Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Retronome pontossággal
 
bigtom | 2010. február 24., 10:05
 
A blues-rock alapú muzsikát játszó Retronome zenekar február 26-án nyitja idei évadját a Sikk Music Caféban. Dobó Norbert énekes–gitárost és Burzán János szájharmonikást kérdeztük arról, hogy legutóbbi találkozásunk óta mi történt a csapattal.
 
Burzán János: – Amikor én beszálltam a bandába, heti rendszerességgel játszottunk motoros bulikon, rockfesztiválokon, klubokban. Én gyakorlatilag egy színesítő funkciót látok el a szájharmonikával, mivel ennek a zenének, amit előadunk, csak egyik alkotóeleme a blues. Ezt a vonalat emeli ki a hangszerem. Emellett vokálozok és mostanában némelyik számban megjelenik majd a mandolin és a tizenkét húros gitár. A korábbi vonaltól nem tértünk el, tovább haladunk a Hendrix-Radics Béla-Tűzkerék tengely mentén. Eközben íródnak a saját dalok is a Dobó-Réti szerzőpáros jóvoltából, amelyek szintén ebben a zenei világban mozognak.
 
Dobó Norbert: – 2008 nyarán debütált Réti Tibor énekes a csapatban. Remek hangja mellett annyi pluszt hozott, hogy be-beszáll gitározni is.
 
– Korábbi beszélgetésünk alkalmával azt mondtátok, nem akartok sztárok lenni. Lett-e mégis valamilyen szinten „sztár” vagy ismert a zenekar?
 
B. J.: – Ez olyan szinten érezhető, hogy egyre többen vannak a bulikon és egyre több felkérés érkezik. Már van híre a bandának. Ami nagyon fontos, hogy rengeteg a fiatal. A dalokat vagy ismerik vagy nem, de van, amit már énekelnek. A legszebb az, amikor a mi négy saját dalunk szövegét már kívülről fújják. Az én vesszőparipám, hogy újra becsalogassuk a harmincöt fölöttieket is a koncertre. Próbálkozunk és alakul a dolog, egyre több régi cimbora jön el.
 
D. N.: – Mindenhol, ahol játszunk, vannak emberek, akik biztosan eljönnének koncertre, csak nem jut el hozzájuk a hír. A zenélés marketing része nekünk nem megy, ez persze pénz kérdés is. Mi jól érezzük magunkat akkor is, ha öten vannak, vagy éppen százhuszan zsúfolódnak be egy kis klubba. Ez örömzenélés, amiből nem keresünk pénzt, így nem tudunk bele sem fektetni.
 
– Úgy tudom, terveztek egy állandó klubot.
 
D. N.: – Ez egyelőre gyerekcipőben jár. A Sikkben kéthavi rendszerességgel szeretnénk játszani olyan vendégzenekarokkal, akik a barátaink. Vagy olyanokkal, akik nem rendelkeznek akkora közönséggel, hogy bevállaljanak egy önálló bulit. Meg akarunk hívni zenészeket, akik beugranának hozzánk örömzenélni. Ha ezek a klubestek bejönnek, nagyobb nevek meghívásáról is lehet szó. Jól alakulnak a dolgaink, már négy motorosklub keresett meg, hogy idén nyáron szívesen hallanának bennünket a találkozóikon. Vannak állandó helyeink Hajdúszoboszlón, Kálmánházán, Sátoraljaújhelyen. Próbálunk az észak-magyarországi vonalra is ráerősíteni, meg persze Budapestre is.
 
Mi vezérel benneteket?
 
D. N.: – Szeretnénk, ha a koncertjeinkre érkezők el tudnának feledkezni napi gondjaikról. Nem akarunk felfoghatatlan, művészi szinten tálalni semmit, egyszerű dolgokról éneklünk.
 
B. J.: – Az általunk előadott dalok nem igényelnek kommentárt, hiszen a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években íródtak, s az akkori közeg automatikusan hozta a bennük tárgyalt témákat.
 
– A koncertek egyedi események, dokumentáljátok a munkásságotokat valamilyen más módon?
 
D. N.: – Márciusban rögzítünk öt dalt, négy sajátot és egy feldolgozást, ezekkel még több helyen „házalhatunk” majd. Nem akarjuk elkiabálni, de a közeljövőben jelenleg hattagú csapatunk valószínűleg bővül egy billentyűssel. Ezzel csak annyi a gond, hogy sok apró helyen játszunk, ahol már eddig is nehezen fértünk el a színpadon, de majd igyekszünk megoldani ezt a problémát.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0063121318817139 másodpercig tartott.