Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  A dzsessz hullámhosszán
 
Héty Péter | 2009. február 18., 12:13
 
Magyarország első vidéki jazz zenei rádiója a Debreceni Jazzbarátok Körében mutatkozott be nemrégiben. A 96,8 MHz-en fogható rádióadás önkéntesei non-profit jelleggel, puszta lelkesedésből dolgoznak. Műsoraikhoz várják valamennyi dzsesszbarát támogatását.
 
A Debreceni Jazzbarátok Köre legutóbbi rendezvényén kapott bemutatkozási lehetőséget Tóth András és kis csapata, a Jazz FM rádió, akiket a házigazda, Grégász Miklós az előzményekről éppúgy kérdezett, mint a tervekről. Tóth András elmondta, hogy mindig is az volt a vágya, hogy saját rádiót üzemeltethessen. Ez valamelyest meg is valósult, amikor a józsai közösségi rádiót megvalósította, de a hallgatóságtól jószerével csak akkor kapott visszajelzéseket, amikor megszüntette. Az adót az engedélyeztetéssel járó nem kis nehézségek árán beköltöztette Debrecenbe, a Borbíró tér 8. szám alatti toronyházba. A 96,8 Mhz-en fogható rádió már működik, ám a hullámsáv gyengesége miatt a belvárosban és a déli városrészben még nem túl jók a vételi körülmények. Ezen megpróbálnak változtatni rövidesen, többek közt a teljesítmény növelésével. A neten már hallgatható a műsor, sőt esély van arra, hogy a dzsesszrádió bekerülhet a kábelhálózatba is. A távlati tervek szerint Nyíregyházán is hallható lesz majd a rádió.
 
Addig is reménykednek a folyamatosan növekvő hallgatottságban. A lelkes alapító elmondta, hogy nem szeretett volna olyan zenei műsort sugározni, mely a többihez hasonló, egysíkú, kommersz muzsikával szolgál, ezért választotta a dzsesszt mint meghatározó műsorprofilt. Megtudhattuk, hogy ő maga még nem olyan hosszú ideje számít a műfaj kedvelőjének, ezért is kérte fel Kolozsvári Attilát, az ismert helyi dzsessz zenészt és -szakértőt, hogy építse fel a rádió zenei állományát.
 
Nem titkolt szándékuk az sem, hogy a helyi dzsesszkedvelőket nem csak hallgatókként, hanem a műsorok készítőiként is szeretnék bevonni a rádió életébe. Bárki beviheti, bemutathatja kedvenc muzsikáját, s szívesen fogadják a dzsessz helyi szakértőit hozzászólásaikkal, vagy akár műsorok szerkesztőiként is. A hallgatók kéréseit is tudják teljesíteni: a 24 órás adás szerkesztői elérhetők a honlapon keresztül és a 06-70-977-9191-es telefonon. A műsorstruktúrát úgy alakították ki, hogy napközben a könnyebben befogadható muzsikákat sugározzák, hogy minél szélesebb rétegeket megnyerjenek a dzsessznek, és egyelőre az esti-éjszakai sávban lesznek hallhatók az elmélyültebb muzsikák és a komolyabb beszélgetések a műfajról. A határok nem szigorúak így blues, jazz-rock és etno-jazz is belefér a programba.
 
Természetes dologként kezelik, hogy minden helyi, vagy ideérkező dzsesszmuzsikusnak lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra. Későbbi terveik között pedig egy koncerteknek is helyet adó bár-klub létesítése is szerepel, ahonnan felvételről, vagy élőben is bejelentkezhetnének. Ennek nem túl bonyolult megteremteni a technikai feltételeit – tette hozzá a JazzExpress adás vezetője, a rádió technikusa, Bara Pál. Nemcsak a zenészek, hanem a közönség is sokat profitálhatna abból, ha ebben a konstrukcióban szerveződnének az estek. Mindehhez persze a non-profit jelleg megőrzése mellett sem jönne rosszul a szponzorok támogatása. Remélik, hogy ők is és a hallgatók is felfedezik az egyedi jellegben, hangulatban rejlő lehetőségeket. Grégász Miklós felvetette, hogy élő adás felvételére, vagy sugárzására addig is akár a Debreceni Jazzbarátok Köréből is van lehetőség és sok sikert kívánva búcsúztatta a vendégeket. Egyúttal bemutatta a hallgatóság soraiban helyet foglaló frissen alakult debreceni Jazz Five zenekar tagjait is, akik február 25-én adnak ingyenes koncertet a klubba betérőknek, az egyetemi Galéria Café-ban.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0062069892883301 másodpercig tartott.