2024.06.16.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Újraélesztés és defibrillátor használat – bárki érthet hozzá! 

3 min read

Hirtelen szívleállás következtében évente több tízezer ember hal meg csak Magyarországon. Az esetek jelentős részében a lélekjelenlét és a szakszerűen elvégzett újraélesztés megmenthetné a beteg életét, azonban nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi a teendő szívleállás esetén. Egyre több helyen érhető el automata defibrillátor vagy félautomata defibrillátor, azonban használatukat ismerni kell ahhoz, hogy egy szívleállás esetén alkalmazni tudják őket. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy miért hasznos, ha minél többen elsajátítják az újraélesztést és a defibrillátor használatát.

Valószínűleg mindannyian átéltük már azt a szituációt, amikor a környezetünkben valaki rosszul lett, s nem volt a közelben olyan személy, aki szakszerűen tudott volna segítséget nyújtani számára.

Pánik helyett elsősegélynyújtás és újraélesztés

Az ilyen helyzetekre a legtöbben pánikkal és kétségbeeséssel reagálnak, s tehetetlennek érzik magukat. Ennek azonban nem kellene így lennie – az újraélesztés és defibrillátor használata ugyanis bárki számára elsajátítható.

Nem kell egészségügyi végzettség ahhoz, hogy életet tudjunk menteni, csupán a szív újraindításának módjait, a félautomata defibrillátorok és az automata defibrillátorok használatát kell megismerni – s persze, némi lélekjelenlétre is szükség van.

Mire kiér a mentő, lehet, hogy már késő…

Már az is hatalmas segítség lehet, ha valaki kihívja a mentőket, azonban a szívleállás azonnali segítségnyújtást igényel, s az esetek többségében nincs idő megvárni azt, hogy a szakemberek megérkezzenek a helyszínre.

Végignézni, hogy valaki meghal a szemünk láttára, nehezen feldolgozható trauma. Azonban, ha van a közelben olyan személy, aki ért az újraélesztéshez, sok esetben még visszafordíthatja a folyamatot, és megakadályozhatja a további állapotromlást a mentő érkezéséig.

Külön szerencse, ha van a helyszínen mentőláda és defibrillátor, ugyanis az AED (vagyis az automata defibrillátor) használata jóval egyszerűbb és hatékonyabb, mint a manuális újraélesztés, amelyet a filmekből jól ismerünk, azonban a készülékek alkalmazása igényel némi szakértelmet.

Újraélesztés és defibrillátor használat – tanfolyamon is elsajátítható

Ma már többféle defibrillátor közül lehet válogatni (pl. Lifepak, HeartSine), s a nem túl magas defibrillátor árak lehetővé teszik, hogy egyre többen szerezzenek be egy ilyen készüléket, amellyel szükség esetén életeket lehet menteni.

Léteznek olyan tanfolyamok, ahol a résztvevők gyakorló mentőtisztektől és egészségügyi dolgozóktól sajátíthatják el az elsősegélynyújtás, illetve a félautomata defibrillátorok és az automata defibrillátorok szakszerű használatát.

A munkáltatók is dönthetnek úgy, hogy kollégáikat beiratják egy ilyen tanfolyamra, hogy hirtelen szívleállás esetén megmenthessék a többi dolgozó vagy az ügyfelek, vásárlók életét.

 

A segítségnyújtás nemcsak erkölcsi, de jogi kötelességünk is. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű segítséget nyújthassuk embertársainknak!

 

 

További írásaink

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.