2024.05.29.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Miért fontos az erdőfelújítás művelete?

4 min read

Tudj meg többet és ültess tudatosan!

Az erdőkre és annak lakóira szükségünk van az életben maradáshoz. Már az őskorban is elengedhetetlen szerepe volt az emberi létben, hiszen mindazonáltal, hogy készültek fából eszkábált egyszerűbb otthonok, a meleget és a főtt ételt is biztosították, amely szintén nélkülözhetetlen volt a törzs fenntartásához.

Az erdőfelújítás szükségessége

Manapság az alapvető funkciókon túl kényelmi szerepe is van, hiszen fából készülhetnek különböző bútorok, használati tárgyak, fával süthetünk-főzhetünk, valamint hangulatosan biztosíthatjuk otthonunk melegét. Azonban a sokoldalú felhasználásból adódóan és a megnövekedett keresletre való tekintettel egyre nagyobb faállomány kerül feldolgozásra, így egyre nagyobb területek válnak kopasszá és famentessé.

A nem fenntartható erdőgazdálkodásnak véget kell vetni és gondolni kell a jövő nemzedékére is, amely faültetéssel, folyamatos karbantartással, azaz összességében erdőfelújtással eszközölhető. A mértékletességre és a fenntartható termelésre való törekvésen túl a kitermelt területeken új és erős faállományt szükséges létrehozni, majd pedig gondoskodni róla.

A fakitermelés, mint első lépés

A fakitermelés az erdőfelújítás első lépcsőfoka. Amennyiben az adott területen kivágásra kerültek a kitermelendő vagy éppenséggel elöregedő fák, esetleg valamilyen külső, időjárási viszony miatt kipusztult az erdő, ideje pótolni a faállományt. Mindez történhet a faállomány frissítésével vagy felújításával egyaránt.

Ugyan az erdő külső beavatkozás nélkül is képes lenne a faállomány visszaállítására, nem biztos, hogy valóban az a növény venné át a fák helyét, amely őshonos, vagy amely képes támogatni az erdő ökoszisztémáját. Éppen ezért lényeges a tudatos emberi beavatkozás, hiszen a kiválasztott fafajok elültetésével biztosíthatóvá válik a biodiverzitás és az egymást támogató „fa-közösség”.

A fakitermelés folyamata

Az erdőfelújítás legelső lépése a fakitermelés, amely nem csupán a fa kivágását jelenti, hanem egy komplett folyamatot foglal magába. Így összességében ide sorolhatjuk a munka megtervezését, a termelés folyamatának lebonyolítását, végül pedig a szükséges, teljeskörű adminisztrációt.

A fakitermelés történhet természetes, valamint telepített erdőből egyaránt. A kiválasztott szálfák kivágását, azaz a döntést követően az ágazás, valamint a darabolás folyamata következik. A feldarabolt fák elszállításra kerülnek, majd a terület tisztítása, amely során összegyűjtik a gallyakat, a kérget, valamint a favágás után maradt hulladékokat. Ez a maradék anyag később újbóli felhasználásra kerülhet. Amennyiben a terület tiszta, akkor megkezdik az erdőfelújítás folyamatát.

Új és erős faállomány erdőfelújítással

A felújítás művelete természetes, valamint mesterséges úton egyaránt történhet. A természetes út során a jelenlévő állomány szaporítóanyagát használják fel. Így vagy a vágás után maradt tuskókon hagyják kihajtani a sarjakat, vagy pedig a lehullott magokat használják fel. Mesterséges erdőfelújításnál pedig a terep- és talajrendezés után kerül sor a dugvány vagy a csemete elültetésére és ezzel egy új faállomány alapjainak a megteremtésére.

Amennyiben felelős erdőtulajdonosként te is szeretnél gondoskodni az unokáid jövőjéről, akkor legyen a következő lépésed az erdőfelújítás. Kérd szakemberek segítségét és fordulj a King Woods csapatához!

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.