2024.05.28.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Az ausztriai munka lehetőségei és népszerűségének okai

5 min read

A magyarországi álláspiac egyik sajátossága, hogy valamelyest a szomszédos országok határain túlra is kiterjeszthető. Ez persze valamelyest csúsztatás de tény, hogy Ausztria egy olyan desztináció, mely a munkavállalók számára is remek lehetőségeket kínál.

Határon átnyúló állások

Magyarország álláspiacának összképét több olyan ténnyel is jellemezhetjük, melyek viszonylag stabilnak mondhatók. Ilyen például a megosztottság vagy ha úgy tetszik egyenetlenség, mely elsősorban területi alapon jelentkezik. Az alaptétel az, hogy hazánk meglehetősen fejnehéz, hiszen a lehetőségek zöme a fővárosban koncentrálódik. A budapesti álláshelyek mennyisége és minősége is messze meghaladja a más területekre jellemző körülményeket.

A fővároson kívül tekintve is megosztottságot tapasztalunk, melyet földrajzi szempontból is könnyen leírhatunk, hiszen nyugat és kelet viszonylag élesen elkülönül. Míg a Dunántúl hagyományosan is erős gazdasággal, számos fontos központtal és ezzel együtt aktív és gazdag álláspiaccal rendelkezik, addig a keleti régiókat eddig leginkább a munkahelyek hiánya jellemezte. A sokszor kilátástalan helyzetben lévő álláskeresők pedig alternatív megoldásként nem egyszer a külföldi munkát választják.

Az utóbbi évtizedekben egy egészen határozott elvándorlási hullám jellemezte a hazai álláskeresőket, a desztinációk pedig viszonylag egységesen alakultak. Ezen a listán előkelő helyen szerepel Anglia, Németország és természetesen a szomszédos Ausztria is. A logisztika és a távolság szempontjából természetesen ez utóbbi tűnik a legtöbbek számára járható útnak, így egy ausztriai munka akár azok számára is jó lehetőség, akik egyébként itthon is megtalálhatnák számításaikat.

Nyugati körülmények a szomszédban

Az ausztriai munka fogalma egyáltalán nem ismeretlen a hazai berkekben, hiszen sokan akár alkalmi jelleggel is átjárnak nyugati szomszédunkhoz, hogy némi plusz bevételre tegyenek szert. Joggal merülhet fel azonban a kérdés, hogy mivel tud többet egy külföldi ország álláspiaca és miért éppen Ausztriát választják ennyien. A válasz valamelyest összetett, de igazából csak amiatt, mert több szempont is említhető, de ezek mindegyike meglehetősen egyértelmű.

Anyagi szempontból vizsgálva elmondható az, hogy egy ausztriai munka jóval magasabb béreket kínál, mint egy hasonló munkakör valamelyik hazai cégnél. A fizetésünket ráadásul devizában kapjuk, mely kevésbé kitett az árfolyamváltozásoknak és alapból is egy erősebb fizetőeszköz. A magasabb bérek mellett pedig jellemzően a munkakörülmények is jobbak, hiszen itt már abszolút érződik az a fajta nyugati szellemiség, mely a hazai álláspiacon még csak az utóbbi pár évben kezd meghonosodni.

A fentebbi nyilvánvaló különbségek mellett más gyakorlati előnyök is említhetők az ausztriai munkákkal kapcsolatban. Ezek közül a legnyilvánvalóbb a belátható távolság, hiszen az osztrák határ túloldala még Magyarország keleti csücskéből is nagyjából 5 órás autózással elérhető. Ingázásnak ez persze erős lenne, de alkalmi jelleggel, vagy pár napos turnusokban azonban akár innen is releváns lehet egy ausztriai munka. A szezonalitás pedig itt is fontos, hiszen a turisztikai szektor sok munkavállalót képes felvenni, a nyár közeledtével pedig akár a külföldi diákmunka is opció lehet.

Földrajzilag szerencsés területek

Az ausztriai munka a hazánk nyugati, északnyugati részén élőknek némiképp mást jelent, mint más régiók lakosainak. Esetükben ugyanis az a helyzet áll fenn, hogy Ausztria ténylegesen a szomszédban található, így számukra akár az ingázás is teljesen reális opció lehet a mindennapi munkavégzés során. Tekinthetjük ezt egy földrajzilag szerencsés helyzetnek is, de természetesen a már említett szempontok itt is érvényesülnek, akár hatványozottan is.

Kifejezetten előnyös lehet például ha valaki a fizetését egy ausztriai munka után kapja, de utána már az itthoni árakon szerzi be a termékeket. Az utóbbi időszakban az élelmiszerek árai sajnos ugyan itthon is utolérték a nyugati színvonalat, de sok más területen még nagyobb fizetőereje van a devizában kapott bérnek. A dolog pikantériája azonban az, hogy hazánkban éppen ezek a területek rendelkeznek az egyik legerősebb gazdasággal, így a honi álláspiaci lehetőségek is kiválóak, nem kis részben az osztrákok közelségének köszönhetően.

Az ausztriai munkák kapcsán magabiztosan jelenthetjük ki azt, hogy többségében egyelőre még a hazai álláslehetőségek előtt járnak mind körülményekben, mint a bérezés terén. Egy külföldi munka azonban jellemzően áldozatokkal jár, melyeket mindenkinek mérlegelnie kell azelőtt, hogy belevágna egy határon túli karrier kiépítésébe. A határ közelében élők számára azonban továbbra is az tanácsolható, hogy tágítsák saját horizontjukat és az álláspiac tekintetében is pillantsanak a határon túlra.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.