Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  VI. Debreceni Borkarnevál
 
Deol | 2005. augusztus 02., 12:08
 
„… idd okosan könnyű borod s mérd az örök reményt
kurta lét araszán. Míg fecsegünk, száll az irígy idő:
élvezd a napot és hagyd a gyanús holnap ígéretét.”
(Horatius)
 
VI. DEBRECENI BORKARNEVÁL
 
a Nagyerdei Békás-tónál a magyar borvidékek legszebb borai jegyében
 
2005. augusztus 5-7.
 
„A VI. Debreceni Borkarnevál legszebb bora”
cím elnyeréséért fehér- és vörösbor, rosé és desszertbor kategóriákban versenyeznek a termelők. A benevezett boraikat szakértő zsűri bírálja vakkóstolással (minden borászat minden kategóriában egy borával nevezhet). A zsűri a külcsín alapján marketing különdíjat is kiad.
 
A zsűri tagjai:
 
- Eperjesi Imre professor emeritus, Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszék;
- Urbán András, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára;
- Kopcsay László, Magyar Marketing Szövetség képviselője.
 
A látogatók által leadott szavazatok alapján a legkedveltebb bor elnyeri a közönség díját. A szavazók sorsoláson vesznek részt, ahol értékes borajándékok nyerhetők! Sorsolás: vasárnap 19.15-től.
 
„A slambucfőzés mestere”
cím elnyeréséért ismét slambucfőző versenyt hirdetünk
Helyszín: Debrecen, Nagyerdei park (Békás-tó mellett)
Időpont: 2005. augusztus 6. (szombat) 14.00 órától 17.00 óráig
A verseny célja: a tájjellegű magyar konyha népszerűsítése, hagyományainak ápolása.
 
Nevezni a helyszínen lehet a verseny napján 12.00 óra és 14.00 óra között (nevezési díj nincs). A csapat főzőmesterből és segítőiből áll. A slambucból legalább öt adagot kell készíteni, ebből egy adagot a zsűrinek értékelésre átadni. Minden nyersanyagról a versenyzők gondoskodnak. A szervezők biztosítják a területet, tűz alá fémtálcát, tűzifát, ivóvízvételi lehetőséget. A versenyzőknek kell hozni bográcsot, az állványt és a főzéshez szükséges egyéb eszközöket.
 
A verseny sorrendjét neves szakemberekből álló zsűri bírálja el. A zsűri tagjai: Végh László, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Debrecen és környéke régió elnöke; Mile József, olimpiai bronzérmes mesterszakács, a debreceni Termál Wellness Hotel executive séfje; Kiss Tamás, világbajnoki bronzérmes szakács, a Le Petit étterem séfje.
 
A zsűrizés 16.00 órától kezdődik, eredményhirdetés 17.30-kor. Az I-III. helyezett csapatok értékes díjakat kapnak. Az I. helyezett csapat főzőmestere elnyeri „A slambucfőzés mestere” címet és a vele járó díjat.
 
A VI. Debreceni Borkarnevál szervezője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából a Főnix Rendezvényszervező Kht.
Ügyvezető: Makray Balázs
Programmenedzser: Tóth Ernő
Információ: www.fonixinfo.hu
 
A VI. Debreceni Borkarnevál minden napján 12.00 és 24.00 óra között (vasárnap 22.00 óráig) tart a borkóstolás. A borokat a helyszínen vásárolt jegyekkel lehet kóstolni.
A kóstolójegy ára: 150.-Ft, a kóstolási mennyiség: 1 dl.
Műanyag talpas pohár (100.- Ft/db) és emblémás üveg borkóstoló kehely (500.- Ft/db) ugyanott kapható.
 
Kiállító borászatok:
 
Tokaj-hegyaljai borvidék Tokaj Hétszőlő Birtok, Tokaj
 
Monyók Pince, Mád
 
Aranydukát Szőlőbirtok, Tállya
 
Mátraaljai borvidék Szőlőskert Borászat, Nagyréde
 
Egri borvidék Kőkút Borház, Eger
 
Böjt Pincészet és Szőlőbirtok, Ostoros
 
Monarchia Borászati Kft. egri borválogatása
 
Hajós-bajai borvidék Sümegi és Fiai Szőlőbirtok és Pincészet, Baja
 
Badacsonyi borvidék Boksay Pincészet, Hegymagas
Balatonboglári borvidék Légli Pince, Balatonboglár
 
Pécsi borvidék Ébner Borház, Mozsgó
 
Szekszárdi borvidék Szekszárd Rt. Pincészete, Szekszárd
 
Villányi borvidék Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány
 
Bock Pincészet, Villány
 
Wunderlich Pincészet, Villány
 
Maul Pince, Villány
 
Esszencia Borszaküzlet bükkaljai, balatonfüred-csopak, somló, soproni borválogatás
 
 
Program
 
2005. augusztus 5. (péntek)
 
15.00: KálvinTéR
Tagok: ifj. Bölcskei Gusztáv – gitár; Belicza Tamás – basszusgitár; Hajdu Kálmán – dob.
„A zenekar 2004. augusztusában alakult meg Debrecenben. Zenénk instrumentális jazz rock-ként jellemezhető, de van, aki a free jazz kategóriát találóbbnak tartja. Feldolgozásként Marcus Miller számokat is játszunk, de a zenekar nem követ semmilyen konkrét kitűzött célt, nincs előre eltervezett stílusa, a lényeg hármunk egyéniségének kibontakoztatása hangszereinken keresztül. Ebből már egyenesen következnek az improvizációs részek, és a szabad játék a hangokkal. 2005. márciusában a KálvinTéR megnyerte a Tatabányán megrendezett országos X. Peron Tehetségkutató Fesztivált, ahol 50 zenekar közül lett az abszolút első helyezett.”
 
16.00: Él zenekar
Tagok: Bartha Levente – dobok; Dickmann Roland – furulya, akusztikus gitár, ütőhangszerek; Kónya Levente József – gitárok, ének; Márton Gábor – basszusgitár.
A zenekar 2004. február 28-án állt össze, és első koncertjét már ugyanabban az évben (szeptember 22-én este fél tízkor) megtartotta. Az Él zenekar nem hagyományos rockzenét játszik, hanem igyekszik a műfaj határait a népzene, világzene irányába kitolni. Műsorukban saját szerzeményeik szerepelnek.
 
18.00: „Járom az utam” – a Parno Graszt lemezbemutató koncertje
Tagok: Oláh József – ének, gitár, tambura; Balogh Géza – ének, gitár; Jakocska János – ének, gitár; Oláh János – ének, nagybőgő; Németh István – szájbőgő, kanna; Horváth Sándor – ének, kanál; Balogh Mária – ének; Váradi Mária - ének
Közel húsz éve zenél az autentikus roma zenét játszó Parno Graszt együttes, amelynek a 2002. év végén jelent meg első lemeze, a „Rávágok a zongorára” című korong. A nyírségi Paszab községben elő csapat egy csapásra az ismeretlenségből a világzenével foglalkozók érdeklődésének középpontjába került. CD-jük felkerült az European World Music Charts slágerlistájára. Szűkebb környezetükben és a fesztiválok színpadjain is lázba hozzák közönségüket az őszinte, dinamikus és bravúros játékukkal, pedig a legegyszerűbb instrumentumokon játszanak: kanna, kanál, gitár, szájbőgő.
A „Járom az utam” című új album hangulata hasonló az előzőéhez. A zenekar felállása némileg kiforrottabb a korábbinál; nem túlzás, ha kijelentjük: a paszabi faluközösség három generációjának zenészeiből a legjobbakat felvonultató mag alkotja a Parno Graszt végleges formáját, és mutatja be elemi erejű zenéjét immár egész Európa koncertközönségének. A dalok átütő erővel szólnak, Oláh József bandája a vitalitás, a vérbő lendület és a mulatós zene definíciója is lehetne.
 
20.30: Ferenczi Gyuri és a Racka Jam
Tagok: Ferenczi György - ének, szájharmonika, hegedű, gitár; Pintér Zsolt – gitár, mandolin, ének; Nagy Zsolt „Liszt” - billentyűs hangszerek; Apáti Ádám – basszusgitár; Gilián Gábor – dob.
A szájharmonikás, énekes, hegedűs, gitáros életművész „Csárdafunk” című új albumának bemutató koncertje. A rhytm and blues, a magyar népzene, a hip-hop, a funky, a groove műfajok fúziójából létrejött vidám, szórakoztató műsor, amely sok öniróniával mutatja be a magyar pörgést Európának.
 
22.00: Morotva zenekar
Tagok: Dósa Katalin- ének; Erményi Tamás – nagybőgő; Rőmer Judit – brácsa; Rőmer Ottó-hegedű.
„A folk music színpadi hatása olyan, mintha vendégségben volnánk egy parasztcsaládnál, mintha részesei lennénk ünnepeiknek, örömeiknek. Ezt az életszerűséget fedeztem fel a Morotva zenéjében és előadásmódjában.˜
 
2005. augusztus 6. (szombat)
 
14.30: „Búra, sebre, szerelemre” - Berecz András mesemondó és énekes műsora
„Életem különféle vargabetűi után, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem. Így amiről éjszaka álmodok, azt csinálom nappal. Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember gondolatait hordozzák.”
 
16.00: Mosquito Jazz Quartett
Tagok: Fritz József – klarinét; Lamm Dávid – gitár; Mazura János – tuba; Adamecz József – dob.
A Mosquito Jazz Quartet 2001-ben alakult, és a patinás frankfurti „Jazzkeller”-ben mutatkozott be először. A két fúvós mellett a fiatal jazz generáció kiváló tehetségei csatlakoztak, virtuóz együttest alapítva. Az quartet jellegzetessége, hogy az alapvetően tradicionális jazz-re jellemző hangszeregyüttes (klarinét, gitár, tuba, dob) swing és beebop témákat szólaltat meg, ahol a tuba nem csak a bőgő szerepét veszi át, de egyenrangú szólistaként is megjelenik. Mazura János emellett a blues zenében használatos „jug” („korsó”) basszus technikát is beemelte ebbe a zenei világba, teljesen egyéni színt és hangulatot kölcsönözve az együttes hangzásának.
 
18.00: Pribojszki Mátyás Band
Tagok: Pribojszki Mátyás – szájharmonika, ének; Kovács Erik – zongora; Szász Ferenc –gitár; Pengő Csaba – nagybőgő; Adamecz József – dob.
Pribojszki Mátyás jelenleg az egyik legismertebb kortárs magyar szájharmonikás Európában: az elmúlt években több mint 20 országban lépett fel zenekaraival. Mátyás, aki a Blues Fools alapítójaként és énekes-szájharmonikás frontembereként itthon elsősorban a blues-rajongók körében vált népszerűvé, új zenekarával és a „flavours” című friss albummal most az igényes hangszeres élőzenét kedvelő szélesebb közönség számára is bemutatkozik. Egy olyan modern hangzással, amely eddig hiányzott a hazai könnyűzenei palettáról: a dallamos jazz és a dinamikus groove keveréke, erős funky érzésekkel, ízlésesen kiegészítve blues-os motívumokkal. Mátyás zenéje megmutatja, hogy a szájharmonika, ez a különlegesen intim szólóhangszer a tradicionális blues műfaján túl is nyújt zenei felfedezésekre váró új ízeket (flavours).
 
19.30: AKwaaBA (UK) – afrikai dobegyüttes
A Londonban élő zenészek Afrika országok törzsi eredetű zenéjét játsszák saját készítésű hangszereiken.
 
20.30: Grandmother’s Jam
Tagok: Szente Évi-ének; Vandlik Tamás-ének; Gulyás Levente-billentyűs hangszerek; Durai Balázs-gitár; Pfeff Márton-basszusgitár; Gyurkó Dániel-dob; Belicza Károly-szaxofon; Resetár Attila-trombita; Bíró Tamás-trombita; Döge Csaba-harsona; Bartos György-harsona.
A Grandmother’s Jam zenekar a nemzetközi és a magyar zenei palettáról játszik ismert, és esetleg kevésbé ismert, de mindenképpen igényes dalokat főleg funky, soul stílusban (Tom Jones, Joe Cocker, Tower Of Power, George Michael, stb.).
 
22.00: AKwaaBA (UK)
 
22.45: Szeredás
Tagok: Kálmán „Cucás” Péter – hegedű; Rőmer Judit – brácsa; Erményi Tamás – nagybőgő; Csurgó Dezső – cimbalom.
A zenekar célja néphagyományaink kutatása, feldolgozása és bemutatása annak érdekében, hogy a ma embere is átélhesse ezen ősi tradíciók évszázadok alatt kikristályosodott eszmeiségét és jelentéstartalmát.
 
2005. augusztus 7. (vasárnap)
 
14.30: „Paprika Jancsi visszatér” – vásári játék Bartha Tóni Bábszínházának előadásában
 
16.00: Zuboly
Tagok: Benke Félix - szájharmonika, falevél, dob, doromb, ének; M.C. Busa - rap, beatbox, ének; Hock Ernő - bőgő, ének; Ágoston Béla - szaxofon, duda, dorombének, ének
Stílusuk broken etno: a break-dance és a népzene keveréke. Busa István a szájával utánozza a gépek által létrehozott hangokat, szkreccsel, több szólamban üti a ritmust a nyelvével, a fogával, az ajkával, a tüdejével. Benke Félix szájharmonikán és falevélen játszott dallamai Moldvából érkeztek, és virtuóz hangszerkezelése beemeli őt a népművészet ifjú mesterei közé. Hock Ernő nagybőgőjátéka biztos alapot jelent az ezt a szférát tágítani szerető Ágoston Bélának, aki dorombénekével, szaxofonhangjaival, dudájával összehangolja a csapat játékát, mely pereg, mint zuboly a szövőszékben, miközben készül az új anyag.
 
18.00: Varga László „Balog” zenekara (RO)
Tagok: Varga László „Balog” – első hegedű; Varga Marinel „Nelu” – hegedű; Rostás Izidor – kontra; Varga Grigore „Gerut” – tangóharmonika; Lakatos Traian – bőgő.
Erdőszombattelke az erdélyi Mezőség Füzes patak menti 400 lakosú kisközsége. A román többségű Erdőszombattelke a többségében magyarok lakta Szépkenyerűszentmárton közigazgatása alatt áll. A koncert a Füzes menti falvak népzenéjét muzsikáló erdőszombattelki "Balog" zenekar ("formatia de Balog") hagyományos repertoárjából ad válogatást.
 
20.30: Molnár Dixieland Band
Tagok: Dr. Molnár Gyula – klarinét, szaxofon; Garay Márta – zongora, ének; Kalocsai Géza – dob; Kiszin Miklós – nagybőgő; Sallai László – trombita; Mucsi Árpád – pozan; Kréter Károly – bendzsó
Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult meg egyetemistákból, amatőr zenészekből.
Külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen, az első években SZEGED OLDTIMERS néven. Sorra szerepeltek külföldön az összes keleti országban, beleértve egy szovjet turnét is, de Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, a Kanári-szigeteken, az USA-ban is vendégszerepeltek. Eddig több mint ötven alkalommal képviselték hazánkat külföldi jazz-fesztiválokon. Első nagylemezük (LP) 1978-ban jelent meg, majd ezt még 5 követte. Ebből kettőt Hollandiában adtak ki promóciós célokra. Három CD lemezük is készült (1997, 1999, 2001). A legismertebb európai jazz szövetség, a Német Jazz Föderáció megszerkesztette a tradicionális jazz európai családfáját, ahol a MDB az előkelő legfelső régióban helyezkedik el, a szólistákról készült családfán Magyarországról Molnár Gyulát és Garay Mártát is felül helyezték el.
 
Szombaton és vasárnap nyitva áll a gyerekek előtt Paprika Jancsi Csúzlizdája: az elfeledett boldog békeidők vásári wurslis hangulatát visszaidéző, egyedülálló mechanikus szerkezet.
 
Gyermekmegőrző kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, ugrálóvárral 14.00 és 20.00 óra között minden nap a sportpályán.
 
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!
 
A VI. Debreceni Borkarnevál díszvendége az
 
ÉRMELLÉKI BORVIDÉK
A magyar Alföld keleti pereme és a Bihar hegység találkozása mentén található az Érmellék, melynek talaját a valamikor itt folyt Ős-Tisza alakította ki. Az Ér és a Berettyó vize között fekvő termőterületen található agyagos és öntéstalajon évszázadok óta folyik szőlőtermesztés. A középkorban az itt fekvő várak és vásárvárosok lakói termelték és fogyasztották a bort, melyből helyszíni látogatásaik alkalmával az erdélyi fejedelmek és kíséretük tagjai ugyanúgy fogyasztottak, mint az erre járó császári és török alakulatok. A 16. században Itáliából származó új szőlőt honosítottak meg az Érmelléken: ez volt a bakator. A középérésű szőlő jól viselte a Kárpát-medence időjárását, nagy fürtjein található gömbölyű bogyói bő termést biztosítottak évszázadokon át. Olyan adottsággal rendelkezett, amelyek lehetővé tették, hogy az idők során az egyik legelterjedtebb hazai fajtává váljon. A hűvösebb erdélyi szőlőskertekben éppúgy termett, mint a Balaton-felvidéken és a zalai birtokokon. A sárgás-zöldes színű, savanykás ízű pecsenyebor a filoxéravészig az egyik legnépszerűbb ital volt Magyarországon. A 30-35 települést magába foglaló borvidék legnevezetesebb települései: Margitta, Érmihályfalva, Székelyhíd és Bihardiószeg, ahol a Tiszántúl első vincellériskolájában képezték a borkezeléshez is értő szakembereket.
 
borkóstoló…
 
Augusztus 6-án (szombaton) az Érmellék borászai tartanak ingyenes borkóstolót 14.00 és 20.00 óra között óránként 25 fős csoportoknak. Jelentkezni a helyszínen lehet fél órával a kóstoló előtt.
 
Bianka – Szőnyi László, Bihardiószeg
Fehér Vegyes – Czapp Árpád, Székelyhíd
Királyleányka – Ottonel Muskotály Cuvée - Kovács Lajos, Székelyhíd
Szürkebarát – Tolnay Gábor, Bihardiószeg
Tramini – Hasznosi Sándor, Székelyhíd
Ottonel Muskotály – Szőnyi István, Bihardiószeg
 
… és kiállítás
 
Tisztelettel meghívjuk
Sófalvi István fotóművész
„Volt egyszer egy borvidék – az érmelléki borpincék épített öröksége”
című kiállításának megnyitójára
 
2005. augusztus 5-én 17 órára a nagyerdei Békás-tó mellé.
A kiállítást megnyitja: Borbély Gábor helytörténész, Nagyvárad.
A kiállítás a rendezvény idején folyamatosan látogatható naponta 12 óra és 24 óra között.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.014053821563721 másodpercig tartott.