Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  A pajzán versektől Ágensig
 
DEOL | 2007. február 06., 15:58
 
Februárban nyílik utoljára lehetősége az érdeklődőknek arra, hogy az eredeti elrendezésében tekintsék meg a Modem szeptemberben nyílt, Kilencvenkilenc év című nagyszabású tárlatát. A debreceni Antal-Lusztig-gyűjtemény tematikusan egymáshoz kapcsolódó darabjai a későbbiekben sem tűnnek el teljesen az épületből.
 
– A huszonegyedik század elvárásainak felel meg a galéria azzal, hogy ebben az évben is gazdag és előremutató társművészeti programokat kínál – tájékoztatott ma Gulyás Gábor, a Modem ügyvezető igazgatója. Tavaly a kiállítóhely összesen 52 társművészeti programmal várta a közönséget, művészettörténeti, irodalmi és bölcseleti estekkel, valamint kisebb koncertekkel. A februári programsorozatot a spanyol Carlos Atanes Faq című 2004-es filmje nyitja, amely tavaly Athénban elnyerte az International Panorama of Independent Filmmakers fesztivál legjobb filmjének járó díjat az Utópia-kategóriában. A filmet angol felirattal vetítik ingyenesen február 8-án este 7 órától. 10-én és 24-én folytatódik az eltelt félév tapasztalatai alapján sikeresnek mondható múzeumpedagógiai foglalkozás. A családi- és gyermek program ’múzeumi játék’ néven fut mostantól, és debreceni alkotók bevonásával zajlik – ez egyébként határozott törekvése is a galériának. A felnőttek figyelmére tart számot 15-én este a Pajzán versek éjszakája, melynek apropóját az adja, hogy a prae.hu nemrégiben jelentette meg a középkori obszcén költészet antológiáját Udvariatlan szerelem címmel. A kötetet a szerkesztők mutatják be színészek közreműködésével.
 
Miképpen látja egy filozófus a XX. századi magyar képzőművészet legjobb alkotásait? Erre a kérdésre kaphatnak választ azok, akik részt vesznek „a hónap legnagyobb szellemi kalandján”, Vajda Mihály filozófus február 17-én 14 órakor kezdődő rendhagyó tárlatvezetésén.
 
A kortárs zene legnagyobb magyar dívája is tiszteletét teszi hamarosan a Modemben.
Ágens, a képzőművészeti, irodalmi, színházi és zenei elemeket is felhasználó Plastic-fantastic-bombastic című produkció sztárjaként február 23-án este 7 órától lép fel.
Gulyás Gábortól megtudtuk, hogy első alkalommal látható Debrecenben olyan kortárs operaelőadás, amely több művészeti ág együttműködésének eredményeképpen jött létre. A Budapesten ősz óta nagy sikerrel játszott Plastic-fantastic-bombastic című előadásban több mint húsz művész vesz részt.
 
A februári programokat a pécsi Aknai Katalin előadása zárja 28-án. A művészettörténész arra keresi a választ, hogy mit fed el, és mire derít fényt a vicc a vizuális művészetekben.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0053069591522217 másodpercig tartott.