2024.06.11.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Mit kell tudni a műlencse műtét utáni teendőkről?

3 min read

A műlencse beültetés elsősorban a szürkehályog által érintettek körében ismert, de azok számára is jó választás lehet, akik szeretnének megszabadulni a szemüvegviseléstől. A beavatkozásra történő felkészülés során több vizsgálat elvégzése is szükséges. Amennyiben Ön alkalmas a műtétre, akkor a szükséges belgyógyászati vizsgálatok mellett profi műlencse-tervezés folyik majd.

 

Ha a látásról van szó, akkor sokan tartanak bármilyen beavatkozástól, és nehezen szánják rá magukat arra. Érdemes pedig mérlegre tenni az elérhető eredményeket és a félelmeket. A fájdalommentes műtét mindössze tíz percig tart, az érzéstelenítés pedig szemcseppekkel zajlik. Az eljárást követően néhány óráig még a helyszínen kell maradni, majd a páciens otthonába távozhat. Egy-két nap múlva kerül sor kontrollvizsgálatra.

 

S hogy mi a helyzet az otthoni tartózkodással? Mire érdemes odafigyelni az első napokban? Dr. NagyMihály szerint mindenképp számoljon azzal, hogy szüksége lesz egy kis pihenésre.  Közvetlenül a műtétet követően enyhe diszkomfort érzés jelentkezhet, de könnyezés és fényérzékenység is előfordulhat. Ezek a panaszok azonban maguktól elmúlnak, és rendszerint már másnap élesen látnak a beavatkozáson átesettek.

Érdemes tudni, hogy a látás javulása fokozatosan nő, de az is természetesnek bizonyul, ha időszakosan romlás-élmény fordul elő. A végleges látásélesség kialakulására körülbelül egy hónapot kell várni. S hogy kiknek ajánlott a műlencse beültetése? Akik 40 év felettiek, és távolra és/ közelre nem látnak jól. A szemüveg, a kontaktlencse sokak számára kényelmetlenséggel jár a hétköznapokban, pláne akkor, ha cserélgetni kell a távolra és közelre alkalmazott szemüveget. Időskori látásromlás esetén éppen úgy megfelelő választás lehet a műlencse beültetése, mint akkor, ha szürkehályog megelőzése a cél, vagy a már kialakult szürkehályog hátulütőinek megszüntetése.

 

A műlencse a saját szemlencse eltávolítása után kerül behelyezésre. Funkcióját tekintve megegyezik a szem természetes lencséjével. A beavatkozás során modern ultrahangos készüléket alkalmaznak a szakemberek, a keletkezett seb pedig gyorsan gyógyul, és alig lehet kellemetlenségekkel számolni a műtétet követően.

 

Vágjon bele bátran, hiszen a látás igazi értékkel bír az életben. A műlencse beültetéssel visszanyerheti a természetes, tökéletes látás élményét, ami semmi mással nem összehasonlítható megtapasztalás.

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.