tündérkék történeteit a grafikus kelti életre, akinek rajzain minden apró színpamacs külön életet élő jelenetet mesél el. Az illusztrátor mini életképein a zöld molyocska jóízűen eszegeti a kötött pulóvert, a csigák lopva összebújnak a farönkök mögött, a békák dióbélhajókán lavíroznak, a katicák falevelekkel takaróznak.
 
(Berg Judit: Micsoda idő! Pagony Kiadó, 2008)
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0058958530426025 másodpercig tartott.