Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Komoly
Művész és pedagógus  
 
Béres Zsuzsa | 2010. március 24., 11:55
 
  Március 15-e alkalmából Kossuth-díjat vehetett át Matuz István fuvolaművész, zeneszerző, aki több mint negyven éve a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanára. A rangos elismerést Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársaság... 
 
 
 
Egy életmű lenyomata  
 
Tokodi Gábor | 2009. november 25., 15:59
 
  Debreceni kötődésű zeneművészek bemutatását tűzte ki célul nemrégiben a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A hangversenysorozat nyitóestjén Dobos Kálmán zeneszerző műveiből hallhattunk... 
 
 
 
Az akarat és tehetség ritka ötvözete  
 
Tokodi Gábor | 2009. október 27., 11:54
 
  A nyári Liszt-zongoraverseny után a Debreceni Őszi Fesztivál nyitókoncertjén Érdi Tamást végre szólóban is meghallgathattuk. A műsor gerincét romantikus művek adták, a hangszer irodalmának legismertebb és egyben legszeretettebb remekművei.
 
 
 
Kéthétnyi intenzív zene  
 
Tokodi Gábor | 2009. augusztus 04., 11:54
 
  Az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának záróestjén a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar adott koncertet. A zenekar jövőre is várja majd azokat a fiatalokat, akik részesévé szeretnének válni egy intenzív, kéthetes próbafolyamatot betetőző... 
 
 
 
Kicsiben nem az igazi  
 
Tokodi Gábor | 2009. július 13., 12:01
 
  Horgas Eszter egyre gigantikusabb produkciók élén próbálja erősíteni bennünk a világ legnagyobb fuvolaművészének illúzióját. De mi történik, ha elmarad mellőle a kísérő zenészek hada? A Megtestesülés templomban Király Csaba orgonaművésszel... 
 
 
 
Újabb csúcszenekar a Bartók Teremben  
 
Tokodi Gábor | 2009. április 09., 11:52
 
  Az idén januárban már szerencsénk lehetett a Nemzeti Filharmonikusok által képviselt csúcsszínvonalból ízelítőt kapnunk. A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje most újabb dózist jelentett a nemzetközi viszonylatban elvárt profizmusból.
 
 
 
A tavasz fesztiválja  
 
Tokodi Gábor | 2009. március 17., 10:59
 
A Debreceni Tavaszi Fesztivál eseményei a művészetek majd minden ágát képviselve kínál változatos programokat közel egy hónapon keresztül. A ünnepi nyitóhangversenyen a Weiner–Szász Kamaraszimfonikusokat hallhattuk, ezúttal Rohmann Imre... 
 
 
 
Haydn minden mennyiségben  
 
Tokodi Gábor | 2009. február 23., 14:16
 
  Idén emlékezünk Franz Joseph Haydn halálának kétszázadik évfordulójára. Az emlékév egyik debreceni koncertjén, február 19-én Vashegyi György vezényletével szólaltatott meg három Haydn zenekari művet a Debreceni Filharmonikus Zenekar.
 
 
 
Újévi koncert a Nagytemplomban  
 
Tokodi Gábor | 2009. január 07., 10:07
 
  Immár szokássá vált a nagytemplomi koncert az év első délutánján. Szép kontrasztként válaszol a délelőtti másikra, amikor a monarchikus aranykor nosztalgiájának egyik legnagyobb tobzódását dudorászhatjuk végig a tévé előtt az otthoni kanapén.
 
 
 
Lelket melengető szekvencialáncok  
 
Tokodi Gábor | 2008. december 27., 12:42
 
  A Debreceni Canto Armonico énekegyüttes műsora decemberben a XVII. század második felének német közép-barokk irodalmára koncentrált. A korszak méltatlanul mellőzött, habár a késő barokk káprázatos zenei világa éppen erre a tradícióra épült.
 
 
 
| Az első tíz | Az előző tíz | 1-10 | A következő tíz | Az utolsó tíz |

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0069530010223389 másodpercig tartott.