2024.06.16.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Felelős állattartás, felelős etetés

5 min read

Minden gyerek vágyik egy kiskutyára, kiscicára vagy más, kisebb háziállatra. Szülőként felelősségünk felmérni, elég érett-e a gyerek egy élő állat neveléséhez, illetve, az adott állatnak kielégítő, boldog élete lehet-e a családdal. S persze szabályok is vonatkoznak állattartókra.

Túlszaporodási probléma

Magyarországon ​ a lakosság mindössze 5-10%-a ivartalanítja a nem tenyésztés céljára​ szolgáló kisállatait. Ezt a sokkolóan alacsony hajlandóságot állatvédelmi közérdek feljebb vinni. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal NEBIH 2014-től egy szükségszerűen bevezetett ivartalanítási programmal rukkolt elő. Sajnos 2019-re ez az indítványozás – megfelelő financiális támogatás hiányában – már a Magya​r Állatvédők Országos Szervezete állatvédelmi reformjában tárgyalt mobil kisállativartalanítási klinika felállításának a kudarcba fulladásáról szólt. Igen nagy probléma azóta is, hogy a regionális környezetvédelmi, természetvédelmi és állatvédelmi stratégiákban nem szerepel globális akció az ügyben. A jelenlegi állás szerint a kóbor állatpopulációban a túlszaporodás egyre növekvő tendenciájával találkozhatunk országszerte. Csak egyetlen kutya vagy macska párosból egy dekád alatt akár húsz millió kölyök is születhet; így rendkívül fontos az ivartalanítási elkötelezettség amikor kedvtelésből tartott kisállatokat szeretnénk tartani.

Az ivartalanítás pozitívumai

Az ivartalanított kisállatok bizonyítottan sokkal egészségesebbek, mint ivaros társaik; ebből kifolyólag pedig hosszabb ideig maradnak velünk. Megannyi rosszindulatú és egyéb betegséget tudnak elkerülni (többek között a méhdaganatot is nőstényeknél) és pszichésen egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb állattal találkozhatunk a beavatkozás után. Például a macskák esetében a kóborolások tulajdonképpen megszűnnek és többet látjuk őket a ház körül. Mindazonáltal a szóban forgó folyamat ránk is pozitív hatással van. Egy kevésbé stresszes négylábú megnyugvást jelent a gazdájának is.

Kisállatok segítsége a stresszben

Rohanó világunkban óriási probléma a stressz elleni küzdelem, melyben az állatterápia, illetőleg állatasszisztált terápia is kiemelkedő helyet foglal el. Számtalanszor találkozunk olyan ember és állatok közti verbális, illetőleg non-verbális kommunikációval, mely boldoggá teszi mindkét felet. A macska boldog, hogy dorombolhat szerető gazdája ölében, míg beteg, idős embereknek egy állat érintése akár felérhet egy fájdalomcsillapítóval. Összességében nézve a kisállatok és az emberek közötti háborítatlanabb, harmonikusabb, valamint igazán idilli együttélést vagy együttműködést valósítja meg a felelős kisállattartás.

Ivartalanított kisállatok belső változásai

Figyelemmel kell kísérnünk azonban azokat a belső változásokat a szervezetükben, amelyek jelentős része kihat kedvenceink hormonháztartására és anyagcseréjüket is befolyásolja. A nemi hormonok evakuálása az ivartalanítás során kevesebb energiaigényt idéz elő az állatokban, ezért kedvenceink olyan speciális diétát igényelnek a későbbiekben, melyben ugyanolyan étvágyhoz csökkentett tartalmú energiát tartalmazó eledelt kell adnunk.

Amennyiben az etetés milyensége és mennyisége, valamint az aktív, napiszintű mozgás beiktatása nincs megfelelő kontroll alatt, a kisállatokat nem kívánt súlygyarapodás és az ebből adódó egyéb egészségügyi problémák sora terhelheti.

A megváltozott energiaigényhez alkalmazkodó eledel kiválasztása

Ragadozók révén, mindenképpen az állati eredetű fehérjeforrás legyen a legmeghatározóbb ismérv, ami alapján kiválasztjuk az ivartalanított kisállatoknak a megfelelő eledelt. A fehérjebevitel kisméretű csökkenését a legtöbb, steril állatoknak kifejlesztett eledel figyelembe veszi. Ugyanakkor az alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása biztosítja az emészthetőséget. Miután megbizonyosodtunk eme két kritérium meglétéről, nézzük meg az adott eledel egyéb tápanyagértékét, mint például a vitaminok, csökkentett zsírtartalom és az ásványi anyagok. Segítséget nyújthat nekünk egy olyan útmutató, amely felsorolja ezeket a tápanyagokat egyenként rámutatva, hogy miben változzon meg az ivartalanított kisállatok táplálása.

Tudatos online keresés a megfelelő eledelek kiválasztásában

A Kimbino weboldala tudja, hogy hol vannak a leárazások és a legjobb ajánlatok. Felelős kisállattartóként felelősek vagyunk az etetésükért is, ami sokszor igen nagy anyagi megterhelést jelent. Megannyi kiadás érhet minket a preventív és kötelező vakcináktól kezdve a parazitaellenes eljárásokon át a különféle betegségek, netán balesetek során felmerülő költségekig. Tudván, hogy a kisállattartás nem olcsó mulatság, nagyszerű ráklikkelni egy olyan oldalra, ami mindig az aktuális akciókat mutatja. A Kimbinón​ak köszönhetően egy helyen megtalálhatók a legtöbb szupermarket és állatbolt időszakos akciós termékei, ahol vásárolni szoktunk. A megfelelően árazott steril eledelek kiválasztása így sokkal egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat. Mindannyian jól járunk: kisállatunk megkapja a számára megfelelő eledelt, mi pedig kíméljük a pénztárcánkat.

További írásaink

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.