2024.06.16.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Miért ültetnek egyre több gyümölcsfát a magyarok?

3 min read

Az utóbbi években gyakori jelenséggé vált hazánkban, hogy a dísznövények helyett haszonnövényeket termesztenek a családok. Az ingatlan.fm felmérései szerint 20 évvel ezelőtt a kivit, a bodzát vagy az áfonyát alig vagy egyáltalán nem vették, most pedig, fellendült ezek és az ehhez hasonló növények kereslete. Szakértőink ezt az évek óta minket kísérő pandémia és a fél éve a nyakunkban ülő ukrán háború margójára írják. Mindkét esemény hatására megrendültek az emberek, az élelmiszerek napról napra drágábbak, a növénytermesztés viszont egy jó megoldása lehet a problémának.

 

Az öngondoskodás egyik formája

 

A 70’-es és 80’-as években az egyszerű, hétköznapi embereknek igen nehéz volt autóhoz vagy ingatlanhoz jutniuk. Így a legtöbben zárt kertes, önálló telkekbe fektették a vagyonukat és önmaguknak termesztették, azokat az alapanyagokat, melyekre szükségük volt – derült ki az ingatlan.fm cikkéből. Ennek az időszaknak a végét a szupermarketek fellendülése hozta meg, így az 1990-es évek utolsó éveiben már alig termesztettek maguknak az emberek.

A 2008-as válság helyzet következményeképp visszaesett a fogyasztás, emellett a vállalkozások elkezdték előnyben részesíteni a környezettudatosságot. Majd ezt megfejelve lépett be az életünkbe 2020-ban egy világjárvány, melynek köszönhetően az életünk nagyon megváltozott. A vevők rádöbbentek, hogy a szupermarketek és ellátóláncok sem tudják őket kiszolgálni bizonyos körülmények között.

 

Tuja helyett gyümölcsfa ültetés

A régebben oly kellendő smaragdtujákat abszolút felváltották a gyümölcsfák. A tuják iránt minimálisra csökkent a kereslet, a gyümölcsfákra ezzel arányosan pedig rengeteget nőtt, amivel egy pozitív változás indult el a kertészeti kultúrában.

A népesség egy része olyan ingatlanokban él, amihez tartozik akár egy kisebb volumenű, akár egy nagyobb terjeszkedésű telek, ám ezekből kevés az, melyet folyamatosan művelnek és használnak. Az elmúlt évek egyes tényezői, mint a pandémia, az ukrajnai háború vagy az infláció arra késztette a lakosokat, hogy a megművelhető föld adottságait minél jobban használják ki és elinduljanak az öngondoskodás felé. Az ingatlan.fm szakértői szerint a legjobb, amit tehetünk az pontosan ez.

 

Kertészkedj!

A gyümölcstermesztés, gyümölcsfa ültetés rengeteg energia-, és időbefektetéssel jár, de minden ráfordított erőforrás idővel megtérül, emellett a kertészkedés minden csínját bínját elsajátíthatjuk és remek szabadidős elfoglaltságot is kaphattunk ezzel.

A megkérdezett szakemberektől azt a választ kaptuk, hogy ez a folyamat az emberek biztonságérzetét egyaránt növelheti, hiszen önmagának, olyan módszereket bevetve termeszt, amivel utána teljes mértékben tisztában van. Míg egy szupermarketből vásárolt gyümölcsnél ezt nem tudhatjuk. Mindezek mellett a fiatalabb generációk számára példát mutathat ez a viselkedésforma.

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.