2024.04.21.

Deol

NEM HIVATALOS OLDAL!

Mennyibe kerül egy lézeres szemműtét?

4 min read
lézeres szemműté

lézeres szemműté

A látásunk élessége akkor válik igazán értékessé, amikor elromlik a szemünk, és kontaktlencsét vagy szemüveget leszünk kénytelenek hordani. Sokan nem mernek belevágni egy lézeres szemműtétbe, mert még mindig úgy hiszik, hogy a műtét fájdalmas, a gyógyulás hosszadalmas és megfizethetetlenül drága a lézeres látásjavítás.

Szerencsére egyre inkább a múlt homályába vesznek azok az idők, amikor szinte csak a gazdagok kiváltsága volt a lézeres látásjavító beavatkozás, és az átlagos pénztárcával rendelkezők nem is álmodhattak hasonló kezelésről.

A szemüveges emberek nagy része bizonyosan elgondolkodott már azon, milyen lenne (ismét) szemüveg nélkül élni. Azonban nem mindenki mer belevágni a műtétbe. Lássuk, hogyan segíthetünk eloszlatni az anyagi aggályokat!

A lézeres szemműtét ára egyre inkább vállalható az átlagkeresettel rendelkezők számára is

Az elmúlt 30 évben, amióta a PKR eljárás meghonosodott, a lézeres eszközök és az eljárások komoly fejlődésen mentek át. Mind rövidebb lábadozási idővel, mind kevesebb kockázattal lehet már látásjavító beavatkozást választani ráadásul a korábbi évekhez mérten árak terén is történtek lényegi változások ugyanis egyre több helyen vannak olyan lézeres látásjavító lézeres szemműtétek, amelyek az átlagkeresettel rendelkezők számára is elérhető kategóriát képviselnek.

Ma a legolcsóbb szemműtét ára két szemre számolva 240.000 forint körül alakul. Ha belegondolunk abba, hogy csak a kontaktlencse viselés éves költsége mindennel együtt megközelíti a 200.000 forintot, valamint, hogy egy alapvető dioptriás szemüveg elkészítése is 40.000-100.000 forint, amit ráadásul pár évente annak elhasználódása vagy a szem esetleges romlása miatt szükséges újracserélni, már egyáltalán nem tűnik költségesnek egy lézeres látásjavító műtét!

Mennyibe kerül egy lézeres szemműtét? Attól függ!

A lézeres szemműtét árak érdemi összehasonlításához először is tudnunk kell, konkrétan milyen lézeres eljárások vannak és melyikért is szeretnénk pénzt kiadni. A műtéti eljárásoknak alapvetően két típusa létezik jelenleg. Vannak felszíni kezelések, amik hámréteg-eltávolítással járnak és vannak lebenyes beavatkozások, amik némileg drágábbak, de szinte fájdalom nélkül regenerálódnak.

Általánosságok helyett jöjjenek a konkrét számok!

Nem olyan egyszerű azt mondani, hogy a beavatkozás fixen ennyibe vagy annyiba kerül.

Miért? Mert egy lézeres szemműtét ára több tényezőtől is függ, továbbá nem is egy klinika ad kedvezményt az előzetes kivizsgálás árából, illetőleg kedvezménnyel járhat az is, ha valaki fiatalabb, vagy egyes újabb eljárásokra akár bevezető, akciós árat is kifoghatunk.

Magától a klinikától is függhet, hogy mennyit kér ugyanazért a beavatkozásért. Ezért a legjobb, ha tól-ig ársávokban gondolkozunk annak érdekében, hogy tisztábban láthassuk, milyen értékhatárok között mozognak az egyes lézeres szemműtétek.

A régebbi eljárás ugyan fele annyiba kerül, viszont a munkából kieső idő tartama a modern eljárások utáni lábadozási időnek akár sokszorosa lehet

Magyarországon a jelenleg elérhető eljárások típusai szerint az alábbi tól-ig árakkal találkozhatunk, persze két szemre számolva:

PRK: a legrégebbi, legfájdalmasabban gyógyuló eljárás, amely során a leghosszadalmasabb a végső látásélesség beállásának folyamata is. A PRK esetében az orvos eltávolítja a szaruhártya felső hámrétegét egy mikrosebészeti eszközzel, majd az excimer lézerrel a stroma állományban elvégzi a dioptria korrigálást. Az ára általában 250 000 – 275 000 Ft között alakul.

Érintés nélküli felszíni kezelés (Zero-Touch, No-Touch, Touch-Free): a legmodernebb eljárású felszíni kezelés. Itt a szükséges hámeltávolítást ugyanaz az excimer lézer végzi, mint a dioptria korrekciót. Az ára általában 320 000 – 350 000 Ft között alakul.

LASIK: fájdalommentes lebenyes beavatkozás. Itt egy mikrokeraton eszközzel lebenyt készít az operáló orvos, hogy el lehessen végezni a szaruhártya mélyebb rétegében a dioptria korrekciót. Az ára jellemzően 320 000 – 350 000 Ft között mozog.

FEMTO: jelenleg az egyik legfejlettebb lebenyes, kétlézeres eljárás. Ez a fajta a leggyorsabb regenerálódással járó kezelés, ahol egy FEMTO lézer készíti a lebenyt és egy másik, excimer lézer korrigálja a dioptriát. Az ára jellemzően 580 000 Ft-tól kezdődik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.