DEOL > Kultúra
 
Gyerekrajzok a városról
 
DEOL | 2010. április 14., 19:29
 
Az alkotó gyerek nem majmol; figyel, megőriz, fogékony, s ritkán unatkozik.
 
Subicz István grafikusművész fogalmazott így az Itt születtem, Debrecenben című rajzpályázat szerda délutáni eredményhirdetésén és kiállítás-megnyitóján az Újkerti Közösségi Házban. A szakember hangsúlyozta: aki alkot, az örömöt lel, imád kísérletezni, s mindig terveket szövöget. Észre sem veszi az idő múlását, vagy azt, hogy maszatos az ujja, az orra.
 
Minden pedagógusnak az az álma, hogy a diákjaik egyúttal a játszótársaik is legyenek – vallotta meg az előadó. A pályázók bájos, megható kompozíciókat készítettek, s a cívisváros emblematikus helyeit, eseményeit ábrázolták: például a Nagytemplomot, a Nagyerdőt, a Honvédtemetőt, sőt Loki-meccset is (a rajzon a mieink 5-0-ra győznek az Újpest ellen).
 
A rajzpályázat díjazottjai a következők. Óvodások: Horváth Ákos (Görgey utcai óvoda), Sárközi Róbert (Sinay), Kovács Anna (Görgey), különdíjas lett Szabó Jázmin (Martonfalvi). Iskolások, 7-8 évesek: Csige József (Vénkerti), Somogyi Eszter, György Kata és Tóth Kinga (mind a Vénkerti-iskola tanulói). 9-10 évesek: Nagy Dorina, Kis Nikoletta, Benedek Bernadett (mind Vénkerti), különdíjas lett Bundi Bence (Vénkerti) és Tóth Fanni Marietta (Gönczy).
 
A vetélkedőt az intézmény hirdette meg a város napja (április 11.) alkalmából óvodásoknak és kisiskolásoknak. Bármilyen technikával lehetett nevezni, s a cél az volt, hogy az alkotásokon a gyerekek Debrecenhez kötődő élményei elevenedjenek meg. A felhívásra több mint 50 mű érkezett, s ezek – április 22-ig - meg is tekinthetők a közösségi ház emeleti galériájában.
 
 

© DEOL - minden jogfenntartva