2024.06.16.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Komfort és higiénia – tanácsok a medence vízkezeléséhez

5 min read

A medence vízkezelése és karbantartása első pillantásra bonyolult feladatnak tűnhet, azonban némi odafigyeléssel, utánajárással és persze, a megfelelő vízkezelő szerek használatával egyszerűen megoldható. Van azonban néhány alapszabály, amelyeket mindenképp érdemes betartani ahhoz, hogy az otthoni fürdőzés az élményekről, s ne a bosszúságokról szóljon.

Milyen víz kerülhet a medencébe?

A felhasználók számára örök dilemma, hogy kútvízzel vagy inkább hálózati vízzel töltsék fel a medencéjüket. Habár csábítóan hangzik, hogy a kútvízért nem kell fizetni, csupán ki kell szivattyúzni, van egy hatalmas hátulütője: a minősége. Gyakorlatilag kiszámíthatatlan, hogy milyen vizet kapunk a kútból. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kútvíz könnyen bebarnul, algásodik, sőt akár vízkő is megjelenhet benne.

Ha megpróbáljuk megfelelő módon orvosolni a problémákat, akkor az erre szánt költségekkel már elérhetjük, de meg is haladhatjuk a hálózati víz árát, melynek minősége jóval magasabb, és legfeljebb a víz keménységében lehetnek területtől függően eltérések, ám ez a probléma igen könnyen kezelhető.

Minden esetben hálózati víz használata javasolt!

A pH beállítása – a medence vízkezelésének első lépése

A medencevíz kezelése során az ajánlott pH értéke 7,0 és 7,4 között mozog. A nem megfelelő pH-val rendelkező víz számos problémát okozhat. Alacsony pH esetén szemirritációra, korrózióra, a fuga kioldódására vagy a medencét bélelő fólia károsodására számíthatunk, míg a magas pH csökkenti a fertőtlenítő és pelyhesítő szerek hatását, továbbá ilyenkor a vízben könnyen megindul az algák megtelepedésének és a vízkő kialakulásának folyamata. Az Aquacorrect pH Plusz vegyszert alacsony, az Aquacorrect pH Mínuszt pedig magas pH esetén ajánljuk, automata adagolórendszer esetén pedig a Kristálysav 14%-os vagy 37%-os változatát. Érdemes kerülni a sósav használatát, mivel az rendkívül maró, korrodáló hatású, szúrós szagú szer.

Milyen fertőtlenítőszerek közül válogathatunk?

A fertőtlenítőszer kiválasztása előtt elsősorban azt kell eldönteni, hogy azonnali, erőteljes eredményre vágyunk, vagy egyenletes fertőtlenítő hatást szeretnénk elérni vele. Fontos tudni, hogy amennyiben klór alapú készítményt alkalmazunk, ügyelni kell arra, hogy a vegyszer ne érintkezzen közvetlenül a medencefóliával, mivel kárt tehet abban!

A gyorsan oldódó granulátumokat, tablettákat érdemes használat előtt feloldani, és oldott állapotban juttatni a vízbe, míg a lassan oldódó tablettákat a speciálisan e célra tervezett úszó vegyszeradagolóba, a szkimmerbe kell belehelyezni.

Az ajánlott termékek a következők:

Aquacorrect Quattrotabs: új hatóanyag-tartalmának köszönhetően kristálytiszta vízélményt garantál. Tartósan fertőtlenít, emellett megakadályozza az algák megtelepedését, s pelyhesítő hatással bír. Mivel stabilizálja a pH értéket, kevesebb pH-szabályozó vegyszert szükséges alkalmazni mellette. (1 tabletta = 200g)

Aquacorrect Klórgranulátum: ez a készítmény azonnali klórszint-beállításhoz ideális, illetve abban az esetben, ha a medencevíz opálos, algás. A klórszint a medencében 0,3–0,6 mg/l értéknél optimális, ám ha „sokkolni” kívánjuk a medence vizét, akkor ez az érték akár a 3 mg/l-t is elérheti, hogy a fennálló problémákat orvosolni tudjuk, s hogy a víz újra tiszta legyen.

Aquacorrect Klórtabletta: ez egy gyorsan oldódó tabletta, melyet bármilyen vízkeménység esetén bevethetünk, s amely szintén fertőtlenítésre, csírátlanításra alkalmas. Hatékonyan kezeli a baktériumképződést és a gombásodást, megelőzi, hogy a víz zavaros legyen. (1 tabletta = 20g)

Aquacorrect Total Blue: tartósan fertőtlenít, stabilizálja a pH értéket, algamentesítő és pelyhesítő hatással rendelkezik. Elsősorban kisebb, föld feletti medencék (pl. Azuro medencék) vízkezelésére alkalmas. (1 tabletta = 20g)

Sósvizes fertőtlenítés: ha nem szeretnénk, hogy kötött klór kerüljön a medencénkbe, amely irritálhatja a szemet és a bőrt is, illetve jellegzetes „uszodaszagot” hagy maga után, akkor a sós vizes fertőtlenítő berendezés használata jöhet szóba, amely egy igen népszerű és elterjedt megoldás a medencevíz fertőtlenítésére. A módszer lényege, hogy a sóbontó készülék klór alapú fertőtlenítőszerré alakítja át a nagy tisztaságú nátrium-kloridot (konyhasót), amely jóval olcsóbb, mint a többi, medence vízkezeléséhez szükséges vegyszer.

A kategóriában az Xtreme sóbontó készülékünk a legnépszerűbb – főként extrém hosszú élettartamának köszönhetően.

Hidrolízises vegyszermentes fertőtlenítés

A Microdos Oxy egy speciális berendezés, amely a fertőtlenítést hidrolízissel, só és vegyszer hozzáadása nélkül képes megoldani. Rengeteg extra funkciójának köszönhetően komplett medencevezérlést tesz lehetővé. A medence szinte valamennyi paraméterét nyomon követhetjük és szabályozhatjuk a készülék segítségével.

Mivel kezeljük / előzzük meg az algásodást?

A Total Blue és a Quattrotabs kombinált hatású tabletták segítenek megelőzni az algák megtelepedését, illetve az időszakosan adagolt Aquacorrect Algecid habzásmentes koncentrátum is hatékonyan veszi fel a harcot az algásodással. Opálos, algás medencék esetében a javasolt adagolás: 600 ml/10m3, egyéb esetekben 20–40 ml/10m3 hetente.

Tipp a pelyhesítéshez

Egy valóban tiszta medence vize akkor is csillogó és mentes a vízszínen lebegő anyagoktól, ha éjszaka, vízalatti reflektorfényben szemléljük. Az Aquacorrect Superflock nevű pelyhesítőszer segít eltávolítani minden apró lebegő szennyeződést. Ha a víz opálos, célszerű ezt a készítményt használni. Intenzív alkalmazása esetén a szűrőtartályt akár napi két alkalommal is ajánlott kitisztítani a probléma megszűnéséig. Papírszűrő esetén használata nem javasolt.

A kerti medence helyes karbantartásával, a megfelelő vízkezelési módszerek és termékek alkalmazásával a fürdőzés nemcsak higiénikusabb lesz, hanem valódi strandélményt fog garantálni.

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.