Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
A főoldalra A rovatoldalra
| Jazz | Komoly | Pop | Rock |
  ZENE
  Látványkoncert

 
Rákász Gergely koncertorgonista szeptemberben új műsorral lepi meg hallgatóságát. Az Egy koncert kékben című, vetítéssel kombinált orgonajáték premierje Budapesten lesz, ám az ősz folyamán Debrecen, Hajdúszoboszló és Hajdúböszörmény is helyet ad a bemutatónak.
 
 
  ZENE
  A Jó, a Rossz és a Metallica

 
Tizenegy év után, 2010. május 14-én ismét Budapesten lépett fel a világ egyik leg(el)ismertebb metálzenekara, a Los Angeles-ben alapított Metallica. A Puskás Ferenc Stadionban közel negyvenezren voltak kíváncsiak az amerikai négyesfogat koncertjére.
 
 
   
  ZENE
  Valódi mű-anyag

Az új Gorillaz-lemez nem tartozik az első hallgatásra fülbemászó kategóriába, ám érdemes újra próbálkozni, hisz egységes, kidolgozott koncepciója van a Plastic Beach-nek. A közreműködők, pl. Snoop Dogg, Lou Reed, Bashy és Kano, a sokszínűségről gondoskodnak.
 
 
  ZENE
  Kitartó zenészek

 
A 2001-ben alakult Jurij zenekar apránként vált a Rendszeresen Koncertező Bandák Klubjának tagjává. Május 14-én a Klinika Egyetemi Klubban mutatják be Kitartás! I love you című lemezük anyagát. Ennek kapcsán Győri Gábor gitárost faggattuk.
 
 
   
  ZENE
  A Király visszatér

 
Az elmúlt három évben sok szomorúan ballagó koncertlátogatóval találkozhattunk. A Perényi 1 Zenei Klubban május 22-én újra felvirrad az ő napjuk, azaz éjszakájuk, hiszen hosszabb szünet után színpadra lép a Die Originale Spatzen Jodler Sextett Ensemble.
 
 
  ZENE
  Egyszerűen blues

 
Boros Györgyöt lassan már a debreceni blues élet veteránjának is lehet nevezni, hiszen a nyolcvanas évek óta játssza ezt a muzsikát kisebb-nagyobb megszakításokkal. Újdonság az a koncertfelvétel, amely a The Treadovershoes nevű zenekarával készült.
 
 
   
  JAZZ
  Hang, mint hangszer

 
Napjaink egyik legkiválóbb dzsesszénekesnőjének közelgő debreceni fellépését többek közt az jelezte a múlt héten, hogy Maloschik Róbert dzsessz-szerkesztő a Dianne Reeves-koncert előtt fél órával a Bajcsy-Zsilinszky utcán keresgélte a Kölcsey Központot.
 
 
  ZENE
  Végjáték a csúcson

 
Újabb lemezzel jelentkezett a német Scorpions, melynek tagjai az album (Sting in the Tail) piacra dobása előtt, januárban bejelentették, szögre akasztják hangszereiket. Egyúttal azt ígérték, egy 2012-ig tervezett világkörüli turnéval búcsúznak el.
 
 
   
  ZENE
  Kinek a pop...

 
Évekig hiába harcolt az ismertségért Poniklo Imre az Amber Smith nevű formáció élén. Aztán mire elértek bizonyos kritikai- és közönségsikert, gyors fordulattal feloszlatta zenekarát és Poniklo címmel szólólemezzel rukkolt ki.
 
 
  ZENE
  A Rock(suli) katonái

 
Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte szombat este a debreceni Rocksuli. A Klinika Egyetemi Klubban megtartott buli – negyvenegy(!) fellépővel – a megszokott jó hangulatban telt el, korábbi és jelenlegi tanárok, diákok részvételével.
 
 
   
  ZENE
  Szólólemezen dolgozik

 
Már több saját dallal is elkészült Koroknai Árpád, aki ezúttal Kozma Norbert gitárossal tervez szólólemezt. A Társulatból is ismert debreceni énekes minden csütörtökön este rockklasszikusokat játszik az Acoustic Gallery-vel a Sikk Music Café-ban.
 
 
  ZENE
  Félelem nélkül, énekelve

 
A Ghymes immár sokadik koncertjét adta Debrecenben. Ezúttal a nemzeti ünnep alkalmából érkeztek a Főnix Csarnokba, amely közel sem telt úgy meg, mint a 25 éves jubileumukra. 
 
   
  ZENE
  Viharon túl, szélcsenden innen

 
A Vasutas művelődési ház ideális helyszínnek bizonyult a Quimby - Teátrum című előadáshoz március 20-án. Kiss Tibor és társai arra keresték a választ, hogyan szólalnak meg dalaik átértelmezve, a rockszínpadokhoz mérten sokkal intimebb közegben.
 
 
  ZENE
  Kifogyhatatlan lendület

 
Az ember hajlamos arra, hogy új élményekkel frissítse fel az unalomba szürkült hétköznapokat. Új élményekre vadászik, s ezért a zene felé fordul. A Default egy fiatal csapat, akik energikus zenéjükkel kaput nyitnak egy új, de mégsem ismeretlen világra.
 
 
   
  ZENE
  Szépen, rendesen mulatni

 
A Csík zenekar március 15-i koncertje a nemzeti hagyományok talaján szólította meg a jelenkort. A zenészek az utóbbi időkben hidat vertek e két időtávlat közé, feloldották a múltbéli örökség és a modernség közt feszülő ellentmondást.
 
 
  ZENE
  Woodstock extrákkal

 
A ’69-es fesztivál élő legenda több mint negyven évvel a történtek után is. Michael Wadleigh kordokumentumnak is számító, 1970-ben készült filmje négylemezes változatban kapható újonnan, Joan Baez, a Canned Heat, vagy Joe Cocker soha nem látott felvételeivel.
 
 
   
  ZENE
  „Kossuth izenete eljött”

 
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából három kiemelkedő zenekar, a Jánosi Együttes, a Csík zenekar és a Ghymes is fellép a közelgő tavaszi hétvégén Debrecenben. Többek közt nép- és katonadalok idézik meg a szabadság szellemét.
 
 
  ZENE
  Fiatal és biztos kezekben

 
Pad Zoltán vezető karnagyként első szezonját tölti a Debreceni Kodály Kórus élén. A szélesebb közönség számára már kiderülhetett, hogy szakmai tudása megnyugtató hátteret ad a kórus színvonalának további emeléséhez, a sikeres együttműködéshez.
 
 
   
  ZENE
  Funkybiotikum

 
A rosszkedv, a reménytelenség, az emberi kapcsolatok kiüresedése – valamint a gazdasági válság, az újinfluenza, valamint a választási harcok káros tünetei – ellen ható kedélyjavító szert kísérletezett ki a Back II Black. Örömmel jelentjük: a hatóanyag bevált!
 
 
  ZENE
  Vadat, halat, s mi jó falat

 
Azt mondják, popslágert írni nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. A február 19-én fellépő Vad Fruttik nevű zenekarnak már többször sikerült kirukkolnia olyan szerzeménnyel, amit – ha lennének még – a cipészinasok is fütyülnének munka közben.
 
 
   
   
Játék
 
 
   
Olvassa el!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.04042911529541 másodpercig tartott.