2024.07.22.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Vár a Vekeri-nyár

6 min read
Vekeri-nyár

Vekeri-nyár

Ahogy nincs két egyforma nyár, úgy nincs két egyforma fesztivál sem. Annak ellenére, hogy a nyári nagy rendezvények évek óta hónapos bontásban is jól kalibrálhatók, a tartalom évről évre változik, gazdagodik az igényekhez és a megvalósíthatósághoz mérten. Ami új volt tizenöt évvel ezelőtt, ma rutin – nem túlzás a fesztiválok virágkoráról beszélni. A kapcsolatok fesztiválja július 23-án a Vekeri-tónál startol. A Campus Fesztivált a tavaly nézőcsúcsot döntött EFOTT szervezői koordinálják.

Ugyanott, de kicsit másképp. A Vekeri-tavi fesztiválhelyszín jócskán átalakul ebben a hónapban, a szervezők ugyanis úgy döntöttek, hogy a zenei események rangjának megtartása mellett a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek a pl. a sport- vagy a filmes rendezvényekre. E szerint alakítják majd ki a több mint húsz hektáros terület frekventált helyszíneit: a négy legfontosabb játszóhelyet, a kisebb színpadokat, a kalandparkot, vagy épp a szőnyegezett sátrakat, ahol esetenként babzsákfotelből követhetjük majd nyomon az eseményeket. A meglepően komfortos fesztivál – a leírások szerint – „négycsillagos helyszín” lesz, melegvizes zuhanyzókkal, bérelhető faházakkal, élelmiszerbolttal, internetkávézóval. A keleti régió egyik legnagyobb szabadtéri rendezvényén a könnyűzenei kínálat változatlanul első osztályúnak ígérkezik – bizonygatják a szervezők –, a teljes hazai élvonal mellett angol, holland és német vendégek is fellépnek a Vekeri-tó partján.

Rögtön az első napon arra lelhetünk bizonyítékot, hogy nemcsak a húszéveseké világ. Deák Bill Gyula és társai a nagyszínpadon dübörögnek majd annak örömére, hogy éppen hatvanéves a zenekar. Ugyanitt jubilál csütörtökön a Kispál és a Borz a Napos oldallal, a Zsákmányállattal vagy a „könnyen jövő popdalnak” számító kétperces Földtörténettel; a húszéves pályaív mérföldkövei duplalemezen láttak napvilágot nemrégiben. A Kispál előtt bizonyíthat a szintén pécsi 30Y, akik a 2006-os esztendő talán legnagyobb rockzenei sikersztoriját könyvelhetik el maguknak. Beck Zoltán és társai a Csészényi tér után tavaly jelentkeztek a komplexebb folytatással. Várhatóan a Semmi szédítő magasság dalaira koncentrál a nagyszínpadon fellépő banda, de elképzelhető, hogy hallhatunk előzetest az őszre várt új korongról is.

Pénteken többek közt Szűcs Krisztián, a volt krétakörös Péterfy Bori és Kiss Tibor bontakozhat ki a nagyszínpadon. A Campus Fesztiválon lesz alkalmunk személyesen is gratulálni a Zagarnak, hisz a csapat májusban második helyet ért el a dance-elektronika kategóriában az ISC (International Songwriting Contest) néven futó nemzetközi dalszerzői megmérettetésen. A CLS kiadónál megjelent, Cannot Walk Fly Instead című LP dalai az underground dívák (Sena, Kuczora Edina, Judie Jay, Péterfy Bori, Hódosi Enikő, Németh Juci) részvételével szólalnak majd meg a fesztivált záró szombati nap estéjén. A debreceni zenei klubok legnépszerűbb csapatai is felvonulnak a Campus-porondokon, főként a FOKK egyesület és a Friss Rádió vendégeiként. A Szeg, a Gonzo, a Premier Plan, az Ölveti Blues Band és a Benzin mellett ott lesz a Van, a Hollóének Hungarica Régizenei Együttes vagy az újonnan bemutatkozó Amundsen. A Tankcsapda a Zagar előtt, a szombati nap estéjén játszik negyed 10-től.

Ugyan mi veszélyeztethetné a Tankcsapda-buli sikerét a Campus Fesztiválon? Ölveti László program-koordinátor szerint az egykarikás Vekeri-olimpia sporteseményei, melyeknek akár Pekingig is híre mehet. A Vekeri-tónál az idén elég lesz a fesztivál főterére kiállni ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, mit tud újdonsült ivócimboránk a mászófalon, vagy hogy mekkorát csattan a sátorszomszéd sörhasa a vízi-foci pályán. Amennyiben az eredmény több mint siralmas, mi is megmutathatjuk, mit tudunk; a szervezők tízfős csapatok jelentkezését várják az Egykarikás játékokra. A fesztivál zajától távolabb kenuban lehet majd vízre szállni, de a vádliropogtató vízibiciklis versenyekre sem kell hiába várni. Az erőszakiknak rendeznek air-soft műháborút, a kíváncsi kétkerekeseknek pedig kerékpár túrákat. A legszerencsésebbek együtt rúghatják a labdát Dombi Tiborral – kifulladásig.

Mi köze a betűlevesnek a Lokihoz vagy a fülkürthurutnak a villamostargoncához? Vigyázat! Az elhamarkodott válaszoknak nincs helye, hisz a leggyengébb láncszemekre bármelyik pillanatban lecsaphat a verskommandó. Aki persze magabiztosan mozog az alkalmi rímfaragók társaságában, bátran ringbe szállhat – akár azonnal – a fesztivál versíró-pályázatán, hogy letegye névjegyét a maga 4-8 sorosával. Ki tudja, akár még Campus Költő is lehet belőle, aki arról ismerszik meg, hogy ingyen hetijeggyel flangál majd a fesztiválon. Minél előbb ülünk neki a versikének, annál jobb, azt azonban vegyük figyelembe, hogy a Campus Fesztivál kifejezésen túl, az alábbi szavak egyikét fel kell használnunk ahhoz, hogy eleget tegyünk a pályázati kiírásnak: körömvirág, betűleves, fülkürthurut, dugóhúzó, köhögőgomb, nokedli, Loki, szakács, villamostargonca, zugivó. – Ha már nem olvasunk manapság verseket, akkor legalább írjunk néha! – buzdítanak erőltetett humorral a szervezők, akik a sajto@campusfesztivál.hu e-mail címre várják névvel és telefonszámmal együtt a „pályaműveket”.

Humorforrás a versikéken túl is akad majd bőven a Campus Fesztiválon, hisz július 23-a és 27-e között a Vekeri-tó partjára települ a Dumaszínház. A három nap alatt két színpadon kilenc stand up-os gondoskodik a jó hangulatról. Július 24-én Szőke András hidalja át humorral a generációs különbségeket a Red Lounge-on. A Pódium sátorba viszont Aranyosi Péter és Litkai Gergely neve viheti be a érdeklődőket. Másnap Hadházi László alapoz a Red Lounge-on, szombaton pedig Kiss Ádám veszi át a stafétát.

Napijegyeket a szervezők csak a helyszínen árulnak majd: a csökkentett üzemmódban zajló nulladik napi programjaira 2000 Ft lesz a belépő, a további napokon 3800 Ft/fő ellenében lehet majd részt venni. A hetijegyeket július 10-ig 10 400 Ft-ért lehet megváltani, július 11-étől 11 ezer forintot kérnek el érte. A nagykőrösi vagy siklósi barátaik nélkül szomorkodó hetijegyesek nem árt, ha végig veszik az „Egyet fizetsz, hárman jöhettek!” néven futó kedvezményes konstrukció előnyeit. Ennek lényege, hogy egy debreceni hetijegyes két ismerősét ingyen juttathatja be a fesztiválra, amennyiben azok a cívisvárostól légvonalban számítva 70 km-nél távolabb élnek.

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.