Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
Történet és jelenlét
 
Nádas Péter drámáit színre vinni megpróbáló feladat. Ezek a szövegek mindenesetre az általános gyakorlattól eltérő színészvezetést, illetve színészi jelenlétet igényelnek. A Találkozást a Budapesti Kamaraszínház előadásában láthattuk a DESZKÁ-n.
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
Irónia képekben
 
Zsigeri nevetéssel indult a DESZKA Fesztivál második napjának színházi programja. A Kamaraszínházban a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata A jó pálinka itassa magát... című, a jelzet szerint képekben megfogalmazott iróniát hozta el a szemlére.
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
A boldogság dimenziói
 
Beavató színházi előadásként mutatta be a Csokonai Színház és a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház azt a produkciót, amely Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művéből készült. Üdvözlendő az, hogy a Szász Zsolt rendezte darab a fiatalokhoz próbál szólni.
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
A japán bűvöletében
 
Japánban vendégszerepelt nemrégiben a Debreceni Színjátszó Stúdió. A társulat tagjai az egyik Andersen-mese, A rút kiskacsa feldolgozását adták elő japán nyelven, iskolákban és a toyamai gyermekfesztiválon. A darabot Jámbor József színész fordította.
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
A tragédia halála
 
Akár izgalmas vállalkozás is lehetett volna a DESZKA második napján a Radnóti Színház produkciója, amelyben Szálinger Balázs három görög tragédiát összefésülő alapanyagából Valló Péter rendező próbált kihozni valamit. Hogy mit, azt nem tudtuk meg.
 

 
   
KULTÚRA
Cellatitok
 
Tovább lépegetve a líra és a dráma mezsgyéjén, a Csokonai Színház Mispál Attila vezette alkotóközössége Tóth Erzsébet költeményeibe merítkezett. A Kőrózsa, betonszív alkotóját az foglalkoztatja: az ember vajon a közösségében, vagy a tulajdon lelkében fogoly?
 

 
   
SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
A történelem hálószobái
 
Az idei DESZKA Fesztivál egyik (ha nem a…) legizgalmasabb produkciója volt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának bemutatkozása Závada Pál Bethlen című darabjával, ami Móricz Zsigmond regénytrilógiája, az Erdély alapján készült.
 

 
A főoldalra A rovatoldalra
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  „Magyarul” táncolók

 
Mi kell egy jó táncházhoz? Nagy tér, kiváló zenészek, és lelkes táncosok. A Hortobágy Néptáncegyüttes vállalkozó kedvű tagjai mindhárom feltételt előteremtették, és útjára indították a Táncoljunk magyarul! elnevezésű táncházsorozatot.
 
 
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Tánc, tánc, tánc

 
A Nagy Olivér táncművész alapította Cívis Táncegyesület volt a legfőbb mozgatórugója idén is a tánc világnapja alkalmából rendezett, közel három órás táncgálának. A Csokonai Színházban debreceni és Debrecen környéki amatőr csoportok adtak ízelítőt munkájukból.
 
 
   
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Nőnemben

 
Költészet és színház érintkezési pontjait keresve, a tavalyi Halotti pompa után, újabb bravúros produkcióval rukkolt elő a debreceni Csokonai Színház, az előadást ezúttal Mispál Attila jegyzi rendezőként. A bemutató Tóth Erzsébet versei alapján készült.
 
 
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Kortársak táncos párbeszéde

 
A X. Táncfórum április 17-29. között tizenhét produkciót fogadott a seregszemlére. Ismét sikerült meghívniuk egy hazánkban még nem járt, világhírű társulatot: ezúttal az amerikai Les Ballets Trockadero de Monte Carlo lépett fel a MÜPÁ-ban.
 
 
   
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  A zene hömpölygő folyama

 
Az idei évad utolsó bemutatóját 2010. április 23-án tartja a Csokonai Színház. Az orosz operairodalom egyik nagy klasszikusát, a Borisz Godunovot Vidnyánszky Attila rendezi, a címszerepet pedig a világhírű basszus, Nikita Storojev énekli.
 
 
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Misztérium és koreográfia

 
A Zöld Kígyó és a Szép Liliom című Goethe-novella képezi az alapját Gemza Péter újabb, a Kamaraszínházban látható színpadi vállalkozásának, amely csak megerősíti a fiatal koreográfus/rendező vitathatatlan kvalitásairól tett eddigi megállapításokat.
 
 
   
  ZENE
  A Rock(suli) katonái

 
Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte szombat este a debreceni Rocksuli. A Klinika Egyetemi Klubban megtartott buli – negyvenegy(!) fellépővel – a megszokott jó hangulatban telt el, korábbi és jelenlegi tanárok, diákok részvételével.
 
 
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Esti csók

 
Kiss Csaba Esti próbája színészdarab. Igen találó megnevezése annak, amiben jó két órán át részünk lehet/lehetett. Mert Újlaki Dénesnek és Tar Renátának egyrészt a színész „civil” életét kell hoznia, másrészt a munkában (és nem játékban) levő színészt.
 
 
   
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Kedves ismerőseink

 
Egyszerre jutnak főszerephez az Óperenciás-tenger királylányai, Hetedhétország hős lovagjai és bibircsókos csúf boszorkái a Vojtina Bábszínház Mindigvolt mese című kiállításán. A tárlat a mesei világ belső hierarchiáját, tereinek szereplőit próbálja bemutatni.
 
 
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Preciőz kalamajka

 
Az idei DESZKA egyik legelszabadultabb előadásaként emlegethetjük majd az Alföldi Róbert rendezésében készült Azaz című produkciót, amely nem csak az elsöprő erejű játéktempó és a fiatal erők fékezhetetlen önmegmutatkozása okán válhatott emlékezetessé. 
 
   
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Csikánók az Édenkertben

 
Akár tanulságos kulturális csemegének is mondható az a felolvasószínházi produkció (El jardín - A kert), amelyet nemrég mutatott be a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének hallgatóival kiegészülve az Amerikai Kuckó társulata.
 
 
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Három Móriczka

 
A DESZKA programjában Móricz 2009 jelzéssel szereplő tétel három, Móricz Zsigmondhoz kapcsolódó egyfelvonásost hozott, amelyek mindegyike az íróóriás életének és művének megközelítéséhez nyújtott sajátos adalékot, s a nyíregyházi szakmai műhelyt dicsérte.
 
 
   
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Hejdn-epizódok

 
Az Esterházy Péter szövegéből készült, Harminchárom változat Haydn-koponyájára című előadás harminchárom jelenete egy-egy epizód, melyben nem Joseph Haydn, sőt még csak nem is az osztrák zeneszerző munkái kapják a főszerepet, hanem a színház maga.
 
 
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Sorbán, az anyakandúr

 
Hallgass, várj és figyelj; ez az eset akkor esett, édes gyermekem, amikor a háziállatok még vadak voltak. Vad volt a kutya, vad a ló, a tehén, a juh, és vad volt a disznó – vadabb már nem is lehetett. (…) De minden vadállatok legvadabbika a macska volt.
 
 
   
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Húsz év múltán

 
A fekete márciusként emlegetett események kapcsán nincs konszenzus: mindenki másképpen látja és meséli a történteket. A DESZKA Fesztiválon Gianina Cărbunariu 20/20 című darabja az 1990. március 20-i marosvásárhelyi román-magyar összecsapásokra reflektált.
 
 
  SZÍNHÁZ ÉS TÁNC
  Az erőszak kiszervezése

 
Mihail Bulgakov önéletrajzi ihletésű drámájának szövege eleve ironikus – vallja a Molière veszprémi változatának rendezője, Vidnyánszky Attila. A művet azonban a rendező szerint keserűség helyett inkább valami meseszerűség, játékosság lengi át.
 
 
   
   
Játék
 
   
Olvassa el!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.032839059829712 másodpercig tartott.