Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Mit rejt Pandora szelencéje?
 
bigtom | 2005. július 07., 14:45
 
A hard rock hazai hívei számára örvendetes hír, hogy a 2003-as Vágtass velünk! című koncertanyag után, idén július 4-én jelent meg a P. Box vadonatúj stúdiólemeze, a Pangea. Az anyagot nem mindennapi körülmények között készítette el Cserháti Pityi és csapata. A Deollal Koroknai Árpád énekes osztotta meg gondolatait.
 
– Az új anyag címét hallva – Pangea, a hajdani őskontinens – eszembe ötlött, vajon van-e ennek valami szimbolikus jelentése? Arra gondolok, hogy erősen leegyszerűsítve a dolgokat, minden összefügg valahol.
 
– Igazából ennél a lemeznél, előbb született meg a cím. Bodó Tomi basszusgitáros ötlete volt ez a kifejezés. Utána kezdtük el a szövegeket ehhez igazítani. A Pangeába, mint az összetartozás, széthúzás, széthullás szimbólumába elég sok minden besorolható az emberi kapcsolatoktól kezdve a világban történő eseményekig. Azt nem mondanám, hogy ez egy konceptalbum lett, de próbáltuk ennek a szellemiségnek alárendelni a szövegeket. Hogy milyen sikerrel, az majd a közönség reagálásából kiderül. Bízunk benne, hogy ezt a kicsit „megideologizált” Pangea-sztorit sikerül némileg közérthetővé, közérthetőbbé tenni. A Pangea eleve rengeteg embernek magyarázatra szorul, mert sokan nem tudják, hogy az egykori őskontinenst hívják így. Kicsit azt is szerettük volna megmutatni ezzel, hogy mostanra ért össze a zenekar. Az előző albumon 2001-től dolgoztunk együtt, s az akkori új számok nem mutattak annyira egységes képet, mint a mostaniak. Most már öt éve együtt játszunk és sikerült megtalálni a közös nevezőt. Akár a szövegekben, akár a zenében, egy sokkal kifinomultabb, érettebb produkció született. Ugyanúgy megvoltak a kötelező harcok, melyeket meg kellett vívnunk egymással, hiszen minden alkotóközösségben kompromisszumokat kell kötni ahhoz, hogy mindenki szája íze szerint sikerüljön kivitelezni a „végterméket”. Nálunk Pityi képvisel egy idősebb generációt, én és Günther egy közteset, Bodó meg Cézi pedig még egy pár évjárattal fiatalabb társaságot. Ezek a különböző korszakok ütköznek is néha. Ebből kell kihozni egy olyan elegyét a zenéknek és szövegeknek, amely mindnyájunknak szívügye lehet.
 
– Tudsz mondani néhány konkrétumot?
 
– Szövegügyben Pityivel kellett nagy csatákat vívni, mert neki van egy elképzelése arról, miről szóljanak a P. Box szövegei. Ebből ő soha nem engedett. Szerencsére, mert a régi P. Box-nak sem igazán a kommersz műfajba tartozó szövegei voltak. Most is igyekeztünk azt a nívót, amit a régi csapat képviselt, ha nem is megfejelni, de legalább megtartani.
 
A honlapotokon belehallgattam néhány friss szerzeménybe. A részletek alapján úgy tűnik, elég jól sikerült átmentenetek azt a sajátos hard rock hangzást, stílust, ami mindig is jellemző volt a P. Box-ra.
 
– Hangzás tekintetében nem lehet összevetni a régiekkel a friss anyagot. Akkor az arra a korra jellemző hangzásban igen profin, kifejezetten jól szóltak a P. Box lemezek. Most tényleg sikerült egy olyan sound-ot megtalálnunk, amelyből végre ki lehet hallani a hangszereket. Az egész egy szép, kerek produktum lett. Ez nagyban Méhes Janó és Kányási Pisti, valamint Cézi érdeme. Ők keverték az anyagot. A stúdióban nekem nem tűnt ennyire markánsnak a megszólalás, mint később, a maszterelt változatot hallva.
 
– Ki tudnál emelni egy-két dalt az anyagból, említenél pár személyes kedvencet?
 
– Az egyik a címadó dal, a Pangea. Ebben benne van az őskontinens sztorija és ettől elvonatkoztatva a mai világ helyzete, egy sajátos szemszögből nézve. Eddig nem nagyon voltak szerelemmel, párkapcsolatokkal foglalkozó számok, de most ilyenek is felkerültek erre az albumra. Néhányunk magánéletében elég komoly váltások történtek, a Veled múljon el kifejezetten szerelmi témájú szerzemény. A Dőljön le a fal című dalt is nagyon erősnek érzem, a hangulata, a tempója, a ritmusváltásai miatt… Nehéz a válasz, mert ilyenkor saját gyerekként minden szám közel áll az emberhez. Mint dal, a legerősebb az Ezer év című nóta. A szövege Pityi ötletéből fakadt, a zömét ő írta, én csak a rímeket igazítottam meg benne. Igaz, ezzel egy kicsit nehezen tudok azonosulni. Eddig nem volt ez a fajta nacionalista érzület kinyilvánítva a P. Box részéről, s nem is annyira jellemző a csapatra. Ez egy kissé Pityi jelenlegi hangulatát és magyarságtudatát hivatott visszaadni. Bízunk benne, hogy a közönség jól fogja „lereagálni” és nem sorolnak bennünket a P. Mobil, Beatrice féle – mondhatni – szélsőséges indulatokat korbácsoló társasághoz.
 
– Milyen események játszottak közre abban, hogy a tavaly márciusra tervezett korong csak most jelenik meg? Az utóbbi hónapokban Pityi egészségi állapotáról is kósza pletykák röppentek fel. Megtudhatnánk az igazat?
 
– A Vágtass velünk! anyag miatt a kiadónk sem erőltette az új lemez megjelenését. Végül tavaly őszben állapodtunk meg, viszont a nyár folyamán volt néhány baleset, amely lassította a munkánkat. Nem tudtunk annyit próbálni, annyit foglakozni a dalokkal, amennyit kellett volna. Először eltört Pityi keze, utána volt egy műtétje, aztán az én kezem tört el, majd Günthernek lett gerincsérve. Két hónapon belül felváltva jártuk a kórházakat. Közben a koncertek azért mentek, azokat muszáj volt megcsinálni. Így az őszi megjelenés áttolódott idén tavaszra. Nekem november végén meghalt édesapám, az is levitte a hangulatot… Közben januárban Pityinél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, mégpedig elég súlyos stádiumban. Onnantól kezdve indultak a kezelései. Akkor már javában zajlottak a stúdiómunkálatok. Pityi pont akkor esett le a lábáról, mire rá került volna a sor. Szó szerint a kórházból szökött ki két kezelés között és játszotta fel a billentyűsávokat. Mivel kicsit kilátástalanná vált a helyzet, a márciusra tervezett megjelenés is csúszott. Pityi állapotából eredendően annyira bizonytalan helyzetbe kerültünk, hogy nem tudtuk, mi lesz a zenekar sorsa. Szerencsére ő iszonyú lelki és fizikai erővel tett tanúbizonyságot arról, hogy képes megküzdeni a rákkal. Mostanra már úgy állunk, hogy tudunk koncertezni. Korábban sajnos vissza kellett mondanunk néhány fellépést, emiatt terjedt el a pletyka, hogy feloszlottunk. A nyár eleji fesztiválokon nem tudtunk bevállalni koncerteket, csak azokat, amelyekkel kapcsolatban április vége után érkeztek a megkeresések. Mostanra olyan Pityi kondíciója, hogy tudja vállalni a bulikat. Ez neki is fontos, hiszen ez az élete, a vitalitásához szükséges, hogy színpadon állhasson és a saját muzsikáját játszhassa.
 
– Tehát a szokásos Sziget buli már meglesz augusztusban.
 
– Ott már játszunk, meg van még néhány fesztivál augusztusban, most konkrét dátumokat, helyszíneket nem tudok mondani. Debrecenben mindenesetre láthatnak bennünket augusztus 16- án a Kossuth téren, egy debreceni bandákat felvonultató ingyenes rendezvényen. Ősszel tervezünk egy lemezbemutató turnét. Most megjelenik a lemez, készül majd egy klip is. Igazából én nem erőltetném a klipet, mert nem adják le túl sok helyen. Egy kalap pénzt elkölt rá az ember, vagy jó esetben kijön viszonylag alacsony költségvetésből. Erre is van példa, de ahhoz mérve, hogy mit hoz a konyhára egy-egy album, általában jelentős összeget emészt fel egy videóklip elkészítése. Ráadásul manapság nincs olyan eladásjavító szerepe, mint régen. Ami még érdekes, az az, hogy huszonöt évvel ezelőtt alakult a P. Box. Egy pár jubileumi koncertet tervezünk, amire össze kellene trombitálni a régi csapat tagjait. Egy ilyen bulin terveink szerint a Vikidál-Varga Miki-Pálmai Zoli nevével fémjelzett Boxer nevű formáció kezdené az estét, utána következne a jelenlegi banda, a végén pedig össznépi jam session zárná a programot. A legnagyobb nóták a fináléban hangzanának el, valószínűleg a Zöld, a Bíbor…- ra kihegyezve a dolgot, hogy Bencsik Samu is kellőképpen meg legyen említve. Az egész még szervezés alatt van, ha összeállt a dolog, akkor beszélhetünk majd róla.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó link:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0064389705657959 másodpercig tartott.