2024.02.25.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Felelős állattartás, felelős etetés

5 min read

Minden gyerek vágyik egy kiskutyára, kiscicára vagy más, kisebb háziállatra. Szülőként felelősségünk felmérni, elég érett-e a gyerek egy élő állat neveléséhez, illetve, az adott állatnak kielégítő, boldog élete lehet-e a családdal. S persze szabályok is vonatkoznak állattartókra.

Túlszaporodási probléma

Magyarországon ​ a lakosság mindössze 5-10%-a ivartalanítja a nem tenyésztés céljára​ szolgáló kisállatait. Ezt a sokkolóan alacsony hajlandóságot állatvédelmi közérdek feljebb vinni. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal NEBIH 2014-től egy szükségszerűen bevezetett ivartalanítási programmal rukkolt elő. Sajnos 2019-re ez az indítványozás – megfelelő financiális támogatás hiányában – már a Magya​r Állatvédők Országos Szervezete állatvédelmi reformjában tárgyalt mobil kisállativartalanítási klinika felállításának a kudarcba fulladásáról szólt. Igen nagy probléma azóta is, hogy a regionális környezetvédelmi, természetvédelmi és állatvédelmi stratégiákban nem szerepel globális akció az ügyben. A jelenlegi állás szerint a kóbor állatpopulációban a túlszaporodás egyre növekvő tendenciájával találkozhatunk országszerte. Csak egyetlen kutya vagy macska párosból egy dekád alatt akár húsz millió kölyök is születhet; így rendkívül fontos az ivartalanítási elkötelezettség amikor kedvtelésből tartott kisállatokat szeretnénk tartani.

Az ivartalanítás pozitívumai

Az ivartalanított kisállatok bizonyítottan sokkal egészségesebbek, mint ivaros társaik; ebből kifolyólag pedig hosszabb ideig maradnak velünk. Megannyi rosszindulatú és egyéb betegséget tudnak elkerülni (többek között a méhdaganatot is nőstényeknél) és pszichésen egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb állattal találkozhatunk a beavatkozás után. Például a macskák esetében a kóborolások tulajdonképpen megszűnnek és többet látjuk őket a ház körül. Mindazonáltal a szóban forgó folyamat ránk is pozitív hatással van. Egy kevésbé stresszes négylábú megnyugvást jelent a gazdájának is.

Kisállatok segítsége a stresszben

Rohanó világunkban óriási probléma a stressz elleni küzdelem, melyben az állatterápia, illetőleg állatasszisztált terápia is kiemelkedő helyet foglal el. Számtalanszor találkozunk olyan ember és állatok közti verbális, illetőleg non-verbális kommunikációval, mely boldoggá teszi mindkét felet. A macska boldog, hogy dorombolhat szerető gazdája ölében, míg beteg, idős embereknek egy állat érintése akár felérhet egy fájdalomcsillapítóval. Összességében nézve a kisállatok és az emberek közötti háborítatlanabb, harmonikusabb, valamint igazán idilli együttélést vagy együttműködést valósítja meg a felelős kisállattartás.

Ivartalanított kisállatok belső változásai

Figyelemmel kell kísérnünk azonban azokat a belső változásokat a szervezetükben, amelyek jelentős része kihat kedvenceink hormonháztartására és anyagcseréjüket is befolyásolja. A nemi hormonok evakuálása az ivartalanítás során kevesebb energiaigényt idéz elő az állatokban, ezért kedvenceink olyan speciális diétát igényelnek a későbbiekben, melyben ugyanolyan étvágyhoz csökkentett tartalmú energiát tartalmazó eledelt kell adnunk.

Amennyiben az etetés milyensége és mennyisége, valamint az aktív, napiszintű mozgás beiktatása nincs megfelelő kontroll alatt, a kisállatokat nem kívánt súlygyarapodás és az ebből adódó egyéb egészségügyi problémák sora terhelheti.

A megváltozott energiaigényhez alkalmazkodó eledel kiválasztása

Ragadozók révén, mindenképpen az állati eredetű fehérjeforrás legyen a legmeghatározóbb ismérv, ami alapján kiválasztjuk az ivartalanított kisállatoknak a megfelelő eledelt. A fehérjebevitel kisméretű csökkenését a legtöbb, steril állatoknak kifejlesztett eledel figyelembe veszi. Ugyanakkor az alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása biztosítja az emészthetőséget. Miután megbizonyosodtunk eme két kritérium meglétéről, nézzük meg az adott eledel egyéb tápanyagértékét, mint például a vitaminok, csökkentett zsírtartalom és az ásványi anyagok. Segítséget nyújthat nekünk egy olyan útmutató, amely felsorolja ezeket a tápanyagokat egyenként rámutatva, hogy miben változzon meg az ivartalanított kisállatok táplálása.

Tudatos online keresés a megfelelő eledelek kiválasztásában

A Kimbino weboldala tudja, hogy hol vannak a leárazások és a legjobb ajánlatok. Felelős kisállattartóként felelősek vagyunk az etetésükért is, ami sokszor igen nagy anyagi megterhelést jelent. Megannyi kiadás érhet minket a preventív és kötelező vakcináktól kezdve a parazitaellenes eljárásokon át a különféle betegségek, netán balesetek során felmerülő költségekig. Tudván, hogy a kisállattartás nem olcsó mulatság, nagyszerű ráklikkelni egy olyan oldalra, ami mindig az aktuális akciókat mutatja. A Kimbinón​ak köszönhetően egy helyen megtalálhatók a legtöbb szupermarket és állatbolt időszakos akciós termékei, ahol vásárolni szoktunk. A megfelelően árazott steril eledelek kiválasztása így sokkal egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat. Mindannyian jól járunk: kisállatunk megkapja a számára megfelelő eledelt, mi pedig kíméljük a pénztárcánkat.

További írásaink

2 thoughts on “Felelős állattartás, felelős etetés

  1. I have been surfing online more than 3 hours lately, yet I
    never discovered any attention-grabbing article like yours.

    It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners
    and bloggers made just right content as you probably did, the internet might be a lot more useful than ever before.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.