2024.05.29.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Mire kell figyelni az ipari kenőanyagok tárolásánál?

3 min read
kenőanyagok

kenőanyagok

Az ipari kenőanyagok kiemelt szereppel bírnak a gépek, a gyártósorok optimális működésének biztosításában. A dolog messzebbre mutat annál, mint az alkatrészek kenése, hiszen ha ez elmarad, akkor nagyobb meghibásodások is kialakulhatnak a folyamatos súrlódásból adódóan. Innentől pedig csak egy lépés a méregdrága berendezések cseréje, a termelés leállása és az ebből fakadó gazdasági hátrány.

 

Nem véletlen, hogy az ipari kenőanyagok ma már elmaradhatatlanok az ipari tevékenységgel foglalkozók körében. Többféle típus is jelen van a piaci kínálatban, így mindenki megtalálhatja az alkalmazott berendezésnek, az előállítottaknak maximálisan megfelelő készítményt. Nem csak a beszerzés érdemel azonban figyelmet, hanem az is, hogy miként történik a tárolás. Több dologra is oda kell figyelni az ipari kenőanyagok tárolásánál.

 

Gyakorlatilag típustól függetlenül lényeges a száraz, fénytől védett helyen való tárolás, mely során a hőmérsékletre is érdemes figyelmet fordítani. Fontos, hogy legyen az üzemi területen belül egy olyan helyiség, ahol ezek a feltételek egyaránt adottak. A tűzveszélyességre is érdemes felhívni a figyelmet. Mindig az aktuálisan használt készítmények egyéni igényeinek megfelelő körülményeket javasolt választani azok tárolásához. A felhasználhatósági időre is célszerű ügyelni, ugyanis ha ezt követően kenjük azokat a berendezésekre, akár nagyobb kárt is okozhatunk, mint amennyi előnnyel járna a készítmény használata.

 

S hogy melyek a leggyakrabban alkalmazott kenőanyagok? A spray formában elérhető típusok elsősorban olyan alkatrészekhez javasoltak, melyek nehezen hozzáférhetőek, és a spray alkalmazásával könnyedén megközelíthetőek. A formaleválasztó anyagok kifejezetten a fémmegmunkálás területén játszanak központi szerepet. Itt a könnyű elválaszthatóság és a maradékanyag kiküszöbölése egyaránt lényeges, hiszen így a munkálatok meggyorsíthatóak. Az ilyen irányú beruházások, a megfelelő kenőanyagok megtalálása tehát a jövőre szóló befektetés, hiszen ha folyamatosan tud üzemelni a berendezés, annak a termelés is előnyeit élheti meg.

 

A csúszólakkok magas hőmérséklet esetén is megállják a helyüket, és népszerűségük annak köszönhető, hogy tulajdonképpen optimalizálhatóak a súrlódási értékek. A korrózióvédelem területén alkalmazott olajok, viaszok és zsírok feladata egyértelműen az, hogy a termelési körülményeknek megfelelően segítsék elő a súrlódásból eredő meghibásodások megelőzését.

 

A tárolási körülményekről rendszerint a választott készítmény gyártójánál lehet érdeklődni, de a csomagoláson is feltüntetésre kerülnek azok az információk, melyek az összetételre, és annak környezeti hatásokra való reakcióira vonatkoznak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.