Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Virtuóz flamenco
 
Héty Péter | 2010. március 25., 11:33
 
Paco de Lucía neve az igényes, akusztikus muzsikát kedvelők körében közismert. A spanyolgitár virtuóza immár 63 esztendős; negyvenöt éve készítette első önálló lemezét. Szólóban és a világ más legendás gitárosaival is gyakran lépett fel, de leginkább flamenco zenekarával turnézik. Saját muzsikája mellett hallhattuk már brazil és jazz zenét játszani, de klasszikus muzsikát is nagyzenekari kísérettel. John McLaughlinnal a debreceni Kisstadionban is adott koncertet 1987-ben, de már több alkalommal fellépett az ország más pontjain is. Március 27-én flamenco zenekarával láthatjuk ismét a Főnix Csarnokban.
 
Paco de Lucía a legendás flamenco énekes, Camarón de la Isla társaságában készített több lemezt is a hetvenes évek elején. A spanyol cigány énekes Pacoval és annak egyik tanítványával Tomatitoval megalapozta a modern flamenco (melyben már elektromos hangszereken is játszanak) világsikerét. A tragikusan fiatalon elhunyt énekest sokáig nem lehetett pótolni Paco szextettjében. Zenekarával azonban máig ezen az úton halad. Camarón nyomdokain haladva mára majdnem olyan elismertté vált Juan Rafael Cortés Santiago (45 esztendős, művészneve Duquende), aki a csapat mostani énekese, mióta de Lucía testvérét, Pepét 1997-ben leváltotta ezen a poszton. Hasonlóan ismert a másodgitáros Niño Josele is, aki fiatal kora ellenére jelentős elismeréseket szerzett a spanyolgitár kiváló játékosaként. A modern flamenco tehetségeként jegyzik, de dzsesszmuzsikát is játszott már. A csapat muzsikája – bár modernebb hangszereket is használnak – hamisítatlan, virtuóz flamenco élményt ígér, annak minden szenvedélyességével. Ehhez nagyban hozzájárulhat a neves táncos családban született Farruco autentikus tánca is.
 
Maga Paco de Lucía 1947. december 21-én született a spanyolországi Algecirasban Francisco Sánchez Gómez néven. Egy cigány közösségben nőtt fel, a legfiatalabbként Luzia Gómez és a gitáros Antonio Sanchez öt gyermeke közül. Művésznevét később édesanyja tiszteletére vette fel. Természetes közegében szívta magába a flamenco muzsikát, s már öt évesen vette első gitárleckéit. Szegény család gyermekeként gitártehetsége a kiemelkedés reményével töltötte el, emiatt 1958-ban kimaradt az iskolából is. Első fellépésén a Radio Alegricasban a bátyját kísérte. Egy év múlva már különdíjat kapott a Festival Concurso Internacional Flamenco de Jerez de la Frontera elnevezésű rendezvényén. Később Madridba költöztek, ahol Paco belépett a José Greco’s Company nevű zenekarba, mellyel több lemezfelvételen is szerepelt, és 1963-ban már külföldre is eljutott. 1965-ben aztán két albumot is készített Federico Garcia Lorca népszerű verseiből Ricardo Modrego-val, valmint három lemezt bátyjával, Ramon de Algeciras-szal.
 
A nagyvárosi lét, a modern világ zenei nyitottságot teremtett benne, melynek köszönhetően a modern flamenco úttörőjeként kezdték emlegetni, miközben a hagyományok őrzői élesen támadták. Manapság visszatekintve erre azt szokta mondani, hogy örömmel tölti el, hogy a világ legrangosabb koncerttermeiben játszhatja a flamencot és fiatalok sokasága jár hozzá tanulni, miközben már a spanyol rádiók sem játszanak ilyen muzsikát. Az idő őt igazolta, s akkori modernsége a hagyomány átmentésének csatornájává vált. Muzsikájára jelentős hatást gyakorolt az, amikor elkezdett együttműködni különböző dzsesszgitárosokkal. Az improvizáció sokszínűségével gyakorlatilag ez által ismerkedett meg, s kezdte azt egyre tudatosabban használni a flamencóban is. A legendás gitártrióval (John McLaughlin és Al di Meola társaságában) hazánkban is felléptek 1997-ben.
 
A különböző afro-kubai stílusok is hatottak muzsikájára. Mindez persze visszafelé is érvényes, hiszen a flamenco utazó nagyköveteként sokakat oltott be ő is ezzel a muzsikával. Nem hanyagolható el Carlos Saura filmjeinek hatása sem, melyekben elementáris erővel jelenik meg ennek a muzsikának a sava-borsa, a lelke, nem egyszer Paco de Lucía közreműködésével.
 
A gitáros hosszú ideig élt Mexikóban, távol a civilizáció nyüzsgésétől, teljes nyugalomban. Az élet, azaz gyermekei igényei, iskoláztatása azonban visszaszólította igazi otthonába, Európába. Az utóbbi két évtizedben ritkábban készített albumokat is, de most ismét egyre aktívabb, különösen a koncertezés terén. Ennek köszönhetjük többek közt március 27-én esedékes debreceni fellépését is.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018544912338257 másodpercig tartott.