Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  A kert fele
 
sancho panka | 2004. október 04., 13:28
 
Imre Török Magyarországon született 1949-ben, de Németországban él tizenéves kora óta, német nyelven lett íróvá, magyar származású német író. Eddigi életművéből most kerül először magyar nyelvű válogatás a hazai olvasók elé a Széphalom Könyvműhely gondozásában.
 
A kilencvenes években megjelent novellák (s mellettük néhány, most először napvilágot látó darab) közreadásának egyik kimondott vállalása keresztmetszet nyújtása egy változatos művészi karrier különböző állomásairól. Ennek megfelelően olvashatunk életrajzi ihletésű, a realizmus eszköztárával dolgozó szövegeket, példázatos állatmeséket vagy rövidke, filozofikus eszmefuttatásokat, melyek inkább az esszé-típushoz közelítenek.
 
A műfaji változatosság mögött viszont egy egységes világszemlélet húzódik, deríthető fel az olvasás során. A sokfajta elbeszélő mögött mindig ugyanaz a nézőpont áll, így a kötet, noha bizonyos darabjai látszólag pont az ellentétes irányba mutatnak, mégis megrajzolja annak az embernek a portréját, aki mindegyikük mögött áll. Viszont épp a kérdésfelvetések, azon problémák miatt, melyeknél megtorpan, hogy szemügyre vegye (ha megoldást nem is tud kínálni), olyan alak ez, mely nem csak a narrátorral, a szerzővel azonosítható, de az olvasó számára is kínálja az azonosulás lehetőségét. Épp azáltal, hogy olyan dolgokon rágódik, olyan dolgokról mesél, melyek megkerülhetetlenül részei mindenki életének: az elveszett édenkertről, az én – s a mi szembenállásáról, feloldhatatlan ellentétéről szól, azaz az ember világhoz való viszonyát, e mindig aktuális, mindig jelenlévő gondot beszéli el újra meg újra.
 
Sajátos látásmódjának gyökere a hazátlanság, a sehova nem tartozás élménye-tapasztalata, melyből nem a magyarság, a magyar történelem egyfajta elbeszélése, a nagy magyar nyomorúság tematizálása bomlik ki. Inkább az ember világba vetettségének egzisztencialista élményére kerül a hangsúly, a hazátlanság, a gyökértelenség az ember létezésének alapvető jegyeként, meghatározójaként kerül elénk, a Paradicsomból kiűzött, a „munkás világban” küszködő ember örök történetei ezek. E szituációban a kötet elbeszélői számára épp a nyelv nyújtja az egyedüli kapaszkodót, itt tudnak otthonra lelni, itt tudják magukat biztonságban érezni - annak ellenére, hogy nem anyanyelvük, itt tudnak gyökereket ereszteni. Kíváncsi lennék, hogyan olvassa, mit szól eredetileg németül megjelent novelláihoz egy ottani olvasó. Számunkra a történetekben felmerülő problémákat jeleníti meg az a tény is, hogy egy magyar születésű (magyar) szerező nem magyarul született műveit olvassuk magyar fordításban, ahol ekként a kötődések (a nyelvhez, s a nyelv hordozta világhoz, tradícióhoz) gyengülnek, vagy szakadnak meg.
 
(Imre Török: A kert fele (válogatott elbeszélések), Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2004.)
 


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.23
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0073649883270264 másodpercig tartott.