2024.05.28.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

5 kérdés és válasz a krétafestékről

4 min read

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a krétafesték, ez pedig annak is köszönhető, hogy a “DIY home decor” mára az egyik legkedveltebb hobbivá nőtte ki magát.

krétafesték pedig remek választás, ha például fel szeretnénk újítani valamelyik régi, megunt vagy kissé kopott bútorunkat …

A krétafestékek világa csodálatos és színes, ugyanakkor kissé rémisztő is lehet, ha elhatározzuk magunkat és úgy döntünk, belevágunk mondjuk az egyik régi bútorunk átfestésébe. Hogy mitől rémülhetünk meg? Mondjuk a rengeteg kérdéstől, ami hirtelen elkezd cikázni a fejünkben a krétafestékekkel kapcsolatban. Ám pánikra semmi ok, mert most sorra vesszük a legégetőbb, krétafestékkel kapcsolatos kérdéseket és válaszolunk is rájuk.

Mi is az a krétafesték?

Kezdjük is ott, hogy neve ellenére a krétafestéknek semmi köze a táblákhoz és a táblákra krétával való íráshoz, rajzoláshoz – ergo, a krétafesték nem egy olyan festék, amellyel táblákat festenek le, hogy utána krétával lehessen írni rájuk, ez ugyanis a táblafesték. De akkor mi a krétafesték? A krétafesték egy speciális anyag, amelynek használatával a kezelt felület krétás megjelenést és tapintást kap.

Mi köze a krétafestéknek a krétához?

A festékek két fő összetevőből állnak: pigmentekből és kötőanyagból. Előbbi a színért, utóbbi a felülethez való tapadásért felelős. A krétafestéknél a kötőanyag kalcium-karbonát, azaz mészkő, amelyből a kréta is készül – tehát a táblán használt kréta és a krétafesték közös és fontos alkotóeleme megegyezik.

Miben különbözik a krétafesték a többi festéktől?

A krétafesték több fontos szempontból is különbözik a többi festéktől:

  • használatával egy matt felületet kapunk
  • nem kell semmilyen előkezelést végezni a festendő felületen (csiszolás, alapozás), elég, ha száraz és tiszta
  • már eleve festett vagy lakkozott felületeken is jól alkalmazható
  • nem csöpög
  • vízbázisú, így vízzel hígítható és az ecsetek, eszközök vízzel tisztíthatóak

Milyen felületeken alkalmazható a krétafesték?

A krétafesték, bár szinte minden felületen jól tapad, terül és szépen fed – papír, kő, fal, fém, bőr, műanyag, üveg, cserép, porcelán – mégis elsősorban fára szokás alkalmazni, ezen belül is bútorfestésre és felújításra. Népszerűsége leginkább abban rejlik, hogy éppen úgy használható nyers fán, mint lakkozott vagy már festett felületen, sőt az sem gond, ha egy kicsit kopott a festésre szánt asztal, komód vagy sámli.

Bár a krétafesték használata előtt nem kell általában különleges előkészületeket tennünk, ne feledjük, hogy ez is csak egy festék és nem csodaszer, tehát, ha a lefestendő bútorról pereg az előző réteg, akkor egy minimális csiszolás azért nem árt, de korántsem kell precíznek és tökéletesnek lennie az előkészítésnek.

Mennyire tartós a krétafesték?

A krétafestékkel kezelt felület akkor válik igazán kopásállóvá és strapabíróvá, ha a festés végeztével vaxot vagy lakkot is használunk. Ez ugyan kicsit tompít a krétafesték rusztikus hatásán, cserébe viszont jobban védve lesz a karcolásoktól, sérülésektől, jobban bírja a vizet és könnyebben tudjuk majd takarítani is. A vaxot egy puha ronggyal, körkörös mozdulatokkal érdemes beledolgozni a festett felületbe, a lakkot pedig ecsettel vagy spray-vel hordhatjuk fel.

Összefoglalva, a krétafesték praktikus, könnyen használható és igazán sokoldalú. Egy olyan festék, amellyel gyorsan, könnyedén és szórakoztatóan újíthatjuk fel megunt bútorainkat.

Ha nem tudod, hogyan kezdj neki krétafestékkel a bútorfelújításnak, olvasd el a kreatívfestek.hu erről szóló blogbejegyzését.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.