2024.07.22.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Mekkora mezőgazdaságnál lehet szükséged egy második traktorra?

3 min read

A traktorok ugyan rendkívüli módon megrövidítik a különféle gazdasági munkák elvégzésének idejét, viszont egy bizonyos gazdaság méret felett már érdemes nem csak egyetlen traktorban gondolkodni. Ez akkor is igaz, ha többféle feladatot kellene elvégeznie párhuzamosan egy traktornak. Mikor érdemes tehát egy másik traktort is beszereznünk?

 

Nagy méretű, komplex gazdálkodás esetén

Azoknál a gazdaságoknál, ahol nem csak növénytermesztés, de állattartás és még gyümölcstermesztés is folyik, igencsak indokolt, ha nem egyetlen traktor végzi a feladatot. Egy ilyen gazdálkodásnál sokszor párhuzamosan kell ugyanis végezni a feladatokat. Például egyidőben folyik a szántóföld tárcsázása és a gyümölcsös trágyázása. Ezt a műveletet nagy terület esetén szintén érdemes két traktor segítségével megoldani. Ha ugyanis ilyenkor csupán egy traktorra hagyatkozunk, akkor nem tudunk még egy egész munkásbrigáddal sem elég hatékonyan haladni ahhoz, hogy minden időben készen legyen. Már pedig a mezőgazdaság és az állattartás terén az időnek nagy jelentősége van. Nem mindegy mikor, mit és hogyan alakítunk a gazdaságban. A szántásnak időben kell kész lennie, ahogyan a tárcsázást sem hagyhatjuk a vetés ideje utánra értelemszerűen. Tehát egy ilyen léptékű mezőgazdaságnál már érdemes elgondolkozni az új traktor vásárlás lehetőségén is.

Jelentős méretű szántóföldekhez

Átlagban olyan 150-200 hektártól már megéri bevetnünk egy második traktort is ahhoz, hogy időben tudjuk elvégezni a munkákat. Persze, ez igen sok mindentől függ, köztük attól is, hogy épp mit termesztünk, milyen termesztési stílust követünk – hagyományos, nagyipari, ökológiai stb. – illetve egy hektárra milyen sűrű mennyiséget tervezünk vetni. Ezen kívül számolni kell a talaj-előkészítés típusával is, hiszen van aki pusztán trágyát és műtrágyát juttat a talajba, majd tárcsázza a földet és ezzel le is tudja az előkészítést. Mások pedig előveteményként pillangósokat termesztenek, hogy megkössék a talaj nitrogéntartalmát általuk. Vagyis utóbbi esetben például dupla vetéssel számolhatunk, ami dupla annyi időt jelent, főleg hatalmas földterületre vetítve. Vagyis a második traktor beszerzése elsősorban a saját terveinken és céljainkon múlik, na meg az anyagiakon.

 

Mit kell átgondolnunk második traktor vásárlása esetén?

A második traktor többféle lehet. Egyrészt végezheti azt a munkát, amit a már meglévő traktorunk, vagyis feleannyi idővel elvégezve a feladatokat. Másrészt kiegészítő traktor is lehet, amely segítségével a már meglévő traktorunk dolgozhat hatékonyabban. Példának okáért, ha a meglévő traktorral végeztük eddig a teljes szántást, vetést és előkészítést, akkor a második traktort használhatjuk csak permetezésre és rakományhúzásra. Így a szántásra használt traktort sem kell állandóan kiállítani az eredeti feladatáról, hogy például elvégezzük vele a takarmányszállítást. Ezért akár például komplex gazdaság esetén olyan, kisebb méretű traktort is választhatunk, amely mobilisabb az állatok körül, de még alkalmas szántásra is akár. A mobilosság miatt könnyebben lehet vele manőverezni a karámok között, ugyanakkor szükség esetén még képes átvenni a szántó traktor feladatait – még ha kisebb teljesítménnyel is.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.