2024.07.21.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

A hűtőszekrény választás margójára

3 min read

A hűtőszekrény az egyik legalapvetőbb háztartási eszköz. Évente világszerte millióan vásárolnak újabb konstrukciót, vagy azért, mert a régi megadta magát, vagy pusztán felújítás címén.

Sokakban az a kép él a hűtőről, hogy a fő, hogy jó hideg legyen benne és ennyi. A többi nem lényeg. Na, de ez kevés, különösen akkor, amikor a tudatos vásárlásé a főszerep.

Az energiahatékonyság nemcsak környezetvédelmi szempont!

Ugyan tény és való, hogy az energiaforrásokkal való takarékoskodás globális érdek, de természetesen az egyéni háztartások szintjén sem mindegy, hogy mennyi az annyi.

A hűtőszekrény az az eszköz, ami a nap 24 órájában áramot fogyaszt, megállás és szünet nélkül. S ha ez az egyetlen egy részlet nem kap elegendő figyelmet, akkor bizony hamar elősorjázhatnak a negatív, sok nullás meglepetések.

Az Alza kínálatában számtalan A++, A+++ energiaosztályú típus található, melyek megnyugtatóan keveset fogyasztanak, ugyanakkor hibátlanul végzik a feladatukat.

A no frost technológiát érdemes közelebbről is megismerni, mert komoly jelentőséggel bír mind az energiatakarékosság, mind a praktikum szempontjából. A lényege, hogy nem képződik jégréteg a hűtő belső terében. Ezáltal nem csökken az eszköz teljesítménye, és az elég sűrűn jelentkező levakarás feladata is napolható. Évente egyszer még így is ildomos leolvasztani a gépet, mivel a radiátorokon képződhet jégréteg.

A visszamelegedési időre vonatkozó információk kulcsfontosságúak. Bár első ránézésre nem tűnik annyira életbe vágónak ez a téma, pedig az.

Hogy miért?

Két okból is. Egyrészt a megadott értékek megmutatják, hogy mennyire jó a hűtőszekrény szigetelése. Ez pedig nagyban hozzájárulhat az energiahatékonysághoz. Másrészt áramszünet esetén nagyon nem mindegy, hogy hány óra alatt olvadnak fel, s mennek tönkre a becsületesen lehűtött ételek.

Felül vagy alul fagyasztós, esetleg tengerentúli design?

A helyzet az, hogy a vérprofik külön fagyasztóban, és külön hűtőben gondolkodnak. Kétségtelenül ez azt jelenti, hogy két gép beszerzése és fenntartása a feladat, de az előnyök száma, ha nem is végtelen, de hosszan ecsetelhető.

Mindenesetre a kombi verziók közül az alul fagyasztós a legnépszerűbb. Ez persze nem véletlen, hiszen ilyen módon könnyű rálátni a hűtő tartalmára, nem kell hajladozni feleslegesen a ki-bepakoláshoz.

A kényelmes használat érdekében (sem) célszerű 2 méteres hűtőszekrényben gondolkodni: inkább a praktikus helykihasználású, szélesebb típusok a könnyebben kezelhetőek.

A fotó forrása:
Pixel-Shot / Shutterstock.com

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.